Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Εγνατία Οδός: το Δεκέμβριο ξεκινούν σε νέα διόδια σε Τύρια και Μουσθένη


Σε λειτουργία ο σταθμός διοδίων στο Μαλακάσι σε λίγες ημέρες. Στις αρχές του 2012 ξεκινά η Τύρια. Τυπικές λεπτομέρειες, που άπτονται της δημοσίευσης της σχετικής ΚΥΑ στο ΦΕΚ, απομένουν πλέον, για να μπει «φρένο» στο... τσάμπα, κατά τη διέλευση οχημάτων από την Εγνατία Οδό με αντίτιμο που σε πρώτη φάση θα τιμάται στο ποσό των 2 ευρώ ανά διέλευση.
Επί του πανευρωπαϊκού οδικού άξονα, προβλέπεται η σταδιακή ενεργοποίηση, έως τα μέσα του 2012, έξι νέων, προσωρινών, σταθμών διοδίων. Η αρχή πρόκειται να γίνει από τους 3 σταθμούς που έχουν εγκατασταθεί στις θέσεις Μαλακάσι (μεταξύ Μετσόβου και Γρεβενών), Ανάληψη (στο Στρυμόνα Θεσσαλονίκης) κι Αμαξάδες (μεταξύ Ξάνθης και Κομοτηνής), στους οποίους, ήδη, διενεργείται επιχείρηση δοκιμαστικής λειτουργίας.
Βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού, εξάλλου, στα μέσα Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν και οι σταθμοί διοδίων στις θέσεις Τύρια (μεταξύ της Ηγουμενίτσας και των Ιωαννίνων) και Μουσθένη (Καβάλα), ενώ εντός του 2012 προγραμματίζεται η τοποθέτηση διοδίων και στη θέση Κλειδί (δεν περιλαμβάνεται στην ίδια ΚΥΑ με τους πέντε προηγούμενους), στην περιοχή της Ημαθίας.
Το κόστος διέλευσης ορίστηκε στα 2 ευρώ και θα ισχύσει και στο σταθμό του Πολυμύλου, στον οποίο σήμερα οι οδηγοί καταβάλλουν 2,80 ευρώ ανά διέλευση. Από την Απριλίου του 2012 όμως προβλέπεται αύξηση του αντιτίμου στα 2,40 ευρώ ανά διέλευση.
Ανάδοχος
Η λειτουργία του συστήματος των νέων προσωρινών σταθμών, που θα διατηρηθούν για όσο χρειαστεί να τοποθετηθούν τα ηλεκτρονικά διόδια στον άξονα, ανατέθηκε από την «Εγνατία Οδός Α.Ε.», ύστερα από σχετικό διαγωνισμό και για μια διετία, στην εταιρεία «Αττικές Διαδρομές», η οποία διαθέτει εμπειρία από τη διαχείριση ανάλογου εγχειρήματος στην Αττική οδό στην Αθήνα.
Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν στα 14 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο ανάδοχος το κέρδισε παρέχοντας σημαντική έκπτωση της τάξης του 40%.
Σε κάθε σταθμό θα απασχοληθούν, ανάλογα την περίοδο, από 20 έως 30 άτομα. Τα προσδοκώμενα έσοδα αναμένεται να κινηθούν σε περίπου 60 εκατ. ευρώ ετησίως, με το κόστος συντήρησης να υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ

Παράταση έως 30/11/2011 για τους ημιυπαίθριους

Παράταση της προθεσμίας για τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων χώρων έως και τις 30 Νοεμβρίου ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Η απόφαση ελήφθη λόγω της σημαντικής προσέλευσης των πολιτών τις τελευταίες μέρες στις αρμόδιες υπηρεσίες και για τη διευκόλυνσή τους, καθώς προηγήθηκαν απεργίες και καταλήψεις.

ΥΠΕΚΑ: 25 επιπλέον διευκρινίσεις για τα αυθαίρετα


Ερωτήσεις - απαντήσεις

Απαντήσεις σε άλλα 25 ερωτήματα τα οποία αφορούν τη ρύθμιση για τις αυθαίρετες κατασκευές δίνει, αντί εγκυκλίου, για τρίτη φορά τον τελευταίο μήνα το ΥΠΕΚΑ. Και αυτό διότι οι πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του νόμου 4014/2011 έδειξαν ότι πρόκειται για μια ρύθμιση με πολλά προβλήματα στην εφαρμογή της.


