Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Προσωρινός ανάδοχος η ΙΟΝΙΟΣ ΑΤΕ για τη Γ΄ φάση του Λιμένα Ηγουμενίτσας

 Πριν από μερικές μέρες δημοπρατήθηκαν τα έργα της γ` φάσης του λιμένα Ηγουμενίτσας που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον του τεχνικού κόσμου. Προσωρινός ανάδοχος αναδείχθηκε μέσα από την διαδικασία και με έκπτωση 47,9% η εταιρεία ΙΟΝΙΟΣ ΑΤΕ μέλος του ομίλου ΑΕΓΕΚ.
Τα έργα για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας τα οποία θα αρχίσουν με καθυστέρηση 1,5 χρόνου θεωρούνται πολύ σημαντικά καθώς θα ολοκληρώσουν κατά μεγάλο μέρος την εικόνα του λιμανιού που και λόγω της Εγνατίας Οδού έχει μετατραπεί σε μεγάλο κόμβο προς και από την Δυτική Ευρώπη. Το συνολικό κόστος για τα έργα φτάνει τα 59.900.000 ευρώ.
Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα γίνει με την υπογραφή της σύμβασης εντός του επόμενου διαστήματος. Η ολοκλήρωση του έργου σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού θα είναι 54 μήνες (4,5 χρόνια) από την υπογραφή της σύμβασης. Αν τα έργα ξεκινήσουν μέχρι το καλοκαίρι τότε στο τέλος του 2015 θα ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής των παρακάτω :

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Εγνατία Οδός: Υπογραφή για 2 ΣΕΑ σε Ελευθεροχώρι και Αρδάνιο


Τα νέα για τους διαγωνισμούς είναι ραγδαία και στην Εγνατία Οδό. Πριν από μερικές ημέρες υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή δύο νέων Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) πάνω στον αυτοκινητόδρομο.
Πρόκειται α)για τον ΣΕΑ στο Ελευθεροχώρι Ηγουμενίτσας όπου ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία ΙΟΝΙΟΣ ΑΤΕ του ομίλου ΑΕΓΕΚ και β) για τον ΣΕΑ στο Αρδάνιο Φερών στον Έβρο με ανάδοχο την εταιρεία ΑΕΓΕΚ . Είναι άλλη μια επιτυχία του ομίλου ΑΕΓΕΚ (η εταιρεία του ομίλου ΙΟΝΙΟΣ αναδείχθηκε και προσωρινός μειοδότης για τα έργα της γ` φάσης του λιμένα Ηγουμενίτσας) που εκτός άλλων αυτή την εποχή έχει και την σύμβαση για τη συντήρηση όλου του βασικού άξονα της Εγνατίας Οδού.
Οι δύο νέοι Σταθμοί θα εξυπηρετούν τις ανάγκες για βενζίνη, εστίαση και αναψυχή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας . Στην περίπτωση του ΣΕΑ Αρδανίου το αντίτιμο θα την Ε.Ο.Α.Ε θα είναι 0,50% επί του ετήσιου τζίρου ενώ για τον ΣΕΑ Ελευθεροχωρίου το αντίστοιχο ποσοστό θα είναι 2,50%. Με την υπογραφή της σύμβασης θα αρχίσουν να κατασκευάζονται όλες οι απαραίτητες υποδομές και μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού και οι δύο ΣΕΑ αναμένεται να είναι έτοιμοι (όσον αφορά τα βενζινάδικα) για λειτουργία συμβάλλοντας σε νέες θέσεις εργασίας τόσο στην περιοχή της Ηγουμενίτσας όσο και στην περιοχή των Φερών Έβρου. Λίγο αργότερα χρονικά θα ολοκληρωθούν και τα υπόλοιπα καταστήματα.
Οι επόμενοι ΣΕΑ που θα δημοπρατηθούν θα είναι το καλοκαίρι και έχουν επιλεχθεί οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Κοζάνης.
ΝΕΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΙΟΔΙΩΝ
Η Εγνατία Οδός ΑΕ (ΕΟΑΕ) πρόκειται να προκηρύξει και τη διαδικασία για την δημιουργία άλλων 5 νέων σταθμών διοδίων που θα καλύψουν νέες περιοχές του βασικού άξονα. Πρόκειται για τις περιοχές Πύργια Θεσπρωτίας, Μαλακάσι Τρικάλων, Κλειδί Ημαθίας, Προφήτης Θεσσαλονίκης και Ίασμος Ροδόπης. Σήμερα λειτουργούν σταθμοί διοδίων για λογαριασμό της Εγνατίας στον Πολύμυλο Κοζάνης καθώς και στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης.
Πηγή:892blogspot.com

