Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟ 2010

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε το 2010 η συνολική οικοδομική δραστηριότητα στην Ήπειρο, γεγονός που επιβεβαιώνει την δυσμενή θέση στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες επαγγελματίες του κλάδου.Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα το 2010 το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (Ιδιωτική – Δημόσια) διαμορφώθηκε σε 1.839 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 477,6 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.699,8 χιλιάδες m3 όγκου. Αξίζει να σημειωθεί ότι συγκριτικά με το 2009 μειώθηκε κατά 9,9% ο αριθμός των οικοδομικών αδειών, κατά 26,5% η επιφάνεια και κατά 30,4%  ο όγκος.Στο σύνολο της χώρας η οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει μείωση κατά 11,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 19,9% στην επιφάνεια και κατά 24,1% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2009.

Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Σε αρνητικά επίπεδα κινήθηκε πέρυσι και η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στην Ήπειρο, όπως και πανελλαδικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ εμφάνισε μείωση κατά 9,5% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 29,5% στην επιφάνεια και κατά 33,5% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2009.

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΟΥ ΘΗΣΕΑ - ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΞΟΦΛΗΣΕΙ

pinakida_8hseas

Πληρωμές 5,5 εκ. ευρώ στην Ήπειρο, μετά από οκτώ μήνες
Το...χρώμα του χρήματος μετά από σχεδόν οκτώ μήνες είδαν οι δήμοι και θα δουν και οι εργολήπτες που εκτέλεσαν έργα του προγράμματος «Θησέας», αφού το υπουργείο Εσωτερικών άρχισε τις πληρωμές λογαριασμών κατά σειρά κατάθεσης των αιτημάτων. Οι οφειλές, πριν την πρώτη πληρωμή μετά τον Ιούλιο που σταμάτησαν, ξεπερνούσαν σε επίπεδο Ηπείρου τα 13 εκ. ευρώ και δικαιολογημένα οι ανάδοχοι των έργων αντέδρασαν και ζήτησαν επιτακτικά την εξόφληση τους, απέχοντας μάλιστα από δημοπρασίες το τελευταίο διάστημα.
Για την Ήπειρο, όπως μας ενημέρωσε ο συντονιστής του προγράμματος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Χρ. Κλεφτάκης,  διατέθηκαν τώρα στους δήμους 5.525.867 ευρώ ποσό που αφορά λογαριασμούς που κατατέθηκαν για εξόφληση από αναδόχους έργων, μόνο για  το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2010. Ως γνωστόν από τα μέσα Ιουλίου είχαν σταματήσει οι πληρωμές και μαζί και το πρόγραμμα, αφού μπορούσαν να εκτελεστούν μόνο όσα έργα είχαν οριστική ένταξη ή είχαν δημοπρατηθεί. Το πρόγραμμα ουσιαστικά έκλεισε χωρίς να προλάβουν οι ΟΤΑ να αξιοποιήσουν όλα τα χρήματα που δικαιούνταν και με ευθύνη τους, αφού καθυστέρησαν και λόγω της οικονομικής κρίσης που διέκοψε την ολοκλήρωση του για να έρθει το νέο πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ», το οποίο αναμένεται...
Το υπόλοιπο με βάση τους λογαριασμούς που κατατέθηκαν μέχρι και πρόσφατα, ανέρχεται σε 7.854.297 ευρώ και οι ανάδοχοι θα πρέπει να κάνουν κι άλλη υπομονή για να πληρωθούν, μόλις εξασφαλίσει χρήματα το υπουργείο εσωτερικών και από τα υπουργεία που...συμπράττουν στο κοινό ταμείο του προγράμματος και πάντα με σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με το χρόνο υποβολής των λογαριασμών.
Ταυτόχρονα από εν εξελίξει έργα κατατίθενται και νέοι λογαριασμοί με άγνωστη την ημερομηνία πληρωμής...
πηγή : Νέοι Αγώνες

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΑΠΟΧΗ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΠΟ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΕΩΣ ΤΕΛΗ ΜΑΡΤΙΟΥ

Το Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου της ΠΕΔΜΕΔΕ και ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Δ.Ε. Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας καλούν τα μέλη τους σε αποχή από τις δημοπρατήσεις Δημοσίων Έργων μέχρι το τέλος Μαρτίου οπότε και θα επανεξετάσουν τη στάση τους.
Υπενθυμίζουμε τα κυριότερα αιτήματα των εργοληπτών:

* Άμεση εξόφληση εκτελεσμένων έργων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
* Ενεργοποίηση – αύξηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων (Π.Δ.Ε., ΕΣΠΑ, «ΘΗΣΕΑΣ», «ΠΙΝΔΟΣ», «ΑΛ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» κ.λπ.) για έργα απαραίτητα και αναγκαία κυρίως για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, έργα που θα τονώσουν όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου και τις τοπικές αγορές και θα στηρίξουν την απασχόληση.
* Δίκαια φορολογικά μέτρα (ρύθμιση του ΦΠΑ μη εξοφληθέντων τιμολογίων, συμψηφισμός χρεών ευρύτερου δημόσιου τομέα κ.λπ.).

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΛΙΚΩΝ : ΝΕΑ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ?