1) Μπορεί να χορηγηθεί η βεβαίωση μηχανικού της παρ. 4 του άρθρου 23 του ν. 4014/11 στην περίπτωση μεταβίβασης διαμερίσματος πολυκατοικίας, στο οποίο δεν υπάρχει η παραμικρή παράβαση, πλην όμως διαπιστώνονται παραβάσεις στον ακάλυπτο χώρο του ακινήτου ή στα κοινόχρηστα τμήματα του κτιρίου;
Ο έλεγχος αφορά τα βασικά πολεοδομικά μεγέθη, δηλ. κάλυψη, δόμηση, ύψος της αυτοτελούς ιδιοκτησίας, που μεταβιβάζεται και όχι τα κοινόχρηστα και κοινόκτητα μέρη του κτιρίου ή του ακινήτου.

2) Σε τι αναφέρονται τα «επιτρεπόμενα» μεγέθη του φύλλου καταγραφής αυθαίρετης κατασκευής;
Αναφέρονται στα μέγιστα επιτρεπόμενα μεγέθη που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου ή σε αυτά που ίσχυαν κατά το χρόνο ανέγερσης της αυθαίρετης κατασκευής, εφ΄όσον είναι ευμενέστερα.

3) Αν για την αυθαίρετη κατασκευή ο ιδιοκτήτης έχει αντίγραφο του στελέχους της οικοδομικής άδειας, αλλά δεν έχει αντίγραφα των εγκεκριμένων σχεδίων και ο φάκελος της πολεοδομίας έχει καταστραφεί μπορούμε να δηλώσουμε τις αυθαιρεσίες με νέα σχέδια αποτύπωσης ή χρειάζεται να γίνει κάτι άλλο πριν τη δήλωση;
Οι αυθαιρεσίες μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση του ν. 4014/11 με νέα σχέδια αποτύπωσης, δεδομένου οτι στην παρ. 2β του άρθρου 24 ακόμη στις περιπτώσεις που δεν έχει εκδοθεί οποιαδήποτε οικοδομική άδεια ή αυτή δεν είναι δυνατόν να ανεβρεθεί απαιτείται η επισύναψη σχεδίων που αποτυπώνουν την κατάσταση του ακινήτου.

4) Στην περίπτωση ανάκλησης οικοδομικής αδείας κτιρίου με Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης ρυθμίζονται τα τ.μ. που μεταφέρθηκαν ή όλο το κτίριο και για κάθε ιδιοκτησία χωριστά;
Στην περίπτωση ανάκλησης οικοδομικής άδειας όλο το κτίριο είναι αυθαίρετο και μπορεί να υπαχθεί στο ν. 4014/11, εφ' όσον πληροί τις προϋποθέσεις της παρ. 18, του άρθρου 24 του νόμου. Η διαδικασία τηρείται για κάθε αυτοτελή ιδιοκτησία χωριστά.

5) Σε περίπτωση αυθαίρετης κατασκευής μπορεί τμήμα της, εφ' όσον πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις, να νομιμοποιηθεί με την υπαγωγή του στην παρ. 2 του άρθρου 26 του ν. 4014/11 και τμήμα της να υπαχθεί στο άρθρο 24 του νόμου ή επιβάλλεται ολόκληρη η αυθαίρετη κατασκευή να υπάγεται είτε στο άρθρο 24, είτε στο άρθρο 26;
Μπορεί η αυθαίρετη κατασκευή συνολικά να υπαχθεί στη ρύθμιση του ν. 4014/11 καταβάλλοντας το παράβολο που της αναλογεί. Εναλλακτικά κάθε τμήμα μπορεί να υπαχθεί στην αντίστοιχη διάταξη του νόμου, που το καλύπτει.
Ναι. Ισχύουν τα αναφερόμενα στην παρ. 6, της Ενότητας Α, της Εγκυκλίου 13/2011.
6) Μπορεί να τακτοποιηθεί με τις διατάξεις του ν. 4014/2011 η κατασκευή αυθαίρετης (άνευ αδείας) περίφραξης οικοπέδου;

7) Η άδεια εργασιών μικρής κλίμακας καθώς και οι κοινοτικές άδειες θεωρούνται οικοδομικές άδειες για τη συμπλήρωση του αντίστοιχου τετραγωνιδίου του «Φύλλου καταγραφής αυθαίρετης κατασκευής..»;
Ναι, η άδεια εργασιών μικρής κλίμακας και οι άδειες οικοδομής, που εκδόθηκαν από άλλες δημόσιες αρχές επέχουν θέση οικοδομικής άδειας, που εκδίδονται με συνοπτικές διαδικασίες.