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ Ε-65


Σύµφωνα µε πληροφορίες µία ακόµη ισπανική εταιρεία η Dragato A.E., που συµµετέχει στην κοινοπραξία «Hellenic Autopistas», µαζί µε τις εταιρίες Cintra SA, Γεκ Α.Ε. και Τέρνα Α.Ε. ετοιµάζει τις βαλίτσες της για να αποχωρήσει από το έργο. Η κύρια αιτία απ’ ό, τι φαίνεται είναι η αδυναµία του ελληνικού κράτους στην εξόφληση της δικής του συµµετοχής στο έργο όπως προβλέπει η σύµβαση. Τον Αύγουστο του 2010 είχε αποχωρήσει για τον ίδιο λόγο η επίσης ισπανική εταιρία Ferrovial. Η Dragato είχε αναλάβει να κατασκευάσει το τµήµα του αυτοκινητοδρόµου από τα Τρίκαλα µέχρι την Παναγιά, τη σύνδεση δηλαδή του Ε65 µε την Εγνατία οδό.

Την περασµένη Τετάρτη ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός επισκέφθηκε στη Ράξα το τµήµα του Ε-65. Σε σχετικές του δηλώσεις ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι «αυτή τη στιγµή συνεχίζονται τα έργα µε µικρούς ρυθµούς [...] θα θέσω το θέµα στον Υπουργό τον κ. Ρέππα προκειµένου να βρεθεί µια λύση όσον αφορά το οικονοµικό. Μέσα από το διάλογο πιστεύω ότι µπορεί να βρεθεί λύση προκειµένου το έργο να συνεχιστεί και να µπορέσει να ολοκληρωθεί µέσα σε σύντοµο χρονικό διάστηµα». Τα προβλήµατα γνωστά: Ελλείψεις χρηµατοδοτήσεων, αφού οι τράπεζες έχουν σφίξει την κάνουλα ροής χρηµάτων, αλλά και µία χρόνια παθογένεια που κυνηγά τα µεγάλα έργα: οι απαλλοτριώσεις που οφείλει να κάνει το κράτος και ποτέ δεν κάνει στην ώρα τους.

Από τις πρόσφατες δηλώσεις των εκπροσώπων των κοινοπραξιών τόσο η Ιόνια οδός όσο και ο Ε65 θα πάρουν παράταση προθεσµίας παράδοσης κατά τουλάχιστον δύο έτη. Και αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο. Για τον Ε65 οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων έχουν ξεπεράσει τα δύο χρόνια που σύµφωνα µε το συµβατικό χρονοδιάγραµµα, θα έπρεπε να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2013 µέχρι τα µέσα του 2014. Οι συµβάσεις των αυτοκινητοδρόµων υπεγράφησαν το 2007 και οι παραχωρήσεις ξεκίνησαν, σχεδόν ταυτόχρονα, το 2008.

