Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΟΜΒΟΣ ΑΡΤΑΣ : ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ Η ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ?

Προς διάλυση οδεύει η εργολαβία στον κόμβο της Άρτας, με αποτέλεσμα να μείνει ημιτελές ένα έργο μείζονος σημασίας για την περιοχή.
Με επείγον, έγγραφο προς τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τους ενημερώνει για τον κίνδυνο διακοπής των εργασιών και διάλυσης της εργολαβίας του έργου κατασκευής του ανισόπεδου κόμβου Αγίου Δημητρίου Πέτα Άρτας της παράκαμψης Άρτας – Φιλιππιάδας, που αποτελεί την είσοδο στην πόλη της Άρτας και εντάσσεται στον οδικό άξονα της Ιόνιας Οδό.
Όπως αναφέρει, το συγκεκριμένο έργο, είναι από τα σημαντικότερα για την πόλη της Άρτας και προωθήθηκε με μεγάλο αγώνα των φορέων της. Προσθέτει ότι κανονικά θα έπρεπε να είχε περατωθεί τουλάχιστον προ τετραετίας, αλλά μέχρι σήμερα παραμένει ημιτελές.
«Το ενδεχόμενο να διαλυθεί η σημερινή εργολαβία, στην πράξη – με την υπάρχουσα κατάσταση – οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εγκατάλειψή του για πολλά ακόμη χρόνια. Η σημερινή πρόχειρη διαμόρφωση του ισόπεδου κόμβου έχει ως αποτέλεσμα τη μίξη τοπικής και διερχόμενης κυκλοφορίας με συνέπεια να είναι αυξημένος ο κίνδυνος ατυχημάτων, να επέρχονται σημαντικές καθυστερήσεις και τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ηχορύπανσης να είναι ιδιαίτερα υψηλά».
Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης ζητά από το Υπουργείο να βρει άμεσα λύση στο πρόβλημα που υπάρχει.

