Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΕΔΜΕΔΕ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ




ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΕΔΜΕΔΕ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

επί 110 ψηφισάντων έλαβαν

ΝΤΑΤΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ -             82
ΝΤΖΟΪΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ -        67
ΤΣΙΜΠΙΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ -          61
ΝΤΟΥΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ -      61
ΠΑΠΠΑΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ -              53
ΖΙΑΚΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ -             28
ΜΑΝΤΖΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ -        21
ΚΩΝ/ΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ -     21

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΩΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΔΜΕΔΕ

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ιωάννινα: με αργούς ρυθμούς οι εργασίες στο Αεροδρόμιο


Με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται το έργο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του αεροδρομίου Ιωαννίνων δεδομένου ότι η ροή χρηματοδότησης δεν επιτρέπει στον ανάδοχο να ανοίξει ταυτόχρονα όλα τα μέτωπα και επιπλέον υπάρχει μια εκκρεμότητα για τη θεμελίωση του νέου σταθμού.
Μετά την επανέναρξη των εργασιών που είχαν διακοπεί τον περασμένο Δεκέμβριο, κι αφού πληρώθηκε ο ανάδοχος τους λογαριασμούς που εκκρεμούσαν από το περασμένο καλοκαίρι, αυτό το διάστημα έχει ξεκινήσει την ανέγερση του νέου πύργου ελέγχου στην πλευρά που βρίσκεται το νέο αμαξοστάσιο. Και αυτό γιατί ο παλιός πύργος πρέπει να κατεδαφιστεί επειδή θα εμποδίζει την τοποθέτηση και λειτουργία, κάποτε, του Συστήματος Τυφλής Προσγείωσης, του γνωστού ILS.
Για να αρχίσει η κατασκευή του νέου σταθμού που είναι και το κυρίως υπολειπόμενο έργο θα πρέπει να ξεκαθαριστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες αν θα κατεδαφιστεί τμήμα του υπάρχοντος σταθμού, παρόλο που η προηγούμενη επιλογή ήταν να μην ...πειραχτεί ο παλιός σταθμός και να μην χρησιμοποιηθεί το κτίριο που προορίζεται για αμαξοστάσιο, προσωρινά ως σταθμός.
Φαίνεται ότι επανέρχεται εν μέρει το αρχικό σενάριο που προέβλεπε κατεδάφιση ολοκλήρου του σταθμού και επιλέγεται η κατεδάφιση της επέκτασης, δηλαδή της αίθουσας αφίξεων που βρίσκεται προς την πλευρά του παρκινγκ, όπου και θα ανεγερθεί ο νέος σταθμός. Μετατοπίζεται πάντως η θέση του νέου σταθμού και δεν θα είναι στο σημείο του παλιού, όπως προβλέπονταν στα αρχικά σχέδια.
Με το ρυθμό που εκτελείται το έργο είναι ζητούμενο αν θα επαρκέσει και η νέα παράταση που έχει δοθεί μέχρι τον Μάιο του 2012, δηλαδή σε ένα χρόνο περίπου, αλλά κυρίως θα εξαρτηθεί από τη ροή χρηματοδότησης που δεν είναι η δέουσα με δεδομένο ότι το έργο χρηματοδοτείται με εθνικούς πόρους που δεν περισσεύουν.
Με βάση όλα αυτά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για το χρόνο ολοκλήρωσης του έργου που μετρά ήδη αρκετά χρόνια υπό κατασκευή και θα έπρεπε να είχε παραδοθεί προ πολλού.
Μέχρι τώρα έχει εκτελεστεί έργο που δεν είναι και τόσο ορατό, αφού αφορούσε το διάδρομο προσγείωσης και συνδετήριους με το χώρο στάθμευσης αεροσκαφών, περιφράξεις και φωτισμό κλπ, αλλά και το κτίριο του αμαξοστασίου που έχει μείνει στον σκελετό.
Άργησαν οι πληρωμές
Με μεγάλη καθυστέρηση, τον Μάρτιο το υπουργείο Οικονομικών... ξεμπλόκαρε τις πιστώσεις για το έργο και πληρώθηκε ο ανάδοχος τα 3 εκ. ευρώ περίπου που του οφείλονταν από λογαριασμούς.Αυτή η εξέλιξη έδειξε ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί και ολοκληρωθεί το έργο, όπως άρχισε, δηλαδή με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους.
Η ανάδοχος «ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ» με την πληρωμή που έγινε δεν είχε λόγο να μην συνεχίσει. Άλλωστε το σταμάτημα εργασιών που έκανε από το Δεκέμβριο και στις 27 Ιανουαρίου απέκτησε δικαίωμα να αιτηθεί τη διάλυση της σύμβασης, δεν το χρησιμοποίησε, στόχος ήταν να πιέσει για να πληρωθεί και να συνεχίσει, όπως και έγινε.
Από το καλοκαίρι του 2010 δεν είχε πληρωθεί ο ανάδοχος και ήταν φυσικό να σταματήσει τις εργασίες. Από την έναρξη του έργου είχε εισπράξει περίπου 5,5 εκ. ευρώ συν τα 3 εκ. ευρώ πρόσφατα, ενώ το σύνολο της σύμβασης, με τη μεγάλη έκπτωση που δόθηκε, ανέρχεται σε περίπου 25 εκ. ευρώ.
Πηγή: neoiagones.gr