Ειδικά προβλήματα
Στον αυτοκινητόδροµο που θα συνδέσει τη Λαµία µε τα Ιωάννινα έχει ολοκληρωθεί το 80,48% των απαραίτητων απαλλοτριώσεων. Ωστόσο, όπως έχει τονίσει πρόσφατα ο διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας Κεντρική Οδός, Rufino Del Rio, το συγκεκριµένο έργο αντιµετωπίζει δύο ειδικά προβλήµατα:
Πρώτον, στο ένα τέταρτο του άξονα (στα 37 από τα 174 χλµ.) δεν µπορούν να προχωρήσουν οι εργασίες, καθώς το Συµβούλιο της Επικρατείας έχει διατάξει προσωρινή αναστολή εργασιών από τον Ιούνιο του 2010. Η δικάσιµος έχει οριστεί στις 16 Νοεµβρίου του 2011. Όπως ανέφερε ο κ. Del Rio, η εταιρεία έχει προτείνει να γίνει αλλαγή χάραξης. Στην περίπτωση αυτή είναι σίγουρο ότι η κατασκευή του τελευταίου αυτού κοµµατιού θα µετατεθεί για το µέλλον, προκειµένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες µελέτες.
Το δεύτερο πρόβληµα που αντιµετωπίζει το έργο αφορά το τµήµα Σκάρφειας-Ραχών στο Μαλιακό, το οποίο κατασκευάζεται ως δηµόσιο έργο και θα έπρεπε να έχει παραδοθεί από τον Σεπτέµβριο του 2009. Ωστόσο, οι εργασίες έχουν σταµατήσει εδώ και 3 χρόνια. Όσον αφορά το θέµα των παραδρόµων, η κατασκευή τους ανατέθηκε στην Κεντρική Οδό.

Φεύγουν και από την Ιόνια οδό
Από την περασµένη Παρασκευή έχει ξεκινήσει η αποχώρηση εργοταξίων των εταιριών και από την Ιόνια οδό. Ήδη σε πάνω από 300 εργαζόµενους στην Ήπειρο έχει δοθεί υποχρωτική άδεια. Στην Ιόνια Οδό τον Δεκέµβριο του 2010 είχε απαλλοτριωθεί το 50% των εκτάσεων. Το µόνο στοιχείο που ανακοίνωσε ο κ. Del Rio για την πρόοδο του έργου είναι ότι υπάρχει µεγάλο πρόβληµα µε τη µεταφορά των δικτύων κοινής ωφελείας (κυρίως µε τις κολώνες της ΔΕΗ), θέµα για το οποίο έχουν καταβληθεί ήδη 400.000 ευρώ. Οι διαπραγµατεύσεις βεβαίως  µεταξύ υπουργείου Υποδοµών, κοινοπραξιών και τραπεζών συνεχίζονται. Ωστόσο σύµφωνα µε εκτιµήσεις αν δεν δοθεί λύση µέσα στις επόµενες εβδοµάδες, τα έργα παραχώρησης κινδυνεύουν µε ολική κατάρρευση. Οι τράπεζες που συµµετέχουν στις συζητήσεις έχουν αναστείλει τη χρηµατοδότηση και απειλούν να προχωρήσουν άµεσα σε επίσηµη καταγγελία των συµβάσεων, αν δεν τους υποβληθούν επικαιροποιηµένα και βιώσιµα επιχειρηµατικά σχέδια.

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΝΕΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ ΚΑΙ Ε65


Στον πάγο μπαίνουν τα όνειρα χιλιάδων Ηπειρωτών, για την οριστική άρση της απομόνωσης της περιοχής, που θα ολοκληρώνονταν με την κατασκευή των δυο μεγάλων οδικών αξόνων, της Ιόνιας Οδού και του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας Ε-65. Η ΤΕΡΝΑ, μια εκ των εταιριών που μετέχουν στην Κοινοπραξία για την Κατασκευή της Ιόνιας Οδού, έκλεισε τα εργοτάξιά της στην περιοχή Γυμνότοπου Φιλιππιάδας, αφήνοντας ουσιαστικά στον «αέρα» το κομμάτι του δρόμου που θα περνά από την Ήπειρο!
Τα προβλήματα όμως δεν έχουν τελειωμό, αφού η Κυβέρνηση, μη έχοντας πλέον λεφτά στα ταμεία της, ψάχνει εναγωνίως να… ξεπουλήσει την Κρατική περιουσία, αφήνοντας στην τύχη τους μεγάλα έργα, η ολοκλήρωση των οποίων –ειδικά της Ιόνιας- επείγει.
Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, το Κράτος έχει δημιουργήσει στις Κοινοπραξίες πολλά και σημαντικά προβλήματα, που προέρχονται από την αφερεγγυότητά του.
Να σημειωθεί, ότι το συνολικό πρόγραμμα για την κατασκευή 5 μεγάλων αυτοκινητοδρόμων είναι 8,7 δισ. ευρώ, από τα οποία το δημόσιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεισφέρουν τα 2,3 δισ., τα 3,3 προέρχονται από τον δανεισμό των τραπεζών στις εταιρίες, τα 2,3 δισ. είναι από τα διόδια και τα 800 εκ. ευρώ είναι από κεφάλαια των Κοινοπραξιών.