Στην παρ. 2, του άρθρου 26, του νόμου ορίζεται ότι «εφόσον καταβληθεί το παράβολο... και εκδοθεί οικοδομική άδεια εντός τριών ετών από την καταβολή του δεν οφείλουν άλλο πρόστιμο...». Επίσης, δεν καταβάλλονται αναδρομικά ασφαλιστικές εισφορές κλπ (άρθρο 24, παρ. 22).
8) Οταν αυθαίρετη κατασκευή μπορεί να νομιμοποιηθεί, δηλ. υπάγεται στην παρ. 2, του άρθρου 26, του ν. 4014/11 καταβάλλεται μόνο το παράβολο και πρέπει να εκδοθεί οικοδομική άδεια σε τρία χρόνια χωρίς άλλες επιβαρύνσεις (πρόστιμα νομιμοποίησης, ΙΚΑ κλπ);

Το άθροισμα των αυθαιρέτων εξωστών υπάγεται στην κατηγορία 13, το ειδικό πρόστιμο υπολογίζεται και εφαρμόζονται οι αυξητικοί συντελεστές των κατηγοριών 5, 8 και 9, εφ' όσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις.
9) Η παραβίαση των διαστάσεων των εξωστών υπάγονται στις λοιπές πολεοδομικές παραβάσεις; 

10) Στην εκτός σχεδίου περιοχή βιομηχανικό κτίριο ή κτίριο γραφείων - καταστημάτων το οποίο έχει ανεγερθεί με βάση οικοδομική άδεια και έχει αλλάξει τη χρήση σε κατοικία, υπεραγορά, χώρους συνάθροισης κοινού κ.λ.π. και δεν έχει άλλες αυθαίρετες κατασκευές πλην της αλλαγής χρήσης, ποιοί και πόσοι συντελεστές του φύλλου καταγραφής χρησιμοποιούνται κατά τον υπολογισμό του προστίμου;
Εφ' όσον η αλλαγή χρήσης είναι η μόνη αυθαιρεσία χρησιμοποιούνται οι συντελεστές 1 «Οικοδομική άδεια», 3 «Είδος χρήσης» και 4 «Αλλαγή χρήσης».

11) Πώς υπολογίζεται το πρόστιμο αυθαίρετης στέγης, χωρίς επισκέψιμο χώρο, επί νομίμως υφιστάμενης οικοδομής;
Εμπίπτει στην Κατηγορία 13 (αναλυτικός προϋπολογισμός) και εξετάζεται τυχόν υπέρβαση ύψους (Κατηγορία 6).


Δηλώνονται στην περίπτωση 3α «...μεταποίηση πρωτογενούς τομέα». Στη μεταποίηση πρωτογενούς τομέα υπάγονται βιοτεχνίες - βιομηχανίες συσκευασίας και μεταποίησης προϊόντων, δηλ. παραγωγικές μονάδες (γεωργικές, κτηνοτροφικές, αλιευτικές -ιχθυοκαλλιεργητικές του πρωτογενούς τομέα και μεταποιητικές εγκαταστάσεις τροφίμων.
12) Πού δηλώνονται αγροτική αποθήκη και ποιμνιοστάσιο; Τι είναι η μεταποίηση πρωτογενούς τομέα; 

13) Η ρύθμιση της παρ. 6β, του άρθρου 24 αφορά μια αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση επιφανείας μέχρι 20 τ.μ. ή περισσότερες αυθαίρετες κατασκευές συνολικής επιφανείας μέχρι 20 τ.μ.;
Αφορά μόνο υπέρβαση δόμησης, είτε ενός χώρου ή του αθροίσματος περισσότερων αυθαιρέτων κατασκευών της αυτοτελούς ιδιοκτησίας, εφ' όσον δεν υπάρχει άλλη αυθαιρεσία και πληρούνται οι προϋποθέσεις της συγκεκριμένης παραγράφου.