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για την τακτοποίηση ξεκινάει επίσημα το Σάββατο 01-10-2011
Το υπουργείο, που υπογραμμίζει ότι η καταβολή τόσο του τέλους υπαγωγής όσο και του προστίμου θα γίνεται αποκλειστικά στις τράπεζες, περιγράφει βήμα προς βήμα τη διαδικασία της ρύθμισης, η οποία περιλαμβάνει την απαραίτητη συνδρομή μηχανικού.
Σύμφωνα με αυτήν:
1. Ο πολίτης απευθύνεται σε μηχανικό για τον έλεγχο κατ' αρχάς της κατασκευής του, καθώς με βάση τις προβλέψεις του νόμου 4014/2011 τα ακίνητα μπορούν να μεταβιβαστούν μόνο με την βεβαίωση μηχανικού ότι δεν περιλαμβάνει κατασκευή με πολεοδομική παράβαση ή ότι έχει υπαχθεί στη ρύθμιση. Εφόσον ο πολίτης αποφασίσει την ένταξη του ακινήτου του στη ρύθμιση ο μηχανικός αναλαμβάνει την διεκπεραίωση της αίτησης καθώς ο αριθμός μητρώου μηχανικού του ΤΕΕ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα. Ο μηχανικός κάνει αυτοψία, αναλαμβάνει τη συλλογή των στοιχείων που απαιτούνται για την συμπλήρωση της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση και υπολογίζει το «προσωρινό πρόστιμο».
2. Συμπληρώνει και υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση και το σύστημα εκδίδει έναν «μοναδικό αριθμό» για το αυθαίρετο, εντολή για πληρωμή του κατάλληλου «τέλους υπαγωγής» στη ρύθμιση (παραβόλου), καθώς και το ύψος των πληρωμών σε σχέση με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεγεί.
3. Το τέλος καταβάλλεται από τον πολίτη (και ηλεκτρονικά μέσω web banking) σε Τραπεζικό ίδρυμα της επιλογής του. Η πληρωμή πιστοποιείται αυτόματα στο σύστημα εντός 24 ωρών και ενεργοποιείται η διαδικασία ένταξης. Ακολουθούν οι πληρωμές των δόσεων για τις οποίες ενημερώνεται αυτόματα το σύστημα, με την πρώτη από αυτές να καταβάλλεται εντός του έτους. Στον πολίτη δίνεται κωδικός που θα του επιτρέπει την ενημέρωσή του για την καταχώρηση των δόσεων και το οφειλόμενο υπόλοιπο μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
4. Συγκεντρώνονται ή συντάσσονται τα απαιτούμενα σχέδια και άλλα στοιχεία (εντός τετραμήνου από την καταχώριση της αίτησης) και βάσει αυτών γίνεται ο υπολογισμός του «τελικού προστίμου» και ο επαναπροσδιορισμός του ποσού των δόσεων από το σύστημα.
5. Ο μηχανικός υποβάλλει στο σύστημα το σύνολο των απαιτούμενων στοιχείων και σχεδίων. Με τη διαπίστωση της πληρότητας αυτών, εκδίδεται αυτόματα «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ». Πρόκειται για τυποποιημένο έντυπο στο οποίο θα αναφέρονται όλα τα στοιχεία του ενταγμένου στη ρύθμιση αυθαιρέτου. Η βεβαίωση είναι απαραίτητη για τη μεταβίβαση του αυθαιρέτου.
Αν ο πολίτης θελήσει την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας και έκδοση της βεβαίωσης για λόγους μεταβίβασης κλπ, τότε στο ενδιάμεσο διάστημα μέχρις ότου το σύστημα ετοιμαστεί για την ηλεκτρονική υποβολή μελετών και λοιπών στοιχείων, η πληρότητα θα βεβαιώνεται με ηλεκτρονική δήλωση του μηχανικού «…ότι έχει στη διάθεση του όλες τις μελέτες και λοιπά στοιχεία, με υποχρέωση να τα υποβάλλει ηλεκτρονικά μέχρις τις 31 Μαρτίου 2012 μετά την ειδοποίησή του ότι το σύστημα δέχεται πλέον ηλεκτρονικά αρχεία δικαιολογητικών και μελετών…».
Υποχρεωτικά θα ακολουθήσουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες πολεοδομίες με επιλογή που θα προκύψει από ηλεκτρονική κλήρωση και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο.
Υπηρεσίες πληροφόρησης και εξυπηρέτησης πολιτών - μηχανικών
Για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των μηχανικών δημιουργείται και θα λειτουργεί από την Παρασκεύη και για το επόμενο δίμηνο Κέντρο Εξυπηρέτησης στο ΥΠΕΚΑ με τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο θα δέχεται ερωτήματα και επισκέψεις από τις 8:00 π.μ. – 8:00 μ.μ.. Αντίστοιχα το ΤΕΕ δημιουργεί μετά από ανάθεση του υπουργείου ειδικό «Help Desk».
Ειδικότερα:
Οι πολίτες από την Παρασκευή 30/09/2011 μπορούν να απευθύνονται στο ΥΠΕΚΑ στα τηλέφωνα: 2131515729, 2131515733, 2131515737, 2106453961, 1522
Για την ενημέρωσή τους οι μηχανικοί μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο του ΤΕΕ: 2103291206 ή να στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση n4014@central.tee.gr .
Τέλος, όπως αναφέρει το ΥΠΕΚΑ, με την έναρξη της ρύθμισης θα υπάρχει πλήρης πληροφόρηση για το ηλεκτρονικό σύστημα στις κεντρικές σελίδες του υπουργείου (www.ypeka.gr) και του ΤΕΕ (www.tee.gr).

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ : ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΣΕ ΑΡΤΑ ΚΑΙ ΠΡΕΒΕΖΑ

Τους όρους δημοπράτησης της γ΄ φάσης του έργου «Βελτίωση - ασφαλτόστρωση της οδού από επ.ο. Άρτας - Κορωνησίας προς Γαβριά» της Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ, ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.
Επίσης, ενέκρινε τους όρους δημοπράτησης του έργου «Ηλεκτροφωτισμός στο επαρχιακό και βασικό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού 160.000 ευρώ

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 209Α'/21-9-2011 ο νόμος 4014/2011 για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων.
Θα βρείτε το ΦΕΚ στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.sate.gr/data_source/2011ΥΠΕΚΑ-ΦΕΚ209Α.pdf

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Επαναδημοπράτηση τριών έργων στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας



Την επαναδημοπράτηση τριών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 450.000 ευρώ στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας.
Η επαναδημοπράτηση αποφασίστηκε επειδή η αρχική δημοπρασία απέβη άκαρπη καθώς δεν προσήλθε κανένας ενδιαφερόμενος για να καταθέσει προσφορά.
Πρόκειται για τα έργα:
  1. «Εργασίες συντήρησης ορεινού επαρχιακού δικτύου»,
  2. «Προστασία πρανών και καθαρισμό κοίτης χειμάρρου Μπούση»,
  3. «Καθαρισμός τάφρων και διωρύγων πεδιάδας Άρτας»,
προϋπολογισμού 150.000 ευρώ το καθένα.
Επίσης η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου «Βελτίωση οδού Κρυονέρι ? Ναζαίοι», προϋπολογισμού 60.000 ευρώ.