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ 62 εκ. ευρώ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ


Υπογράφτηκε από τον Υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας η Συλλογική Απόφαση Ε018, με την οποία εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων του 2011 εγγειοβελτιωτικά έργα (του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013), με Φορέα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Για την Ήπειρο τα έργα που εντάχθηκαν είναι 8 και έχουν προϋπολογισμό 62.586.839,11 ευρώ. Αναλυτικά είναι τα εξής:
  • Επένδυση διωρύγων Δ1 και 04 04 Δ06 Ζώνης Λούρου Άρτας με προϋπολογισμό 4.541.176, 48 ευρώ και εγκεκριμένη πίστωση για το 2011 1.700.000 ευρώ.
  • Επένδυση διώρυγας Δ0 Ζώνης Λούρου Ν. Άρτας, με προϋπολογισμό 18.000.000 ευρώ και εγκεκριμένη πίστωση για το 2011, 4.000.000 ευρώ.
  • Εκσυγχρονισμός & Ανακαίνιση τμημάτων Αρδευτικών δικτύων ζωνών Α&Β Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων με προϋπολογισμό 11.850.556,99 ευρώ, πληρωμές μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 6.822.931,24 και εγκεκριμένη πίστωση για το 2011, 4.000.000 ευρώ.
  • Αρδευτικό έργο Χότχοβας Θεσπρωτίας με προϋπολογισμό 4.300.000 ευρώ, πληρωμές ως 31 Δεκεμβρίου 2010 149.184,10 ευρώ και εγκεκριμένη πίστωση για το 2011, 500.000 ευρώ.
  • Βελτίωση αρδευτικού έργου Σκάλας Φιλιατών (β΄ φάση) με προϋπολογισμό 2.550.000 ευρώ και με εγκεκριμένη πίστωση για το 2011, 1 (ενός) ευρώ.
  • Αλλαγή του τρόπου Άρδευσης στον κάμπο Κόνιτσας Ν. Ιωαννίνων, με προϋπολογισμό 16.345.000 ευρώ και εγκεκριμένη πίστωση για το 2011, 1 (ενός) ευρώ.
  • Αρδευτικό έργο Σπαθαραίων Ν. Θεσπρωτίας, με προϋπολογισμό 3.410.000 ευρώ και εγκεκριμένη πίστωση για το 2011, 1 (ενός) ευρώ.
  • Εγγειοβελτιωτικό έργο Βαθύπεδου Αμμουδιάς Ν. Πρέβεζας (Α΄ φάση), με προϋπολογισμό 1.590.662,63 ευρώ, πληρωμές μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 767.030,86 ευρώ και εγκεκριμένη πίστωση για το 2011, 767.000 ευρώ.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφερόμενος στην υπογραφή της Σ.Α.Ε., δήλωσε ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας παρακολουθεί από πολύ κοντά τα θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα.
«Αν θέλουμε - συνέχισε - κάποια ημέρα να πούμε ότι η χώρα μας κινείται σε θετικό πρόσημο ως προς την ανάπτυξη, πρέπει να δούμε πως θα ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν αυτά τα έργα. Είναι θετικό για την έγκριση των πιστώσεων, αν και αυτές δεν επαρκούν για την άμεση ολοκλήρωσή τους.
Υπάρχουν όμως κάποια έργα που έχουν ενταχθεί εδώ και χρόνια στον πρόγραμμα Αλ. Μπαλτατζής, όπως τα Αρδευτικά Σκάλας Παραμυθιάς, Σπαθαραίων και Κόνιτσας, για τα οποία οι πιστώσεις για το 2011 είναι ένα ευρώ, που θέτει σε αβεβαιότητα την τύχη τους.
Πιστεύω ότι και τα έργα αυτά πρέπει να προχωράνε με τελείως διαφορετικούς ρυθμούς, γιατί μόνο έτσι θα ξαναδώσουμε δύναμη στις παραγωγικές τάξεις του τόπου μας που παραμελήθηκαν αυτά τα χρόνια, πρακτική που συνεχίζεται και με αυτές τις αποφάσεις».
Πηγή: neoiagones.gr