Παρόλες τις διαβεβαιώσεις παλιών πρυτανειών αλλά και των συνεχών κινητοποιήσεων φοιτητών και καθηγητών του, δεν γίνεται ακόμη δεκτό από το ΤΕΕ και οι απόφοιτοί του μετά από έντεκα χρόνια λειτουργίας του τμήματος, δεν έχουν ακόμη επαγγελματικά δικαιώματα. Στο πιο πρόσφατο «θρίλερ» πρωταγωνιστής είναι η νέα διοίκηση του ΤΕΕ, η οποία έχει φέρει και αρκετά προσκόμματα στο τμήμα. Αφού μέχρι τώρα έχει αλλάξει ο οδηγός σπουδών του τμήματος «επί το μηχανικότερο» μετά από τις απαιτήσεις του ΤΕΕ, ενώ άλλαξε και ο τίτλος με την προσθήκη του «Μηχανικών», το ΤΕΕ προέβαλλε νέες απαιτήσεις. Να μετονομαστεί ξανά το τμήμα (!) σε «Χημικών μηχανικών επιστήμης υλικών». Ακόμη και αυτή όμως η απαίτηση δεν ήταν αρκετή και παρά την αρχική συμφωνία και αποδοχή από το ΤΕΕ, την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το τμήμα, οι δεσμεύσεις δεν τηρήθηκαν και το επιμελητήριο ζητάει τώρα άλλη μια αλλαγή ονόματος (την τρίτη στη σειρά) και τη μετατροπή του τμήματος σε Χημικών Μηχανικών (σκέτο). Έτσι λοιπόν, η γενική συνέλευση του τμήματος αποφάσισε ότι δεν υπάρχει κοινή βάση διαλόγου και δεν αποδέχεται περαιτέρω συζήτηση με τη διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ, αισθανόμενη και έναν εμπαιγμό στην όλη διαδικασία που κρατάει επτά χρόνια πλέον. Επιπλέον, το τμήμα αποφάσισε να διεκδικήσει επαγγελματικά δικαιώματα Μηχανικού Υλικών για τους αποφοίτους του απευθείας από την κυβέρνηση παρακάμπτοντας το θεσμικό πλαίσιο του ΤΕΕ. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, ζητά την άμεση και ουσιαστική συμπαράσταση της πανεπιστημιακής κοινότητας, της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου τουΤΕΕ καθώς και των φορέων της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής. Η έγκριση του ΤΕΕ είναι απαραίτητη, καθώς παρότι δεν μοιράζει το ίδιο επαγγελματικά δικαιώματα, τα διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση για όλους τους μηχανικούς ανεξαρτήτως ειδικότητας και επιπλέον παρέχει την άδεια άσκησης επαγγέλματος. «Επομένως η κατηγορηματικά αρνητική στάση της παρούσας ηγεσίας του ΤΕΕ στην ένταξη των αποφοίτων του Τμήματός μας στα μητρώα του ΤΕΕ ουσιαστικά μπλοκάρει την οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση περί επαγγελματικών δικαιωμάτων. Πρακτικά αυτό ισοδυναμεί με βέτο στην απονομή οποιουδήποτε επαγγελματικού δικαιώματος στους αποφοίτους μας» τονίζει το τμήμα στην απόφασή του. Κατηγορεί δε ευθέως την κεντρική διοίκηση του ΤΕΕ για υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του επιμελητηρίου.«

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΜΕΔΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ

Η προηγούμενη Κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, προχώρησε στην ανάθεση κατασκευής των έργου της Ιόνιας Οδού με σύμβαση παραχώρησης, που κυρώθηκε με νόμο στη Βουλή το 2007, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη εξέλιξη του έργου.Τα πιο σημαντικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν αμέσως μετά την έναρξη του έργου ήταν:
* Η μη εξασφάλιση των εδαφικών εκτάσεων ανάπτυξης του έργου, λόγω καθυστερήσεων στις απαλλοτριώσεις και στη μετακίνηση των δικτύων των ΟΚΩ
* Οι καθυστερήσεις λόγω αρχαιολογικών ανασκαφών (για τις οποίες συμβατικά προβλέπεται χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης 4 μηνών, στις περιοχές που έχουν καθοριστεί ως πιθανές θέσεις ύπαρξης αρχαιολογικών ευρημάτων).
* Η μη οριστικοποίηση των χώρων λήψης αδρανών υλικών και απόθεσης των προϊόντων εκσκαφής, αλλά και
* Ο ελλιπής σχεδιασμός του έργου σε κρίσιμες περιοχές όπως στην περιοχή της Παλαιοβούνας.
* Το χρηματοδοτικό μίγμα, με την πολύ χαμηλή δημόσια δαπάνη και την άμεση εξάρτηση από τη μεγάλη ιδιωτική δαπάνη και κυρίως από τις εισπράξεις των διοδίων του ΠΑΘΕ.
Τα θέματα των απαλλοτριώσεων, της μετακίνησης των δικτύων ΟΚΩ και της εξασφάλισης των χώρων λήψης αδρανών υλικών και απόθεσης των προϊόντων εκσκαφής, θα έπρεπε, σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, να έχουν ολοκληρωθεί εντός ενός έτους από την υπογραφή της σύμβασης που έγινε το Σεπτέμβριο του 2007.Eν τούτοις τον Οκτώβριο του 2009 ελάχιστα είχαν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.Είναι σαφές ότι οι σημαντικές καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην εξέλιξη του έργου (περίπου 1,5 χρόνος απόκλιση από τις συμβατικές ημερομηνίες), δεν είναι αποτέλεσμα των τελευταίων δεκαέξι μηνών, αλλά των λανθασμένων επιλογών και αποφάσεων της προηγούμενης Κυβέρνησης.Η σημερινή Κυβέρνηση, η οποία παρέλαβε το έργο με τις προαναφερόμενες σημαντικές καθυστερήσεις προχωρεί στην επίλυση των προβλημάτων με στόχο την κατά το δυνατόν έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου.Για την έγκαιρη εξασφάλιση των αναγκαίων ακινήτων για την εκτέλεση του έργου με στόχο την εγκατάσταση του αναδόχου και την έναρξη των εργασιών κατασκευής, πριν την ολοκλήρωση των διαδικασιών συντέλεσης των απαλλοτριώσεων (δικαστική διαδικασία), το Υπουργείο προσέφυγε στη διαδικασία των επιτάξεων.Με τον τρόπο αυτό έχει παραδοθεί μέχρι σήμερα στον παραχωρησιούχο το 50,06% των χώρων του έργου.Επισημαίνεται ότι ενώ σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης σχετικά με την διάθεση του χώρου εκτέλεσης του έργου (άρθρο 12.1), «η προθεσμία παράδοσης ορίζεται σε δώδεκα μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης παραχώρησης», δηλαδή μέχρι 19-12-2008, κατά το χρονικό διάστημα μέχρι 31-12-08 είχε παραδοθεί μόνο το 9,72% του συνόλου των εκτάσεων (το οποίο επιμερίζεται σε 6,95% για δημόσιες εκτάσεις και 2,78% για ιδιωτικές).Η πρόοδος όσον αφορά στην παράδοση των χώρων ιδιωτικών εκτάσεων κατά το 15μηνο από 1/10/2009 έως 31/12/2010 έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το αρχικό χρονικό διάστημα των 21 μηνών (1/1/2008 έως 30/9/2009).Ειδικότερα :
α) από 1/1/2008 έως 30/9/2009 η παράδοση χώρων ιδιωτικών εκτάσεων ήταν 10,71%, δηλαδή το μέσο μηνιαίο ποσοστό παράδοσης χώρων ανερχόταν σε 0,51% και
β) από 1/10/2009 έως 31/12/2010 η παράδοση χώρων ιδιωτικών εκτάσεων είναι 17,23%, δηλαδή το μέσο μηνιαίο ποσοστό παράδοσης χώρων ανέρχεται σε 1,15%.
Επιπλέον, το δημόσιο έχει ήδη προχωρήσει στην υιοθέτηση και προώθηση συγκεκριμένων κυβερνητικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών, όπως την ψήφιση των άρθρων 19 και 20 του ν.3897/2010 (ΦΕΚ Α΄ 208), την τροποποίηση της παρ.10 του άρθρου 29 ν.2696/199 (ΦΕΚ Α΄ 57) με την παρ.2 του άρθρου 17 του ν. 3920/2011 (ΦΕΚ Α’ 33) για την «Εξυγίανση, αναδιάρθρωση και ανάπτυξη των αστικών συγκοινωνιών Περιφέρειας Αττικής και άλλες διατάξεις», με την υπαγωγή των υπολειπόμενων απαλλοτριώσεων στην εξαιρετική διαδικασία του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων.Ήδη η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου έχει αποστείλει από 3-2-2011, στα δικαστικά γραφεία Πατρών και Ιωαννίνων τα απαραίτητα στοιχεία των πρώτων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) που αφορούν σε απαλλοτριώσεις και ζητήθηκε ο κατά απόλυτη προτεραιότητα ορισμός δικασίμου στα αρμόδια εφετεία Πατρών και Ιωαννίνων.Θα ακολουθήσουν ανάλογες ενέργειες και για τις ΚΥΑ των υπολειπόμενων εκτάσεων.Όσον αφορά την επίσπευση των αρχαιολογικών ερευνών έχει συνταχθεί και είναι προς υπογραφή σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού για την εξασφάλιση της ταχύτερης αποδέσμευσης των περιοχών από τις αρμόδιες αρχαιολογικές Υπηρεσίες.Με όλες τις παραπάνω ενέργειες, η πρόοδος των εργασιών κατά το 15μηνο από 1/10/2009 έως 31/12/2010 έχει επιταχυνθεί σε σχέση με το αρχικό χρονικό διάστημα των 21 μηνών (1/1/2008 έως 30/9/2009).Πιο συγκεκριμένα:
α) από 1/1/2008 έως 30/9/2009 η πρόοδος του έργου ήταν 12,68%, δηλαδή το μέσο μηνιαίο ποσοστό εξέλιξης του έργου ανερχόταν σε 0,60% και
β) από 1/10/2009 έως 31/12/2010 η πρόοδος του έργου είναι 16,54%, δηλαδή το μέσο μηνιαίο ποσοστό εξέλιξης του έργου ανέρχεται σε 1,10 %.