ΣΤΗΝ ΙΟΝΙΑ
Υπενθυμίζεται, ότι και επίσημα ανακοινώθηκε διετής παράταση στο χρονοδιάγραμμα της Ιόνιας Οδού. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010 είχε απαλλοτριωθεί μόνο το 50% των εκτάσεων, όταν έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της κατασκευάστριας «Νέας Οδού» κ. Del Rio, «υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη μεταφορά των δικτύων κοινής ωφελείας (κυρίως με τις κολώνες της ΔΕΗ), θέμα για το οποίο έχουν καταβληθεί ήδη 400.000 ευρώ».
Μέχρι σήμερα έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα της παράκαμψης Αγρινίου, ενώ το μεγάλο τμήμα της Ιόνιας, από το Αντίρριο έως το Κεφαλόβρυσο, μήκους 43 χιλιομέτρων, θα παραδινόταν τον φετινό Απρίλιο. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει!
Σύμφωνα με πηγές, οι εργασίες δεν μπορούν να συνεχιστούν  καθώς πολλά τμήματα είναι κατακερματισμένα από ιδιώτες που δεν έχουν παρουσιαστεί στη διαδικασία επίταξης ή είναι σε εξέλιξη αρχαιολογικές ανασκαφές! «Ειδικά οι ξένες εταιρίες, μαθαίνουν από… πρώτο χέρι τι σημαίνει ελληνική γραφειοκρατία» σημειώνουν κύκλοι.

ΣΤΟΝ Ε-65
Πολλά προβλήματα υπάρχουν και στον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδος, τον Ε-65, που ως γνωστόν θα συνδέσει τη Λαμία με τα Ιωάννινα. Έχει ολοκληρωθεί το 80,48% των απαλλοτριώσεων και μόλις το 15% του έργου, όμως υπάρχουν δυο βασικά προβλήματα.
Στα 37 από τα συνολικά 174 χλμ. δεν μπορούν να προχωρήσουν οι εργασίες, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει διατάξει προσωρινή αναστολή εργασιών από τον Ιούνιο του 2010. Η δικάσιμος έχει οριστεί στις 16 Νοεμβρίου 2011. Η ανάδοχος εταιρεία έχει προτείνει να γίνει αλλαγή χάραξης, μια άποψη που συμμερίζεται και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι το τμήμα Σκάρφειας - Ραχών στο Μαλιακό, το οποίο κατασκευάζεται ως δημόσιο έργο και θα έπρεπε να είχε παραδοθεί από τον Σεπτέμβριο του 2009! Τα έργα έχουν σταματήσει εδώ και 3 χρόνια, χωρίς έως τώρα να έχει γνωστοποιηθεί κάτι για το τι μέλλει γενέσθαι!

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Να σημειωθεί, ότι οι Τράπεζες έχουν αναστείλει τη χρηματοδότηση για τους οδικούς άξονες, υπογραμμίζοντας την αφερεγγυότητα του Δημοσίου, ενώ ορατό είναι το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε επίσημη καταγγελία των συμβάσεων, αν δεν τους υποβληθούν επικαιροποιημένα και βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια.
Οι Τράπεζες έδωσαν «τελεσίγραφο» στην Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου, για να υπάρξει συμφωνία, για αυτό και Κυβερνητικοί κύκλοι είναι δυσαρεστημένοι από την τακτική των Τραπεζών. Αυτό που σημειώνουν πηγές από τις Κοινοπραξίες είναι, ότι το Κράτος έπρεπε να είναι πιο ξεκάθαρο στις διαπραγματεύσεις του.
Οι οδικοί άξονες, ειδικά στην Ήπειρο, πρέπει να γίνουν. Αυτό το ξέρουν καλά και οι Κοινοπραξίες, όμως η Κυβέρνηση θα πρέπει να προσέξει τις κινήσεις της, γιατί το Κράτος μπορεί να χάσει σημαντικά έσοδα

ΤΡΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΤΑΣ ΠΡΟΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ