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ - ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΣΠΑ


Ένα έργο που θα κατασκευαστεί στην καρδιά του πιο γνωστού μνημείου της Άρτας και θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος και στην αναβάθμιση της ζωής των πολιτών της πόλης αλλά και των επισκεπτών ενέταξε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα - Ήπειρος" με απόφασή της η Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για τη «δημιουργία χώρου στάθμευσης στην περιοχή της ιστορικής γέφυρας Αράχθου» που εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας "06 - Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου" του Ε.Π. "Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος» με συνολικό προϋπολογισμό 330.000,00 ευρώ και τελικό δικαιούχο το Δήμο Αρταίων. Το έργο αφορά την κατασκευή χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων στη δυτική πλευρά του ιστορικού γεφυριού της Άρτας (περιοχή Ελεούσας - Ο.Τ. 446) σε έκταση 3,7 στρ., χωρητικότητας 40 θέσεων επιβατικών αυτοκινήτων και 2 θέσεων λεωφορείων. Εκτιμάται πως με την λειτουργία του θα αποσυμφορήσει το κέντρο της πόλης της Άρτας από τον κυκλοφοριακό φόρτο των οχημάτων και θα διευκολύνει τους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης. Για τη δημιουργία του χώρου στάθμευσης θα γίνουν οι παρακάτω εργασίες:
- ανακατασκευή και ηλεκτροφωτισμός της συνδετήριας οδού με την Επαρχιακή οδό Άρτας- Χανόπουλου και κατασκευή πεζοδρομίων εκατέρωθεν αυτής
- καθαίρεση υφιστάμενων μικρών αυθαίρετων κτιρίων και περιφράξεων
- κατασκευή, σήμανση και ηλεκτροφωτισμός του κυρίως χώρου στάθμευσης
- κατασκευή και ηλεκτροφωτισμός πεζοδρόμων γύρω από τον χώρο στάθμευσης
- κατασκευή πλήρους δικτύου αποχέτευσης ομβρίων
- κατασκευή χώρων πρασίνου εντός και περιμετρικά του χώρου στάθμευσης.

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠ' ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ

Οι ελπίδες τους ότι η εφαρμογή του νόμου του «Καλλικράτη» θα αποτελούσε τη νέα αφετηρία της τοπικής αυτοδιοίκησης φαίνεται ότι διαψεύδονται.Οι εργολήπτες δημοσίων έργων εκτιμούν ότι με τον τρόπο υλοποίησης των έργων που προωθούν οι νέες δημοτικές αρχές αμφισβητείται η διαφάνεια αλλά και η ποιότητα των έργων. Το Τμήμα Ηπείρου της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ), αφού έκαναν μια αξιολόγηση των τεχνικών προγραμμάτων τα οποία ψηφίστηκαν από τα δημοτικά συμβούλια, αναφέρουν ότι τα προγράμματα αυτά δεν διασφαλίζουν ολοκληρωμένες μελέτες και δημοπρατήσεις έργων με συνθήκες πλήρους διαφάνειας.Όπως σημειώνει η ΠΕΔΜΕΔΕ, η συντριπτική πλειοψηφία των νέων έργων για το τρέχον έτος βρίσκονται στο όριο των απευθείας αναθέσεων, ενώ επισημαίνουν το φαινόμενο της κατάτμησης ενός ενιαίου έργου, προκειμένου να μη γίνει διαγωνισμός.«Aνεξάρτητα από το αν τα τεχνικά προγράμματα των δήμων είναι υλοποιήσιμα ή μη εξαιτίας ελλιπούς χρηματοδότησης, η εικόνα των πολλών μικρών έργων οδηγεί σε ερωτήματα. Γιατί δε συντάσσονται ολοκληρωμένες τεχνικές μελέτες για ομοειδείς εργασίες σε γειτνιάζοντα δημοτικά διαμερίσματα; Με ποια διαδικασία θα επιλεγούν οι ανάδοχοι; Γιατί δεν ακολουθούνται οι διαδικασίες ανοικτών διαγωνισμών όπου τα έργα θα εκτελούνται με μελέτη και επίβλεψη, ενώ παράλληλα θα επιτυγχάνονται και σημαντικές εκπτώσεις καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης επικρατεί έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των εργοληπτών;» αναρωτιέται χαρακτηριστικά. Οι εργολάβοι ζητούν από την τοπική αυτοδιοίκηση να τροποποιήσουν τα τεχνικά τους προγράμματα προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια.

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Οδικός άξονας Ηγουμενίτσα - Σαγιάδα - Μαυρομάτι

"Η κατασκευή του κάθετου άξονα της Εγνατίας που θα συνδέει την Ηγουμενίτσα με την Αλβανία, μέσω Σαγιάδας, είναι στο σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο θα ξεκινήσει σε πρώτη φάση τη μελετητική ωρίμανση του έργου και στη συνέχεια θα προχωρήσει στη χρηματοδότηση της κατασκευής του". Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του υφυπουργού Υποδομών Ι. Μαγκριώτη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ κ. Σταύρου Καλογιάννη. Ο υφυπουργός υπενθυμίζει όμως ότι "η προηγούμενη κυβέρνηση, μολονότι ανακοίνωσε τον Απρίλιο του 2009, την έναρξη της μελέτης του οδικού άξονα Ηγουμενίτσα - Σαγιάδα- Μαυρομάτι, δεν φρόντισε για την ένταξή του σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, ούτε γενικότερα για τη χρηματοδότησή του".Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Σταύρος Καλογιάννης, με ερώτηση του, είχε καλέσει την κυβέρνηση να απαντήσει γιατί δεν συμπεριέλαβε στους νέους κάθετους άξονες της Εγνατίας και τον άξονα Ηγουμενίτσα-Σαγιάδα-Μαυρομάτι και να ενημερώσει αν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Υποδομών να χρηματοδοτήσει τον συγκεκριμένο άξονα ο οποίος έχει μεγάλη εθνική σημασία.