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΕΡΓΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΙΤΣΑΣ

Την ένταξη στο ΕΣΠΑ τριών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 4.745. 000 ευρώ, που αφορούν έργα ύδρευσης στο Δήμο Ζίτσας, υπέγραψε με απόφασή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Φορέας υλοποίησης και των τριών έργων είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία έχει υπογράψει προγραμματικές συμβάσεις με το Δήμο Ζίτσας. Με τα τρία έργα, αναβαθμίζεται και επεκτείνεται το υπάρχον δίκτυο ύδρευσης, λύνοντας μακροχρόνια προβλήματα σε οικισμούς του ανωτέρω Δήμου.
Αναλυτικά οι τρεις πράξεις – που εντάχθηκαν στον Άξονα προτεραιότητας «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής του Ε.Π. Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα- Ήπειρος»- αφορούν:
Αντικατάσταση – βελτίωση του υφιστάμενου παλαιού δικτύου ύδρευσης της περιοχής του Λεκανοπεδίου της Δημοτικής Ενότητας Πασσαρώνος του Δήμου Ζίτσας από την υπάρχουσα δεξαμενή – υδρομάστευση για τις τοπικές ενότητες Άνω Λαψίστας, Μεγάλου Γαρδικίου και Νεοχωρίου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται 1.120.000 ευρώ, με χρονική διάρκεια υλοποίησης 33 μήνες. Αντικατάσταση – βελτίωση του υφιστάμενου παλαιού δικτύου ύδρευσης της περιοχής Γραμμενοχωρίων της Δημοτικής Ενότητας Πασσαρώνος του Δήμου Ζίτσας από την υπάρχουσα δεξαμενή – υδρομάστευση για τις τοπικές ενότητες Περάτης, Λύγγου, Βαγενιτίου, Πολύλοφου, Λοφίσκου, Αναργύρων, Γραμμένου και Πετραλώνων. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.575.000 ευρώ, με χρονική υλοποίηση του έργου τους 33 μήνες. Επέκταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του οικισμού της δημοτικής κοινότητας Ελεούσας του Δήμου Ζίτσας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.050.000 ευρώ, με χρονική υλοποίηση τους 33 μήνες

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΡΤΑ : ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΕ ΕΡΓΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΝΕΩΝ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΩΝ

Δημοπρατήθηκε την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου το έργο «Κατασκευή 7ου Δημοτικού Σχολείου και 3ου Νηπιαγωγείου Άρτας». Στο διαγωνισμό που έγινε υποβλήθηκαν οκτώ (8) προσφορές. Προσωρινός μειοδότης αναδείχτηκε η Κ/Ξ «ΖΙΩΡΗΣ ΑΕ – Κ/Ξ ΔΟΜΙΚΗ ΑΡΤΑΣ ΑΤΕ-ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ» με έκπτωση 11,10%. Οι διαγωνιζόμενοι έχουν το δικαίωμα ενστάσεων μέσα σε 5 μέρες από την επομένη της ανακοίνωσης. Ο τελικός ανάδοχος θα προκύψει με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και αναμένεται να εγκατασταθεί σε ενάμιση μήνα περίπου που θ’ αρχίσει η κατασκευή του έργου.Οι μαθητές του 7ου δημοτικού σχολείου θα μεταφερθούν από φέτος στο δημοτικό σχολείο Ελεούσας το οποίο θα λειτουργήσει εκεί για όσο διάστημα θα χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου σχολείου.

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Λήψη μέτρων για την Ε.Ο. Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας ζητά το ΤΕΕ


Την λήψη μέτρων για την εθνική οδό Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας ζητά η Νομαρχιακή Επιτροπή Πρέβεζας του ΤΕΕ με επιστολή της προς την Περιφέρεια Ηπείρου και την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. Η διαπίστωση είναι πως ο δρόμος αυτός, ένας από αυτούς που σηκώνουν μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Σύμφωνα με τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΤΕΕ, άμεσα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, σε δεκατέσσερα τουλάχιστον σημεία για την άρση της επικινδυνότητας, τόσο στον συγκεκριμένο επικίνδυνο οδικό τμήμα, όσο και στους κόμβους Καστροσυκιάς, Λιμποχωβίτη, Παντοκράτορα, Λυγιάς, Βράχου και Λούτσας.Τα μέλη της Ν.Ε τονίζουν ότι τα μέτρα αυτά θεωρούνται ως τα ελάχιστα και άκρως απαραίτητα μέτρα που πρέπει να γίνουν και ότι μπορούν να γίνουν άμεσα γιατί το κόστος εκτέλεσης των εργασιών θεωρείται ότι είναι εφικτό και στα πλαίσια των δυνατοτήτων της περιφέρειας Ηπείρου.