Εγκρίθηκε η ένταξη τριών σημαντικών μνημείων της Άρτας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα « Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013».Πρόκειται για τα ανατολικά και Δυτικά κτίρια του οικοδομικού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Βλαχέρνας, το Μεσαιωνικό Κάστρο της Άρτας και τον Ιερό Ναό Γενεσίου Θεοτόκου Κορωνησίας στα οποία θα γίνουν έργα αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης συνολικού προϋπολογισμού 2,4 εκ. ευρώ.Η χρηματοδότηση και των τριών δράσεων γίνεται από τον Άξονα Προτεραιότητας 6 «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου» του Ε.Π. «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου 2007-2013», με φορέα υλοποίησης την 18η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.Ειδικότερα, το έργο « Συντήρησης και αποκατάστασης των ανατολικών και δυτικών κτιρίων του οικοδομικού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Βλαχέρνας, Ν. Άρτας», προϋπολογισμού 0,5 εκ. ευρώ περιλαμβάνει εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης των κελιών, διαμόρφωση και καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου κ.λ.π.Με τον ολοκλήρωση του έργου θα έχει συντηρηθεί και θα διασωθεί ένα σημαντικό μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου και θα παραδοθεί στο κοινό ένας πολυχώρος που θα βοηθήσει στη προώθηση του σύγχρονου πολιτισμού με την οργάνωση εκδηλώσεων, περιοδικών εκθέσεων και άλλων δραστηριοτήτων που θα καλύψουν όχι μόνο τις ανάγκες του οικισμού αλλά και της ευρύτερης περιοχής συμπεριλαμβανομένης και της πόλης της Άρτας.Σε ότι αφορά το έργο «Αποκατάστασης και στερέωσης του Ιερού Ναού Γενεσίου Θεοτόκου Κορωνησίας Ν. Άρτας», προϋπολογισμού 0,4 εκ. ευρώ, οι εργασίες θα περιορισθούν σε ένα τμήμα της μελέτης που αφορούν στο ναό της Παναγιάς με το κατά μήκος της βόρειας πλευράς του χαγιάτι και το συνδεδεμένο με αυτό κωδωνοστάσιο, καθώς και το προσαρτημένο κατά μήκος της νότιας πλευράς του ναού ερειπωμένο ελαιοτριβείο. Το τμήμα που θα γίνουν οι παρεμβάσεις αποτελεί τον πυρήνα του μνημείου, είναι το πιο σημαντικό και αποτελεί αυτοτελές έργο. Ο ναός είναι κτίσμα του όψιμου 10ου αιώνα, είναι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Ηπείρου και ανήκει στο σπάνιο τύπο των ημιεγγεγραμμένων σταυροειδών με τρούλο ναών, οι οποίοι παρουσιάζουν στο ανατολικό τους τμήμα την κάτοψη του ελεύθερου, ενώ στο δυτικό την κάτοψη του δικιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου.Τέλος, το έργο «Αποκατάσταση, συντήρηση και Ανάδειξη του Μεσαιωνικού Κάστρου Άρτας» προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ αφορά σε εργασίες στερεώσεων και περιορισμένων αποκαταστάσεων τοπικών φθορών, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα δομικά προβλήματα και να επιτευχθεί η περαιτέρω προστασία του από τη φθορά του χρόνου και τα στοιχεία της φύσης. Στα πλαίσια του έργου θα γίνουν συστηματικοί καθαρισμοί και αποψιλώσεις, απομάκρυνση των επιχώσεων σε επιλεγμένες περιοχές του χώρου, προκειμένου να εντοπισθούν οι θέσεις τυχόν ερειπωμένων κτισμάτων και λοιπών κατασκευών, ώστε να δρομολογηθεί η μελλοντική τους προστασία και ανάδειξη. Επιπρόσθετα προβλέπεται η διαμόρφωση λιθόστρωτων διαδρομών και προμήθεια εξοπλισμού και μηχανημάτων που είναι αναγκαία για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου.