ΤΡΑΜ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ : Β' ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Όπως είναι γνωστό στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου εκπονείται η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας μέσου σταθερής τροχιάς ΤΡΑΜ στα Ιωάννινα. Η Μελέτη χωρίζεται σε τρείς φάσεις:
ΦΑΣΗ Ι : Υφιστάμενη Κατάσταση - Εκτιμήσεις Αναγκών και Προοπτικές
ΦΑΣΗ ΙΙ : Διαμόρφωση, Ανάλυση και Αξιολόγηση Χαράξεων
ΦΑΣΗ ΙΙΙ : Πολυκριτηριακή Ανάλυση - Περιγραφή και Τεκμηρίωση Βέλτιστης Λύσης
Στο πλαίσιο αυτό το πρωί της Τετάρτης (4/5/11), η Γενική Γραμματέας, με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Ηπείρου και τους μελετητές παρουσίασαν τη Β΄ φάση της μελέτηςσε φορείς των Ιωαννίνων.
Αντικείμενο του Έργου είναι:
  • Η εξέταση της σκοπιμότητας ανάπτυξης γραμμών Τραμ στην πόλη των Ιωαννίνων
  • Η διερεύνηση εναλλακτικών δυνατοτήτων διέλευσης γραμμής (ή γραμμών) τραμ στην πόλη των Ιωαννίνων
  • Η οικονομοτεχνική αξιολόγηση της λύσης.
  • Οι Πόλοι Μετακινήσεων που λήφθηκαν υπ- όψη είναι:
    • Κέντρο Πόλης
    • ΚΤΕΛ
    • ΔΔ Ανατολής
    • Αεροδρόμιο
    • Πανεπιστημιούπολη - Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο - Τ.Ε.Ι.
    • Γ. Νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα»
    • Εναλλακτικές Διαδρομές:
    • Κλάδοι εναλλακτικών διαδρομών:
    • Κέντρο - Τ.Ε.Ι.- Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο - Πανεπιστήμιο - (Πεδινή)
    • Κέντρο - Ανατολή - (Κατσικάς)
    • Κέντρο - Αεροδρόμιο - (Ελεούσα) - (Β.Ι.Π.Ε.) - (Πέραμα)
    • Κέντρο - Νοσοκομείο Χατζηκώστα
    • Διαμόρφωση έξι εναλλακτικών χαράξεων με βάση τους κλάδους
    Μελετήθηκαν Κυκλοφοριακές Επιπτώσεις:
    • Δείκτες αξιολόγησης κυκλοφοριακών επιπτώσεων
    • Μέσος συνολικός φόρτος των δύο κατευθύνσεων συνδέσμου του δικτύου.
    • Μέσος χρόνος διάνυσης συνδέσμου ανά κατεύθυνση (σε min).
    • Μέσος λόγος φόρτου προς χωρητικότητα ανά κατεύθυνση συνδέσμου του δικτύου.
    • Συνολικό αριθμός οχηματοχιλιομέτρων του δικτύου
    • Συνολικός αριθμός οχηματοωρών του δικτύου
    • Εξέταση δύο σεναρίων ζήτησης
    • Καμία επίπτωση στη ζήτηση χρήσης ΙΧ (ΔΠ)
    • Επίπτωση στη χρήση ζήτησης ΙΧ (ΕΠ)
    • Περιορισμός κυκλοφορίας ΙΧ 5%- 20% κατά περίπτωση
    Συμπεράσματα:
    • Κρίσιμη η μετατόπιση μετακινούμενων από ΙΧ προς το ΤΡΑΜ.
    • Μετατόπιση της τάξης του 5%-20% προς το ΤΡΑΜ
    • Ουσιαστική βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών στην πόλη παρά τον τοπικό περιορισμό της χωρητικότητας του δικτύου.
    • Αντικατάσταση τμήματος λεωφορειακών γραμμών και συμπλήρωση τμήματος δικτύου ΤΡΑΜ από νέες λεωφορειακές γραμμές.
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
    Γεωμετρικά χαρακτηριστικά:
    Μεγαλύτερο πλεονέκτημα έχουν οι διαδρομές που συνδυάζουν διπλή γραμμή στο οδικό δίκτυο που περιβάλλει το κέντρο, με μονή γραμμή για τη διέλευση από το κέντρο.
    - μεγαλύτερα μήκη διαδρομών, σε σχέση με τις αντίστοιχες διπλής γραμμής,
    - δυνατότητες μεγαλύτερης αφομοίωσης της χάραξης στο κυκλοφοριακό σύστημα της πόλης.
    Ζήτηση για μετακινήσεις:
    Οι εναλλακτικές προτάσεις που κινούνται στον άξονα Κέντρο-Πανεπιστήμιο συγκεντρώνουν μεγαλύτερη βαθμολογία.
    - Η διέλευση του ΤΡΑΜ από το κέντρο έλκει μετακινήσεις. Η κίνηση προς το νότο και το Πανεπιστήμιο έλκει επίσης μετακινήσεις.
    Οι κυκλοφοριακές επιπτώσεις :
    αναμένεται να είναι σημαντικές κατά την κατασκευή και τη λειτουργία του ΤΡΑΜ.
    Οι χαράξεις που κάνουν συνδυασμένη χρήση μονής γραμμής στο κέντρο και διπλής γραμμής περιφερειακά, συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη βαθμολογία.
    - Οι επιπτώσεις μετριάζονται με τη χρήση τυπικών διατομών μικρού πλάτους στο Κέντρο της Πόλης (μονή γραμμή), αλλά και τυπικές διατομές μεγαλύτερου πλάτους (διπλή γραμμή) περιφερειακά του Κέντρου.
    - Διερεύνηση ενός συνδυασμένου συστήματος διαχείρισης μεταφορών και κυκλοφορίας, που θα έχει ως στόχο την αποθάρρυνση της χρήσης ΙΧΕ με ταυτόχρονη χρήση του δικτύου ΜΜΜ.