Η πρόοδος αυτή οφείλεται στις προσπάθειες που καταβάλλονται από το Υπουργείο για την επίλυση των επιμέρους προβλημάτων.Μέχρι τέλους Δεκεμβρίου 2010, το έργο είχε υλοποιηθεί (φυσικό αντικείμενο) σε ποσοστό 29,22 % του συνόλου, έναντι 60% περίπου του προγραμματισμένου για εκτέλεση, δηλ. έχει πραγματοποιηθεί το 49% περίπου του προβλεπόμενου ποσοστού.Ωστόσο, η διακοπή της χρηματοδότησης του παραχωρησιούχου από τις δανείστριες τράπεζες οδήγησε τον κατασκευαστή στην από 27/1/2011 αναστολή των εργασιών.Οι τράπεζες, ανέστειλαν προσωρινά, στις 4 από τις 5 παραχωρήσεις, μεταξύ των οποίων και στην Ιόνια Οδό, τη χρηματοδότηση, επικαλούμενες τις καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις, τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις κλπ, όπως επίσης την οικονομική κρίση και τη μείωση των εσόδων λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν με το κίνημα πολιτών που δεν δέχονται να πληρώσουν τα διόδια. Επισημαίνεται ότι το κίνημα «δεν πληρώνω» εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στον αυτοκινητόδρομο «Αθήνα – Σκάρφεια», με τα διόδια του οποίου χρηματοδοτείται η «Ιόνια οδός».Το Υπουργείο έχει αναλάβει πρωτοβουλία και καταβάλλονται προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για την ομαλή εξέλιξη του έργου.Είναι γνωστό ότι ανάλογα προβλήματα υπήρχαν και με τις άλλες συμβάσεις παραχώρησης.Σημειώνεται ότι το μίγμα της χρηματοδότησης με τη συμμετοχή των τραπεζών, για το πρόγραμμα των πέντε αυτοκινητοδρόμων που εκτελούνται με συμβάσεις παραχώρησης, προβλέπει μια δαπάνη για την κατασκευή τους που φτάνει τα 8,7 δις ευρώ περίπου.Αυτό το κεφάλαιο συντίθεται από ένα ποσό 2,3 δις ευρώ που αποτελεί τη χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου, 2,3 δις ευρώ που αντιστοιχεί σε έσοδα από διόδια, 3,3 δις ευρώ που αφορά κεφάλαια από τραπεζικά δάνεια και 800 εκ. ευρώ ίδια κεφάλαια των παραχωρησιούχων.Το Υπουργείο έχει καλέσει τις τράπεζες να σταματήσουν την προσωρινή αναστολή των χρηματοδοτήσεων γιατί δεν υπάρχει καμία ουσιαστική δικαιολογία.Δεν έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να τεκμηριώσουν ευθύνη στο δημόσιο, δεδομένου ότι έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του. Μάλιστα, εξομαλύνθηκε ο ρυθμός επιστροφή του ΦΠΑ. Ήδη με το άρθρο 11 (Συμψηφισμός Απαιτήσεων) του σχεδίου νόμου που συζητείται στη Βουλή (Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής, Στελέχωση των Ελεγκτικών Υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών) με το οποίο τροποποιείται το άρθρο 83 του ΚΕΔΕ και του λοιπού εκτιμάται ότι θα είναι εφικτή περαιτέρω ομαλοποίηση του ρυθμού επιστροφής ΦΠΑ.Δεν υπάρχει καμία οφειλή του δημοσίου προς τον παραχωρησιούχο και όπως προαναφέρθηκε, οι απαλλοτριώσεις έχουν προχωρήσει και μπορούν να αναπτυχθούν παντού κατασκευαστικά μέτωπα.Είναι γεγονός ότι το κίνημα «δεν πληρώνω» των πολιτών και κυρίως η ύφεση έχει επιφέρει μείωση εσόδων, αλλά αυτές δεν είναι ουσιώδεις αιτίες για να σταματήσουν τη χρηματοδότηση του έργου.Σε καμία περίπτωση δεν τεκμηριώνεται δικαίωμα είτε στον παραχωρησιούχο είτε στις τράπεζες να αρνηθούν την εκτέλεση των έργων ή τη χρηματοδότηση.Επισημαίνεται ότι εξακολουθεί να υπάρχει η ροή χρηματοδότησης από την κρατική πλευρά. Το δημόσιο, στο πλαίσιο του ευλόγου ενδιαφέροντός του για την ομαλή εκτέλεση και ολοκλήρωση της κατασκευής της Ιόνιας Οδού αλλά και των υπόλοιπων αυτοκινητόδρομων που έχουν συμβληθεί με σύμβαση παραχώρησης, έχει ήδη προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την σε βάθος εκτίμηση των τρεχουσών χρηματοοικονομικών παραμέτρων των έργων αυτών, με την επικουρία των Υπηρεσιών του, περιλαμβανομένων και των αρμόδιων οργάνων του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και των ειδικών έμπειρων χρηματοοικονομικών, νομικών και κυκλοφοριακών συμβούλων. Από αυτό αποδεικνύεται ότι το δημόσιο έχει πλήρη επίγνωση της ζωτικής σημασίας των έργων.Δεν υπάρχει καμία υστέρηση στη δημόσια δαπάνη, εθνική και κοινοτική και οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι.Επιπλέον, υπάρχει και η χρηματοδότηση από την πλευρά του παραχωρησιούχου με τα ίδια κεφάλαια.Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι το ποσοστό είναι μικρό στο γενικότερο χρηματοδοτικό μίγμα και η χρηματοδότηση από την πλευρά των τραπεζών είναι σημαντική.Το Υπουργείο θα υπερασπιστεί το έργο στο πλαίσιο βεβαίως του δημοσίου συμφέροντος και μόνον.Γι’ αυτό το λόγο έχει καλέσει τον παραχωρησιούχο και τις τράπεζες να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη σύμβαση παραχώρησης, να σταματήσει η προσωρινή αναστολή χρηματοδότησης και να συνεχιστεί η κατασκευή του έργου.Όπως γνωρίζετε, είχαμε πει και το 2007 ότι τα προβλήματα με τις συμβάσεις παραχώρησης θα είναι μεγάλα.Ήμασταν έτοιμοι από τις αρχές του 2010 να συζητήσουμε με τους παραχωρησιούχους τις αλλαγές, τότε αυτοί αρνήθηκαν και όπως ξέρετε καμιά αλλαγή δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και των δυο πλευρών.Στα τέλη του 2010 οι παραχωρησιούχοι και οι τράπεζες, δέχτηκαν να συζητήσουν. Έχουμε προχωρήσει πολύ τις συζητήσεις και πιστεύω πως μέχρι το τέλος του Μαρτίου θα έχουμε δώσει απαντήσεις και θα έχουμε την επανεκκίνηση της κατασκευής της Ιόνιας ΟδούΌσον αφορά στην Κλόκοβα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν τονίσει πως η λύση που έδινε η ΝΔ ήταν επικίνδυνη για λόγους οδικής ασφάλειας και πως με την πρώτη προσφυγή στο ΣτΕ θα είχαμε αρνητική απάντηση λόγω προστασίας του περιβάλλοντος, κάτι που συνέβη.Συνεπώς, η ευθύνη είναι αποκλειστικά της προηγούμενης κυβέρνησης.Εμείς έχουμε βρει τις τεχνικές λύσεις, εδώ και καιρό, όμως αυτές πρέπει να συμφωνηθούν και με τους παραχωρησιούχους, όπως ορίζεται στις συμβάσεις και φυσικά να ενταχθούν στο σύνολο των αλλαγών που θα έρθουν για κύρωση στη Βουλή.Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε, ότι τα έργα κατασκευής του οδικού άξονα «Άκτιο-Αμβρακία», που είναι ένα πολύ μεγάλο έργο προϋπολογισμού 338 εκατ. ευρώ στη δυτική Ελλάδα, εξελίσσονται κανονικά, παρά τα προβλήματα της προεκλογικής δημοπράτησης της ΝΔ, τα οποία σας ήταν γνωστά, όπως ήταν γνωστά και τα προβλήματα που θα είχε η εξέλιξη αυτού του έργου. Ο οδικός άξονας κατασκευάζεται σε τέσσερα τμήματα με ισάριθμες συμβάσεις που υπεγράφησαν στις 16 Μαρτίου 2010, και συμβατικού χρόνου ολοκλήρωσης στις 16 Μαρτίου 2013.Ειδικότερα στο 1ο, 2ο και 4ο τμήμα οι εργασίες κατασκευής , παρά τις καθυστερήσεις λόγω απαλλοτριώσεων και επιτάξεων και της έλλειψης των οριστικών μελετών των Μεγάλων Τεχνικών εξελίσσονται ομαλά.Σήμερα σε όλα τα τμήματα, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των επιτάξεων, και τυχόν επί μέρους προβλήματα λύνονται στην πορεία του έργου.Στο 3ο τμήμα έγινε διάλυση της σύμβασης με τον αρχικό μειοδότη (με πρωτοβουλία του) και εκλήθη ο δεύτερος κατά σειρά μειοδότης, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση της Υπηρεσίας για ανάληψη εκτέλεσης της σύμβασης. Ακολούθησε ο προσυμβατικός έλεγχος στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τη συνέχιση του έργου με το δεύτερο μειοδότη , ο οποίος απέβη θετικός και στη συνέχεια ζητήθηκε από την εν λόγω εταιρεία να προσκομίσει επικαιροποιημένα δικαιολογητικά για να ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη από την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή (ΕΠ-ΕΠ) (άρθρο 21 παρ. 5 Ν. 3614/2007) ούτως ώστε στη συνέχεια να κληθεί για την υπογραφή της σύμβασης. Η παραπάνω διαδικασία ολοκληρώθηκε και υπεγράφη η νέα σύμβαση στις 08-03-2011.Επίσης, στον οδικό άξονα «Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας» ξεκινήσαμε τη κατασκευή του τμήματος «Καρτέρι-Πάργα» μήκους 15 χλμ. και προϋπολογισμού 39,2 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τα τέλη του 2013. Στο τμήμα αυτό έχει συμπεριληφθεί και το 2ο υποτμήμα από Λιμάνι έως Πλαταριά μήκους 3,5 χλμ., καθώς η αποκατάσταση των κατολισθήσεων στην περιοχή γέφυρας Δέσπως, η οποία είχε καταστραφεί πριν περίπου πέντε χρόνια. Παράλληλα συνεχίζουμε την εκπόνηση των μελετών για το τμήμα Πάργα έως Ι/Κ Μεσοποτάμου, μήκους 10 χλμ., που θα είναι έτοιμες στο τέλος του χρόνου.Από το Υπουργείο εκτελούνται ήδη εργασίες βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στην Ε.Ο «Αντιρρίου-Ιωαννίνων» στα πλαίσια της εργολαβίας προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στα πλαίσια του νέου Εθνικού Προγράμματος Οδικής Ασφάλειας που ξεκινάει το υπουργείο και θα χρηματοδοτηθεί με πόρους 500 εκατ. ευρώ, προβλέπονται εργασίες σε μήκος 250 χλμ. οδικού δικτύου για το Νομό Ιωαννίνων, από τα οποία η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ θα δημοπρατήσει άμεσα τις μελέτες για τα πρώτα 200.Ακόμη, ολοκληρώσαμε το τμήμα της Ιόνιας Οδού από Σελλάδες μέχρι Αγ. Δημήτριο, που κατασκευάστηκε ως δημόσιο έργο. Το έργο συμβασιοποιήθηκε τον Οκτώβριο 2005 με ποσό 25 εκατ. ευρώ και χρόνο περαίωσης τα δύο έτη. Όμως το 2008 ελήφθη η απόφαση αλλαγής του κόμβου Αγ. Δημητρίου, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην εξέλιξη του έργου και να απαιτηθεί υπογραφή Συμπληρωματικής Σύμβασης τον Νοέμβριο του 2010. Προκειμένου να εξασφαλίσουμε την κυκλοφορία ολόκληρου του τμήματος από Σελλάδες μέχρι Φιλιππιάδα μήκους 23 χιλιομέτρων προχωρήσαμε στην κατασκευή του προσωρινού ισόπεδου κόμβου στον Αγ. Δημήτριο. Παράλληλα, συνεχίζουμε τις εργασίες για την κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του καλοκαιριού.Τέλος, είναι σε εξέλιξη και άλλα έργα ενώ προετοιμάζεται για δημοπράτηση η υποθαλάσσια αρτηρία Λευκάδας και ο οδικός άξονας «Άκτιο-Λευκάδα».Σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη στην Ήπειρο προφέρει και το έργο του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας στο οποίο η Α΄ φάση ολοκληρώθηκε το 2004 και έτσι σήμερα, λειτούργει ένα σύγχρονο επιβατικό και εμπορικό λιμάνι. Η Β΄ Φάση του λιμανιού, προϋπολογισμού 66 εκατ. ευρώ δημοπρατήθηκε με σημαντική καθυστέρηση το 2007 και παρόλα τα τεχνικά και χρηματοδοτικά προβλήματα που υπήρξαν στο μεσοδιάστημα, δουλέψαμε τους τελευταίους μήνες, τα ξεπεράσαμε και έτσι μπορούμε να πούμε πως θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2012. Επιπλέον, όπως είχαμε δεσμευθεί, δημοπρατήσαμε την Γ΄ φάση των συμπληρωματικών έργων του λιμένα, προϋπολογισμού 82,25 εκατ. ευρώ στις 15 Φεβρουαρίου 2011 και έχουμε προσωρινό ανάδοχο. Αν δεν υπάρξουν ενστάσεις ή προσφυγές η σύμβαση θα υπογραφεί σε δύο μήνες.Η δυναμική του λιμανιού της Ηγουμενίτσας ενισχύθηκε ιδιαίτερα από την σύνδεσή του με την «Εγνατία Οδό». Η «Εγνατία», αυτός ο σύγχρονος και ασφαλής αυτοκινητόδρομος, είναι εξαιρετικά σημαντική και για την ανάπτυξη της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας γενικότερα. Μάλιστα, όταν ολοκληρωθούν οι συνδέσεις τις με τους νομούς της Δυτικής Ελλάδας και τα παραγωγικά της κέντρα, κάτι που είναι στις απόλυτες προτεραιότητές μας, η αναπτυξιακή ώθηση της περιοχής θα είναι τεράστια.Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει ισόρροπα όλες τις περιφέρειες. Ταυτοχρόνως αναγνωρίζοντας ελλείμματα υποδομών δίνει απόλυτη προτεραιότητα σε περιοχές όπως η Δυτική Ελλάδα και η Ήπειρος. Στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε, πολίτες και πολιτικοί, φορείς και παραγωγικές τάξεις οφείλουμε να συσπειρωνόμαστε και να συμβάλλουμε στον κοινό στόχο της ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών.Όλες οι θέσεις μας σας είναι γνωστές από τις πυκνές ενημερώσεις που είχατε είτε με δική σας, είτε με δική μας, είτε με πρωτοβουλία άλλων συναδέλφων. Τις ανέλυσε μάλιστα και ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης στην πρόσφατη επίσκεψή του (11 και 12 Μαρτίου 2011) στους τέσσερεις νομούς της Ηπείρου.Τα θέματα που θίγονται στη σχετική ερώτηση είναι ιδιαιτέρως σημαντικά. Θα ήταν ευχάριστο για μας να αναληφθεί σχετική πρωτοβουλία απ’ την πλευρά των συναδέλφων να καταθέσουν Επίκαιρη ερώτηση για να διεξαχθεί αμέσως σχετική συζήτηση στη Βουλή.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΑΠΟΧΗ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΑΠΟ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η πανελλαδική αποχή των εργοληπτικών επιχειρήσεων δημοσίων έργων της χώρας από τις δημοπρασίες, με αποτέλεσμα να μην διενεργηθούν διαγωνισμοί για νέα έργα, ενώ πολύ σημαντική ήταν η συμμετοχή των εργοληπτών στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 10. 30 π. μ.  στο ΤΕΕ στην Αθήνα (Νίκης 4, Σύνταγμα).
Μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι εργολήπτες έλαβαν μέρος στην κινητοποίηση αυτή, που αποφασίστηκε από την ΠΕΣΕΔΕ και υλοποιήθηκε με τη συμπαράσταση του ΤΕΕ και της ΕΜΔΥΔΑΣ, τη στήριξη και συμμετοχή όλων των άλλων πανελλήνιων εργοληπτικών οργανώσεων, δηλαδή ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ, ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ. Στην κινητοποίηση μετείχε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων, με τρίωρη στάση εργασίας (από την αρχή του ωραρίου) που έχει εξαγγείλει η Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ.
Στη συγκέντρωση ήταν παρόντες οι Πρόεδροι του ΤΕΕ κ. Χρήστος Σπίρτζης, της ΠΟ.ΕΜΔΥΔΑΣ κ. Π.  Μούζιος , της ΠΕΔΜΕΔΕ κ. Γ. Ρωμοσιός, της ΠΕΔΜΗΕΔΕ κ. Ε. Μανδηλαράς, του ΣΑΤΕ κ. Γ. Βλάχος και του ΣΤΕΑΤ κ. Κ. Κουβαράς, της ΠΕΣΕΔΕ κ. Κ. Σαββίδης, επικεφαλείς αντιπροσωπειών των Διοικήσεων του ΤΕΕ, της ΕΜΔΥΔΑΣ και των εργοληπτικών οργανώσεων και πολλοί Σύνδεσμοι της ΠΕΣΕΔΕ από την Περιφέρεια, καθώς και  εργολήπτες δημοσίων έργων.
Μετά τη συγκέντρωση στο ΤΕΕ, οι συγκεντρωμένοι εν πορεία  κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Εκεί τους γνωστοποιήθηκε ότι ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας απουσιάζουν στο εξωτερικό. Κατόπιν τούτου κατευθύνθηκαν στο άλλο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών επί της οδού Καραγεώργη Σερβίας 10, όπου οι επτά Πρόεδροι  συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Δημήτρη Κουσελά  και τον Γενικό Διευθυντή Φορολογίας κ. Δημ. Σταματόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Οι επτά Πρόεδροι έθεσαν τα αιτήματά τους και έδωσαν υπόμνημα επί του οποίου έγινε διαλογική συζήτηση. Εκεί τέθηκαν  τα εξής θέματα:
**Άμεση εξόφληση εκτελεσμένων έργων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσα από ένα συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής
**Ενεργοποίηση- αύξηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων (Π.Δ.Ε., ΕΣΠΑ, ΘΗΣΕΑΣ, ΠΙΝΔΟΣ, ΑΛ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ, κλπ.) για έργα απαραίτητα και αναγκαία κυρίως για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, έργα που θα τονώσουν όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου και τις τοπικές αγορές και θα στηρίξουν την απασχόληση.
**Ένταξη στο ΕΣΠΑ ανεξόφλητων έργων από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν καταστεί ανενεργά ή υπολειτουγούν (ΘΗΣΕΑΣ, ΠΙΝΔΟΣ, ΑΛ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ, κλπ.)
**Επιβολή αποδοχής εκχώρησης εγκεκριμένων ανεξόφλητων λογαριασμών από τις τράπεζες, χωρίς πρόσθετες «τοκογλυφικές» εξασφαλίσεις.
Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι επανήλθαν στην αίθουσα του ΤΕΕ, όπου αφού οι Πρόεδροι τους ενημέρωσαν για τα διαμειφθέντα, έγινε διαλογική συζήτηση και εγκρίθηκε ψήφισμα.
Για απόλυτα επιτυχημένη κινητοποίηση, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ κ. Κωνσταντίνος Σαββίδης, ο οποίος τόνισε ότι σήμερα οι περισσότερες από τις 6.500 μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις της χώρας, που εκπροσωπεί η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ), αντιμετωπίζουν την απειλή της χρεοκοπίας, εξαιτίας της ουσιαστικής  στάσης πληρωμών, που εφαρμόζει το ελληνικό δημόσιο.  Οι οφειλές της Ελληνικής πολιτείας προς τις εργοληπτικές επιχειρήσεις  υπολογίζονται  στα 2, 5 δισ. ευρώ, δηλαδή γύρω στο 1% του ΑΕΠ. Και αυτά για έργα τα οποία έχουν παραδοθεί από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας.
«Αν χρεοκοπήσουν οι εργοληπτικές επιχειρήσεις», πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης, «θα συμπαρασύρουν το σύνολο σχεδόν της οικονομίας των τοπικών κοινωνιών, τους συνδεδεμένους κλάδους, αλλά και τα έσοδα των Ταμείων».  Οι μικροί και μεσαίοι εργολήπτες της χώρας απαιτούν να τους καταβληθούν τα χρωστούμενα, ενώ τόνισε ότι η ΠΕΣΕΔΕ «απευθύνει ύστατη έκκληση προς την Κυβέρνηση και τους συναρμόδιους υπουργούς,  ζητώντας εδώ και τώρα τα χρήματα που χρωστά το δημόσιο και οι φορείς του στα μέλη της. Πρόκειται για οφειλές που δεν έχουν καταβληθεί για έργα που οι εργολήπτες έχουν εκτελέσει και παραδώσει σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια και για τα οποία έχουν πληρωθεί  ΙΚΑ,  ΦΠΑ και άλλοι φόροι, γιατί αυτό επιβάλλει το κράτος! Δηλαδή πρόκειται για αναγκαστικό άτοκο δανεισμό του κράτους».