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΜΕΔΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ


Παρουσιάστηκε στο Υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο Νόμου  με τίτλο ''Μεταρρύθμιση Συστήματος Ανάθεσης και Εκτέλεσης Συμβάσεων Μελετών και Δημοσίων Έργων Ίδρυση Αρχής Ελέγχου Μελετών και Έργων και λοιπές διατάξεις'' Δε;iτε το στο παρακάτω link
http://www.pedmede.gr/images/pdf_files/enopnomosxedio.pdf

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ Η ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ?


Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν οι εκπρόσωποι των κοινοπραξιών που τους έχουν αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία των 5 μεγάλων αυτοκινητόδρομων της χώρας. Ένα από τα σημαντικότερα νέα είναι η διάθεση τους για συζητήσουν την μείωση της τιμής των διοδίων που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τον τελευταίο καιρό.
Το ποσοστό της μείωσης θα είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης που εντάσσεται στη γενικότερη κουβέντα με το Υπουργείο Υποδομών για την αναπροσαρμογή των συμβάσεων παραχώρησης. Οι ίδιοι τόνισαν πως μέχρι σήμερα δεν έχουν κέρδη μέσω των διοδίων καθώς τα κεφάλαια για τις κατασκευές είναι αρκετά μεγαλύτερα. Ένα άλλο καλό νέο είναι πως η διαδικασία των απαλλοτριώσεων φαίνεται πως πάει καλύτερα και πλέον οι περισσότεροι χώροι είναι διαθέσιμοι αν και το πρόβλημα δεν έχει οριστικά τελειώσει.

Τέλος γεγονός είναι πως σε μερικά από τα έργα έχει παγώσει η χρηματοδότηση από τις Τράπεζες πράγμα που επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην πρόοδο τω ν έργων καθώς η απουσία «ζεστού» χρήματος επιφέρει σημαντικές καθυστερήσεις. Δήλωσαν πως δεν είχε προβλεφθεί η κρίση και η μείωση των διελεύσεων των ΙΧ.
Επίσημα πλέον αναγνωρίστηκαν οι καθυστερήσεις στην κατασκευή των οδικών αξόνων που όπως δηλώθηκε οφείλεται στις απαλλοτριώσεις. Η Ολυμπία Οδός (Ελευσίνα-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα) θα έχει καθυστερήσεις 2 ετών. Ανάλογες καθυστερήσεις θα υπάρξουν και στους άλλους δύο μεγάλους αυτοκινητόδρομους της Ιόνιας Οδού (Αντίρριο- Άρτα- Ιωάννινα) και Κεντρική Οδός Ε-65 (Λαμία- Τρίκαλα- Εγνατία Οδός).
Δυσάρεστα τα νέα και για τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου (Ράχες Φθιώτιδας- Λάρισα- Κλειδί Ημαθίας) που θα έχουμε καθυστερήσεις ενός έτους που κατά πάσα πιθανότητα επηρεάζει και την παράδοση στις σήραγγες των Τεμπών που ήταν να παραδοθούν το Φθινόπωρο του 2012.
Η Ανατολική Οδός Πελοποννήσου (Κόρινθος- Τρίπολη-Καλαμάτα και κλάδος για Σπάρτη) έχει τις μικρότερες απώλειες καθώς το τμήμα μέχρι την Καλαμάτα θα παραδοθεί μέσα στους επόμενους μήνες ενώ καθυστέρηση ενός έτους θα έχουμε για τον κλάδο της Σπάρτης.

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Ιόνια Οδός: παρέμβαση ΤΕΕ για το τμήμα Ιωάννινα - Κακαβιά