14) Ημιυπαίθριοι χώροι σε κτίρια με οικοδομική άδεια που ξεπερνούν το επιτρεπόμενο ποσοστό τους πώς υπολογίζονται;
Οι ημιυπαίθριοι που ξεπερνούν το επιτρεπόμενο ποσοστό τους υπολογίζονται ως υπέρβαση δόμησης.


Δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο ν. 4014/11.
15) Υπάρχουν συνέπειες όταν προκύπτει από τα αποδεικτικά στοιχεία παλαιότητας ότι η αυθαίρετη κατασκευή δεν είχε δηλωθεί στο Ε9 για πολλά χρόνια;

Εάν δεν εκδοθεί οικοδομική άδεια η κατασκευή παραμένει αυθαίρετη και διατηρείται για 30 χρόνια.
 16) Αν μπει στο σχέδιο πόλης ένα ακίνητο, που έχει ήδη πληρώσει όλο το κόστος τακτοποίησης (ως εκτός σχεδίου) χρειάζεται να βγάλει υποχρεωτικά οικοδομική άδεια, η οποία είναι ακριβότερη της τακτοποίησης ή περιορίζεται μόνον στις εισφορές σε γη και χρήμα;
Εάν εκδοθεί οικοδομική άδεια, δεδομένου ότι στην παρ. 16, του άρθρου 24 του νόμου ορίζεται ότι «.... Αν το ακίνητο ενταχθεί στον πολεοδομικό σχεδιασμό, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο δεν επιστρέφεται ούτε συμψηφίζεται με υποχρεώσεις εισφοράς σε χρήμα που προβλέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, ενώ συνυπολογίζεται προκειμένου για έκδοση άδειας νομιμοποίησής τους με το πρόστιμο που τους αναλογεί.» η κατασκευή είναι πλέον νόμιμη.

17) Αν έχει εκδοθεί η άδεια το 1982 και κατασκευάστηκε ο σκελετός την ίδια χρονιά, αλλά η οικοδομή αποπερατώθηκε το 1985. Ποιος είναι ο συντελεστής υπολογισμού του προστίμου;
Ο συντελεστής παλαιότητας προσδιορίζεται από την ολοκλήρωση του φέροντα οργανισμού.


Στην παρ. 11, του άρθρου 24 του νόμου ορίζεται ότι «... Καταβληθέντα ποσά προστίμων ανέγερσης και διατήρησης, δυνάμει άλλων διατάξεων, συμψηφίζονται με το ποσό του ενιαίου ειδικού προστίμου. Σε περίπτωση που μετά τον ως άνω υπολογισμό προκύπτει ότι τα ήδη καταβληθέντα ποσά υπερβαίνουν το ποσό του προστίμου, με βάση τις διατάξεις του παρόντος, δεν αναζητούνται. Ανείσπρακτα βεβαιωθέντα ποσά προστίμων ανέγερσης και διατήρησης, δυνάμει άλλων διατάξεων, διαγράφονται».
18) Τα πρόστιμα που έχουν ήδη πληρωθεί πώς συμψηφίζονται αν θέλει κάποιος να περαιώσει τη διαδικασία του ν. 4014/11;

19) Στις περιπτώσεις εσωτερικών διαρρυθμίσεων (π.χ. σε τουριστικά καταλύματα, που η άδεια προέβλεπε 3 στούντιο και κατά την κατασκευή έγιναν 4) πώς θα γίνει η τακτοποίηση;
Από το συνδυασμό των αναφερομένων στην παρ. 3, του άρθρου 23, του ν. 1577/85 και στην παρ. 4, του άρθρου 23, του ν. 4014/11 προκύπτει ότι η διαφοροποίηση των εσωτερικών διαρρυθμίσεων δεν συνιστά παράβαση κατά το ν. 4014/11 και οι εκτελεσθείσες εργασίες δεν επιβάλλεται να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του.

20) Σε περίπτωση παλαιών αυθαίρετων κατασκευών που υπάγονται στην κατηγορία 13 του «Φύλλου καταγραφής αυθαίρετης κατασκευής...» κατά τον υπολογισμό του προστίμου υπολογίζεται ο συντελεστής παλαιότητας;
Ναι, εφ' όσον τεκμηριώνεται η παλαιότητα.