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Την επανέναρξη των εργασιών στην Ιόνια Οδό ανακοίνωσε κατά την επίσκεψή του στην Άρτα ο Υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης. Ο Υφυπουργός επισκέφθηκε την Άρτα και την Πρέβεζα, όπου εξέτασε την πορεία όλων των έργων στην περιοχή υπογραμμίζοντας πως η ανάπτυξη της περιφέρειας αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο για την στρατηγική οικονομική της χώρας.
«Η κατασκευή αναπτυξιακών υποδομών είναι βασική προϋπόθεση για να αξιοποιήσουν οι περιοχές αυτές τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και για να ενεργοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό τους», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Μαγκριώτης.

Όσον αφορά στην Άρτα, ο κ. Μαγκριώτης επισήμανε:
«Ολοκληρώσαμε το τμήμα της Ιόνιας Οδού από Σελλάδες μέχρι Αγ. Δημήτριο, που κατασκευάστηκε ως δημόσιο έργο. Το έργο συμβασιοποιήθηκε τον Οκτώβριο 2005 με ποσό 25 εκατ. ευρώ και χρόνο περαίωσης τα δύο έτη. Όμως το 2008 ελήφθη η απόφαση αλλαγής του κόμβου Αγ. Δημητρίου, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην εξέλιξη του έργου και να απαιτηθεί υπογραφή Συμπληρωματικής Σύμβασης τον Νοέμβριο του 2010. Προκειμένου να εξασφαλίσουμε την κυκλοφορία ολόκληρου του τμήματος από Σελλάδες μέχρι Φιλιππιάδα μήκους 23 χιλιομέτρων προχωρήσαμε στην κατασκευή του προσωρινού ισόπεδου κόμβου στον Αγ. Δημήτριο. Παράλληλα, συνεχίζουμε τις εργασίες για την κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του καλοκαιριού».
Όσον αφορά στο Νομό Πρέβεζας ο Υφυπουργός επισήμανε:
«Στον οδικό άξονα Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας ξεκινήσαμε την κατασκευή του τμήματος Καρτέρι-Πάργα μήκους 15 χλμ και προϋπολογισμού 39,2 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τα τέλη του 2013. Στο τμήμα αυτό έχει συμπεριληφθεί η αποκατάσταση των κατολισθήσεων στην περιοχή γέφυρας Δέσπως, η οποία είχε καταστραφεί πριν περίπου πέντε χρόνια.
Παράλληλα συνεχίζουμε την εκπόνηση των μελετών για το τμήμα Πάργα έως Ι/Κ Μεσοποτάμου, μήκους 10 χλμ, που θα είναι έτοιμες στο τέλος του χρόνου. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου και από την έγκαιρη ολοκλήρωσή της θα εξαρτηθεί η δυνατότητα ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ και δημοπράτησής του στις αρχές του επόμενου έτους.
Βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη η μελέτη του άξονα Πρέβεζα-Φιλιππιάδα. Για τον άξονα αυτό εξετάζονται οι εναλλακτικές προτάσεις που κατατέθηκαν, τόσο από τους βουλευτές του νομού, όσο και από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΤΕΕ Ηπείρου.
Προς το νότο βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα κατασκευής του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία με τον οποίο συνδέεται η Πρέβεζα με την Ιόνια Οδό. Ο οδικός άξονας κατασκευάζεται σε τέσσερα τμήματα με ισάριθμες συμβάσεις που υπεγράφησαν στις 16 Μαρτίου 2010, συνολικού προϋπολογισμού 338 εκατ. ευρώ και συμβατικού χρόνου ολοκλήρωσης στις 16 Μαρτίου 2013.
Στο 1ο, 2ο και 4ο τμήμα οι εργασίες κατασκευής, παρά τις καθυστερήσεις λόγω απαλλοτριώσεων και επιτάξεων και της έλλειψης των οριστικών μελετών των Μεγάλων Τεχνικών εξελίσσονται ομαλά. Στην 4η σύμβαση ο ανάδοχος ζήτησε τη διάλυσή της και το Υπουργείο προχώρησε με το δεύτερο στη σειρά μειοδότη, με τον οποίο υπέγραψε σύμβαση στις 08 Μαρτίου 2011.
Τέλος, όσον αφορά στη σύνδεση της Πρέβεζας με τη Λευκάδα, το έργο έχει ενταχθεί στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου με προϋπολογισμό 23 εκατ. ευρώ. Στις 28 Φεβρουαρίου το Δ.Σ του Φορέα Διαχείρισης Υγρότοπων Αμβρακικού γνωμοδότησε θετικά για τη κατασκευή του έργου και μετά από αυτό προωθείται η έκδοση των περιβαλλοντικών όρων προκειμένου, να εγκριθούν οι οριστικές μελέτες και να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να δημοπρατηθεί».