Πρωτοβουλία για να ξεκαθαριστούν τα πράγματα γύρω από την κατασκευή της Ιόνιας οδού, όπως έκανε και στο παρελθόν, αναλαμβάνει το τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Εκτός του έργου παραχώρησης για το οποίο είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις υπουργείου Υποδομών και κοινοπραξιών για τους πέντε μεγάλους αυτοκινητόδρομους, η τύχη του ...ορφανού τμήματος απασχολεί έντονα, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη.
Εκτός αυτών υπάρχουν αιτήματα για άλλα έργα προσπελασιμότητας που μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και όσα αφορούν κόμβους και συνδέσεις της Εγνατίας που επίσης δεν έχουν απαντηθεί από το αρμόδιο υπουργείο.
Επίσημη ενημέρωση
Η κατάσταση στην Ιόνια από Αντίρριο μέχρι Ιωάννινα, λιγότερο από τρία χρόνια πριν την λήξη της σύμβασης παραχώρησης, σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπει αισιοδοξία ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, ενώ οι φήμες που κυκλοφορούν περί Ιόνιας, μέχρι τη Φιλιππιάδα προκαλούν ανησυχία.
Ο πρόεδρος της Δ.Ε του ΤΕΕ Ηπείρου, Γιώργος Ρεκατσίνας δεν κρύβει κι εκείνος τον προβληματισμό του, ωστόσο επισημαίνει ότι το τμήμα που αφορά την Ήπειρο είναι τελευταίο στη σειρά παράδοσης από τον παραχωρησιούχο και χωρίς ημερομηνία έναρξης.
Επιδίωξη του ΤΕΕ είναι να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υποδομών για την εξέλιξη και τις προοπτικές του έργου και αποστέλλει νέο έγγραφο προς τον υφυπουργό Υποδομών Γ. Μαγκριώτη καλώντας τον στην Ήπειρο για σύσκεψη με όλους τους φορείς, ώστε να δοθούν απαντήσεις.
Στα Διευρωπαϊκά δίκτυα;
Και το ..ορφανό τμήμα από Ιωάννινα μέχρι Κακαβιά αποτελεί κεντρικό αίτημα των φορέων και αναμένουν απαντήσεις και για το πώς θα κατασκευαστεί, με την παραχώρηση να αποτελεί την πιο ρεαλιστική λύση, αφού ως δημόσιο έργο απαιτεί άνω των 250 εκ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες μια καλή εξέλιξη για το τμήμα Γιάννινα-Κακαβιά θα ήταν η ένταξη ολοκλήρου του άξονα στο δίκτυο των Ευρωπαϊκών αυτοκινητοδρόμων, αφού θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ευκολότερα ως έργο ευρύτερης σημασίας και όχι μόνο εθνικής. Πέρα από αυτό προέχει να ολοκληρωθεί η μελέτη και να αναζητηθεί τρόπος χρηματοδότησης.
Πηγή: neoiagones.gr

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Ιόνια Οδός: Περισσότερα εργοτάξια σε λειτουργία


Στην Ιόνια Οδό τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει αρχίζουν να βρίσκουν λύσεις και φαίνεται πως το έργο θα αρχίσει να ολοκληρώνεται κομμάτι -κομμάτι.
Το δύσκολο στην περίπτωση της Ιόνιας Οδού είναι η κατά τόπους κατασκευή τμημάτων ειδικά στην περιοχή από τον Εύηνο μέχρι την παράκαμψη Άρτας. Εδώ τα προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις είναι φανερά καθώς υπάρχουν τμήματα του δρόμου που έχουν καταληφθεί από την Κοινοπραξία και άλλα που υπάρχουν ακόμα θέματα να λυθούν.
Το ζήτημα από τις ανασκαφές οι οποίες προκύπτουν από την πρόοδο του έργου είναι πως επηρεάζουν το σύνολο των εργασιών καθώς το ΚΑΣ ανάλογα με τα ευρήματα μπορεί να αποφασίσει τροποποίηση της χάραξης του δρόμου.
Ως πολύ ευχάριστο νέο να πούμε πως είναι η παράδοση τμημάτων το επόμενο διάστημα που έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες που ήταν απαραίτητες. Αυτό θα δώσει μεγαλύτερη έκταση εργασιών στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου.
Όσον αφορά το τμήμα της Ιόνιας Οδού στην Ήπειρο εκεί έχουμε κατασκευαστικές εργασίες σε 5 τμήματα από το Κομπότι μέχρι τα Πέντε Πηγάδια. Εργασίες έχουν ξεκινήσει και στο τμήμα Μενίδι- Σελλάδες που μέχρι πρότινος ήταν μπλοκαρισμένο.
Για τις παραδόσεις τμημάτων τώρα μάλλον θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί. Τα προβληματικά τμήματα είναι αρκετά αλλά στον ορίζονται φαίνεται ότι το σύνολο του υπό κατασκευή δρόμου δεν θα αργήσει. Θέμα εξακολουθεί να είναι η διέλευση της Παλιοβούνας (του ορεινού όγκου μετά το Αντίρριο) αλλά και εκεί περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις που μάλλον απομακρύνουν το ενδεχόμενο κατασκευής σήραγγας για οικονομικούς λόγους αλλά και χρονικά το έργο θα απαιτούσε ολοκλήρωση των εργασιών στο συγκεκριμένο τμήμα πολύ αργότερα από τα υπόλοιπα.
Με την ολοκλήρωση του οδικού άξονα της Ιόνιας Οδού ο χρόνος από τα Ιωάννινα μέχρι το Αντίρριο θα απαιτούσε περίπου 1,5 ώρα (με μέση ταχύτητα τα 130χλμ που είναι και το όριο για τους Αυτοκινητόδρομους) και από το Ρίο μέχρι την Αθήνα άλλη 1,5 ώρα. Συνολικά μέχρι τα διόδια της Ελευσίνας σε απόλυτους αριθμούς θα χρειάζεται μόλις 3 ώρες από 6 ώρες που είναι σήμερα. Φυσικά όλα αυτά με την απαραίτητη προσθήκη σταθμών διοδίων που σύμφωνα με την σύμβαση παραχώρησης θα είναι συνολικά 8.