Εφ' όσον είναι προσβάσιμος χώρος με οποιαδήποτε χρήση υπολογίζεται συντελεστής υπέρβασης δόμησης και μειωτικός συντελεστής 0,5.
21) Για τα πατάρια και τις σοφίτες υπολογίζεται συντελεστής υπέρβασης δόμησης, έστω και αν δεν έχουν τις προϋποθέσεις ύψους; 

22) Οι διατάξεις για την εξαίρεση από την κατεδάφιση μικρών παραβάσεων με το ν. 1512/85 καταργούνται ή εξακολουθούν να ισχύουν;
Εξακολουθούν να ισχύουν και κρίνουν οριστικά την τύχη του αυθαιρέτου, σε αντίθεση με το ν. 4014/11.

23) Οι ΖΟΕ του άρθρου 29, του ν. 1337/83 εντάσσονται σε κάποια από τις περιπτώσεις της παρ. 3, του άρθρου 23, του ν. 4014/11;
Οχι, εκτός εάν οι ίδιες οι ΖΟΕ περιλαμβάνουν και καθορίζουν ζώνες - περιοχές που εμπίπτουν στις περιπτώσεις της παρ. 3, του άρθρου 23, του ν. 4014/11. Παράλληλα επισημαίνεται η ανάγκη ελέγχου κατά τις διατάξεις της παρ. 1α του άρθρου 24, του ν. 4014/11.


Εάν υπάρχει υπόλοιπο κάλυψης λαμβάνεται μόνο ο συντελεστής παραβίασης προκηπίου ή πλαγίων αποστάσεων αντίστοιχα. Διαφορετικά λαμβάνεται επιπλέον και συντελεστής υπέρβασης κάλυψης.
24) Σε αυθαίρετες κατασκευές για το τμήμα εντός προκηπίου ή απόστασης Δ το πρόστιμο προσαυξάνεται με συντελεστή υπέρβασης κάλυψης;

25) Για τον υπολογισμό του προστίμου ημιυπαίθριου χώρου κατοικίας με βάση οικοδομική άδεια, ο οποίος έχει μετατραπεί σε δωμάτιο προσαυξάνεται με συντελεστή αλλαγής χρήσης;
Υπολογίζεται μόνο ως υπέρβαση συντελεστή δόμησης.

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Έργα πολιτιστικού ενδιαφέροντος στο Δήμο Ζίτσας