    Η χάραξη που πληροί με τον βέλτιστο τρόπο τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενες για την ανάπτυξη του τραμ στα Ιωάννινα είναι η Εναλλακτική Χάραξη Β, η οποία στην επόμενη φάση θα εξεταστεί ως προς την οικονομική της βιωσιμότητα:
    Η χάραξη αυτή συνδέει το Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο νότο με το κέντρο και το αεροδρόμιο, καθώς και την Ελεούσα, τη ΒΙ.ΠΕ. και το Πέραμα σε μία πιθανή επέκταση. Κινείται σε γραμμή διπλής κατεύθυνσης επί της Λ. Νιάρχου, σε τμήματος του Περιφερειακού των Ιωαννίνων και την Ε.Ο. Άρτας-Ιωαννίνων συναντά τη Λ. Δωδώνης και εισέρχεται στο κέντρο της πόλης από τη Λ. Δωδώνης έως την Πλατεία Πύρρου, όπου και τερματίζεται η γραμμή διπλής κατεύθυνσης. Σε μονή γραμμή πλέον η χάραξη συνεχίζει την οδό Αβέρωφ και αποκλίνει από αυτή επί της οδού Κουντουριώτου. Η μονή γραμμή συνεχίζεται επί της Γεωργ. Παπανδρέου μέχρι το ύψος της Βορείου Ηπείρου. Στη συνέχεια και σε γραμμή διπλής πλέον κατεύθυνσης συνεχίζει την πορεία της προς το αεροδρόμιο - Ελεούσα ή Πέραμα αντίστοιχα. Η επιστροφή προς την πόλη συνδέεται με τη χρήση της Λ. Βορείου Ηπείρου, μέσω της οποίας και σε μονή γραμμή επίσης συναντά την οδό Βηλαρά και συνεχίζει τις οδούς Αρ. Βαλαωρίτου και 28ης Οκτωβρίου μέχρι το σημείο τομής με τη διπλή γραμμή στο ύψος της πλατείας Πύρρου.
    Η διαδρομή αυτή περιλαμβάνει περίπου 13,5 χλμ. χάραξης γραμμής που αναλύονται σε 4 χλμ. περίπου μονής γραμμής και 9,5 χλμ. περίπου διπλής γραμμής.

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ


Την υποβολή πρότασης για ένταξη του έργου ύδρευσης Δημοτικής Ενότητας Περάματος στο ΕΣΠΑ, αποφάσισε ο Δήμος Ιωαννιτών.Η μελέτη αφορά στην αντικατάσταση και επέκταση του δικτύου ύδρευσης της Δημοτικής Ενότητας και προβλέπει, μεταξύ των άλλων, την αντικατάσταση και την επέκταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης των τοπικών κοινοτήτων Αμφιθέας, Κρύας και Λυκοστόμου και την κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Κρύας, Στρατοπέδου Κατσιμήτρου, Περάματος και Αμφιθέας.Η μελέτη, με πρόβλεψη εξυπηρέτησης των οικισμών για είκοσι χρόνια, περιλαμβάνει ακόμη την κατασκευή νέων δεξαμενών και αντλιοστασίων.Ο προυπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 4,3 εκατομμύρια ευρώ.