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Στην επαναδημοπράτηση ενός μεγάλου έργου θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων.
Πρόκειται για την επέκταση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του αποχετευτικού συστήματος της παραλίμνιας ζώνης, με συνολικό προϋπολογισμό 9,6 εκατομμύρια ευρώ.
Με την ολοκλήρωση του έργου αυτού, που στόχος είναι να γίνει εντός του έτους, θα επιλυθούν οριστικά, τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται κυρίως στην περιοχή του Πάρκου Κατσάρη και της Μακαρίου.



Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, όλοι οι κάθετοι αγωγοί ακαθάρτων καταλήγουν στο αντλιοστάσιο που βρίσκεται στο πάρκο Κατσάρη, με αποτέλεσμα τις ημέρες των έντονων βροχοπτώσεων να καταγράφονται φαινόμενα υπερχείλισης.
Το τελευταίο, που παρουσιάστηκε το Σαββατοκύριακο, αντιμετωπίστηκε άμεσα από την ΔΕΥΑΙ και συνάμα αποκαταστάθηκαν βλάβες στον πίνακα ηλεκτροδότησης και στις αντλίες.
Με εντολή της Διοίκησης της επιχείρησης, τσιμεντοποιήθηκε ο αγωγός εξόδου διαφυγής των λυμάτων, ο οποίος κατέληγε στην Παμβώτιδα.
«Δεν κατηγορούμε κανέναν για την κατάσταση που παραλάβαμε. Είμαστε εδώ για να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να δώσουμε λύσεις. Αυτό κάνουμε καθημερινά. Για την προστασία της λίμνης, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας δεν αρκούν τα λόγια. Απαιτούνται έργα. Στόχος μας είναι το μεγάλο έργο για τον εκσυγχρονισμό του αποχετευτικό συστήματος της παραλιμνίου να ολοκληρωθεί εντός του 2011 ώστε ο επόμενος χειμώνας να μην μας βρει με τα ίδια προβλήματα», δήλωσε ο αντιδήμαρχος και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Δημήτρης

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Άρτα: εγκρίθηκαν λιμενικά έργα σε αλιευτικό καταφύγιο του νομού

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για την υλοποίηση λιμενικών έργων σε αλιευτικό καταφύγιο του νομού Άρτας!
Ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης, υπέγραψε την Απόφαση Ένταξης για την χρηματοδότηση λιμενικών έργων σε ένα αλιευτικό καταφύγιο του Νομού Άρτας από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007 - 2013.
Η απόφαση αυτή, συνολικής δημόσιας δαπάνης 1.970.000 ευρώ, ακολουθεί την αξιολόγηση και έγκριση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠΑΛ 2007-2013 και αφορά πρόσθετες εργασίες υποδομής στο αλιευτικό καταφύγιο της Κορωνησίας, εντός του Αμβρακικού κόλπου, όπου ελλιμενίζονται μικρά αλιευτικά σκάφη των αλιέων κατοίκων της περιοχής.