Έργα αναβάθμισης και ανάπλασης κτιρίων σε τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Ζίτσας ετοιμάζεται να προωθήσει η δημοτική αρχή με την ένταξη συγκεκριμένων δράσεων στο πρόγραμμα «Αγροτικής Ανάπτυξης».
Οι δράσεις αυτές αναμένεται να υλοποιηθούν μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δράσεις που έχουν ως απώτερο σκοπό την ανάδειξη και προβολή σημείων πολιτιστικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος.
Σε δηλώσεις του χθες ο Δήμαρχος Ζίτσας, έκανε γνωστό πως ήδη υπέγραψε τα τεχνικά δελτία, και πλέον αναμένεται η έγκριση των προτάσεων.
Ουσιαστικά οι νέες δράσεις αφορούν την αναβάθμιση και ανάδειξη των τοπικών κοινοτήτων Μεταμόρφωσης και Εκάλης, προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ, με στόχο την αναβάθμιση των οικισμών, τη λειτουργική και μορφολογική σύνδεση των κοινόχρηστων χώρων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Μία ακόμη δράση είναι η ολοκλήρωση του Πολιτιστικού Κέντρου Λιγοψάς προϋπολογισμού 369.000 ευρώ, η ανάπλαση της τοπικής κοινότητας Πετσαλίου προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, και η διαμόρφωση χώρου υπαίθριας αναψυχής στις θέσεις «Μοναστήρι, Ζαλονέτσι, Ανατολή, Τριανταφυλλιά, Βελτς Γεφύρια» της Δημοτικής Ενότητας Ευρυμενών. Η συγκεκριμένη δράση είναι προϋπολογισμού 210.000 ευρώ και περιλαμβάνει την τοποθέτηση καθισμάτων, πινακίδων και τραπεζοπάγκων στην περιοχή.
Προϋπολογισμού 310.000 ευρώ είναι η δράση αποκατάστασης της οικίας Ρεντζέλου και μετατροπής της σε εκθετήριο στο Γραμμένο. Στόχος είναι η προβολή της λαογραφικής, πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Ακόμη περιλαμβάνεται η δράση ανάπλασης και ανάδειξης του νερόμυλου Βροσύνας προϋπολογισμού 90.000 ευρώ.
Μία ακόμη δράση είναι η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της κοινότητας Πετσαλίου με εργασίες κατασκευής πεζοδρομίων, ανάπλαση κοινοτικών χώρων και διαμόρφωση λιθόστρωτων στο κέντρο του οικισμού. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 650.000 ευρώ.
Ακόμη προβλέπεται το έργο διαμόρφωσης χώρων υπαίθριας αναψυχής στη θέση «Μνημείο Διονυσίου Φιλοσόφου» στο Ραδοβίζι της ενότητας Μολοσσών με προϋπολογισμό 157.000 ευρώ.
Τέλος, προτείνεται η ανάπλαση και ανάδειξη των νερόμυλων Γκριμπόβου της ενότητας Μολοσσών με στόχο την η προβολή του παραδοσιακού νερόμυλου το
οποίο μπορεί να αποτελέσει ζωντανή μνήμη αυτής της σημαντικής πτυχής της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, πηγή γνώσης και έναν πόλο έλξης των επισκεπτών. Ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης δράσης ανέρχεται σε 280.000 ευρώ.
Στις δηλώσεις του ο κ. Ρογκότης ανέφερε πως η δημοτική αρχή έχει ως στόχο να αξιοποιήσει τέτοια προγράμματα ώστε να υλοποιήσει δράσεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, ενώ παράλληλα σημείωσε πως στο ΕΣΠΑ είναι ενταγμένα δύο μεγάλα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 10 εκ. ευρώ.
Ο κ. Ρογκότης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως οι προτάσεις που κατατέθηκαν στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης θα εγκριθούν, παρά το γεγονός πως το ποσό που συνολικά έχει προβλεφθεί για ολόκληρη τη χώρα ανέρχεται σε 100 εκ. ευρώ.

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Σε δραματικές συνθήκες έχει περιέλθει ο κλάδος των κατασκευών

Τις δραματικές συνθήκες στις οποίες έχει περιέλθει ο κατασκευαστικός κλάδος, μέσα στις οποίες καλούνται να επιζήσουν οι εργοληπτικές επιχειρήσεις, να προσφέρουν εργασία στο προσωπικό τους και στις χιλιάδες συνδεδεμένες με τον κλάδο εταιρείες (παραγωγή-εμπορία δομικών υλικών, υπεργολάβοι, εργατοτεχνίτες, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, κλπ.) συζητούν τα μέλη του ΣΑΤΕ σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, που άρχισε το πρωΐ και συνεχίζεται.
Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος αποτυπώνεται κατά τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την Γενική Συνέλευση.
Σύμφωνα μ’ αυτά, από το 2004 έως σήμερα ο αριθμός των  εργοληπτικών εταιρειών από 7η έως και 3η τάξη, μειώθηκε κατά 22,2%, από 712 σε 554 (δηλαδή κατά 158 εταιρείες). Ειδικά σε ότι αφορά τις μεγαλύτερες εταιρείες (7ης τάξης) αυτές από 14 περιορίστηκαν σε 9 (μείωση κατά 35,7%).
Πηγή:  ΣΑΤΕ

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ

Στο απώτερο μέλλον παραπέμπεται, όπως όλα δείχνουν, η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την παραγωγή δημοσίων έργων και μελετών στο οποίο περιλαμβάνεται και η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου την οποία επιμένει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων να θεσμοθετήσει, και που αυτή τη στιγμή  βρίσκεται ακόμη στα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις και προτάσεις τους.