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ : ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΑΕ


Τάξη στον τρόπο αδειοδότησης των φωτοβολταϊκών και λοιπών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επιχειρεί να βάλει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία εγκαινίασε σήμερα Τετάρτη, σχετική δημόσια διαβούλευση.
Με αφορμή φήμες που κυκλοφορούν στην ενεργειακή αγορά για έλλειψη διαφάνειας ή και για απόπειρες εξασφάλισης των απαιτούμενων αδειών με "πλάγια μέσα", η ΡΑΕ ζητά αφενός οι όποιες αιτιάσεις να διατυπωθούν δημόσια και υπεύθυνα, δηλώνει αφετέρου ότι "θα αξιολογηθεί από τη ΡΑΕ ο βαθμός της ενιαίας αντιμετώπισης από τη ΔΕΗ των σχετικών θεμάτων σε όλη την επικράτεια, καθώς και η διαφάνεια που επιτυγχάνεται".

Σε εκκρεμότητα παραμένει εξάλλου ο χαρακτηρισμός ως "κορεσμένων" των δικτύων 16 νομών της χώρας, στους οποίους η ΔΕΗ έχει ζητήσει να σταματήσει η υποδοχή νέων αιτήσεων για φωτοβολταϊκά καθώς. Όπως είναι γνωστό, η ΡΑΕ αμφισβήτησε τη μεθοδολογία με την οποία διαπιστώθηκε ο κορεσμός και ζήτησε από τη ΔΕΗ, στα μέσα Ιανουαρίου, περαιτέρω τεχνικές διευκρινίσεις οι οποίες δεν έχουν δοθεί ακόμη.
Παράλληλα, η Αρχή έχει ζητήσει την υποβολή απολογιστικών στοιχείων αναφορικά με τις συνδέσεις ανά τρίμηνο με αφετηρία την 1η Ιανουαρίου 2011, "προκειμένου να είναι δυνατή η παρακολούθηση όλων των σχετικών τεχνικών και οικονομικών θεμάτων".
Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου 2011 και αφορά τα εξής θέματα:
1.Ενημέρωση πριν την υποβολή της αίτησης σύνδεσης, αναφορικά με πληροφορίες που σχετίζονται με το έργο και ενδεχομένως να επηρεάσουν την υλοποίησή του.
2.Θέματα που αφορούν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης σύνδεσης.
3.Θέματα που αφορούν την προσφορά σύνδεσης που καταρτίζει η ΔΕΗ.
4.Θέματα που αφορούν την τελική δοκιμή και προσαρμογή της σύνδεσης από τη ΔΕΗ.
5.Λοιπά θέματα.
Στόχος, όπως επισημαίνεται, είναι ο εντοπισμός πιθανών αδυναμιών και εμποδίων και η άρση τους με γνώμονα τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των υφιστάμενων ηλεκτρικών δικτύων σε ό, τι αφορά τη διείσδυση ΑΠΕ, τη διείσδυση ΑΠΕ με οικονομικά αποδοτικό τρόπο για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές (παραγωγούς, καταναλωτές, ΔΕΗ ΑΕ), και την ορθολογική ανάπτυξη του Δικτύου Διανομής

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών η μελέτη του τμήματος της Ιόνιας Οδού Ιωάννινα - Κακαβιά


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τα σχέδια έργων που επιλέχθηκαν για να επιχορηγηθούν με συνολικά 170 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ).Τα έργα αφορούν την κατασκευή και αναβάθμιση ζωτικής σημασίας υποδομών μεταφορών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.Ανάμεσά τους και τρία έργα από την Ελλάδα με τη μελέτη για την Ιόνια Οδό ως την Κακαβιά να ξεχωρίζει,με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ.

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Θεσπρωτία: στο ΕΣΠΑ η επέκταση του Νοσοκομείου Φιλιατών


Η ένταξη της επέκτασης του Νοσοκομείου Φιλιατών στο ΕΣΠΑ με πόσο χρηματοδότησης περί τα 11 εκ. ευρώ, αποφασίστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας.
Η επίσημη ανακοίνωση της απόφασης πρόκειται να γίνει μέχρι την Παρασκευή. Σε δηλώσεις του ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Χρ. Κατσούρας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη και τόνισε πως «το μέλλον του νοσοκομείου Φιλιατών είναι πλέον διασφαλισμένο και άμεσα θα καθοριστεί και ο ιδιαίτερος ρόλος του στο νέο υγειονομικό χάρτη της Ηπείρου».
Πηγή: ΕΡΤ