Στο απώτερο μέλλον το πλαίσιο για τα Δ. Εργα  γιατί .. δεν είναι μνημονιακή δέσμευση
Παρότι η αρχική πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας ήταν να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαλόγου με τα πολιτικά κόμματα το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να κατατεθεί στη συνέχεια στη βουλή το νομοσχέδιο αμέσως μόλις πάρει σειρά, μιας και ήδη μετά τη διαβούλευση, έχει περάσει από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ), αυτό ήταν βέβαιο ότι θα καθυστερούσε αρκετά τη στιγμή που όπως δήλωνε στην «Κ» καλά πληροφορημένη πηγή «δεν είναι και μνημονιακή μας υποχρέωση- δέσμευση» που σημαίνει ότι μπορεί να περιμένει.Αυτό επιβεβαιώνεται και από το διαχωρισμό του τρίτου νομοθετήματος που αφορά την επιτάχυνση των απαλλοτριώσεων το οποίο προωθείται ξεχωριστά μετά την παρουσίασή του από τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Ραγκούση σε πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, ακριβώς επειδή αποτελεί μνημονειακή υποχρέωση της χώρας και πρέπει να ολοκληρωθεί για να διευκολύνει την πορεία των έργων υποδομών και των υπόλοιπων αναπτυξιακών που καθυστερούν εξ αιτίας αυτού.

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στη σημερινή της συνεδρίαση, έλαβε αποφάσεις για δύο έργα στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. Πρόκειται για έργα αποκατάστασης των ζημιών στο επαρχιακό και βασικό δίκτυο περιοχής Ριζοβουνίου Δήμου Ζηρού, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ και την ανάδειξη του αναδόχου (Γ. Μπέλλος) για το έργο τοποθέτησης σηματοδοτών στο Δ.Δ. Ανθούσας

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ (14-10-11) ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΑΡΤΑΣ


Δύο νέα έργα, με τα οποία αντιμετωπίζονται προβλήματα των αγροτών της Άρτας, προωθεί η Περιφέρεια. Συγκεκριμένα στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε τον ανάδοχο του έργου «Καθαρισμός τάφρων και διωρύγων πεδιάδας Άρτας», με συνολικό προϋπολογισμό 150.000 ευρώ (Ανάδοχος ο Απόστολος Γιαννούλης). Το δεύτερο έργο, του οποίου τη δημοπράτηση ενέκρινε η Ο.Ε., αφορά την ανακατασκευή τάφρων και διωρύγων, επίσης στην πεδιάδα της Άρτας, με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ.
Παράλληλα για τη βελτίωση των οδικών υποδομών της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας
σύντομα αρχίζει η υλοποίηση τριών έργων, τους αναδόχους των οποίων ανέδειξε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας. Πρόκειται για τα εξής:
  1. Οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση επαρχιακού οδικού δικτύου, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ. Ανάδοχος η Ο.Ε. Α. ΤΣΩΡΟΣ –Λ.  ΣΑΚΚΑΣ.
  2. Συντήρηση δρόμου Πετράλωνα – γέφυρα Κονδύλη, προϋπολογισμού 30.000 ευρώ. Ανάδοχος ο Παναγιώτης Κατερός.
  3. Βελτίωση οδού Κρυονέρι – Ναζαίοι, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ. Ανάδοχος ο Απόστολος Στεφάνου

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΕΞΟΦΛΕΙΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2011 Ο "ΘΗΣΕΑΣ" !!!


Άμεση εξόφληση
εργολήπτες για έργα του προγράμματος
Υφυπουργός Εσωτερικών κ
, εντός του έτους, όλων των οφειλών προς τους«ΘΗΣΕΑΣ», υποσχέθηκε ο. Πάρις Κουκουλόπουλος.
Έως το τέλος του έτους θα εξοφληθούν όλες οι οφειλές για τα έργα του
προγράμματος
«ΘΗΣΕΑΣ». Αυτό ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου
2011,
συνάντηση που είχε με τα Προεδρεία των Εργοληπτικών Οργανώσεων
ΠΕΔΜΕΔΕ και ΠΕΣΕΔΕ
ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πάρις Κουκουλόπουλος στη, παρισταμένου και εκπροσώπου της ΚΕΔΚΕ. Ο κ.
Κουκουλόπουλος τόνισε ότι από το τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου θα
αρχίσει η καταβολή των οφειλομένων στους εργολήπτες δημοσίων έργων της
χώρας
.
T
1.
α βασικά θέματα τα οποία αναπτύχθηκαν στη συνάντηση ήταν:ΕΝΟΤΗΤΑ «ΘΗΣΕΑΣ»
α
β
. Εξέλιξη πληρωμών. Ένταξη επιλέξιμων έργων στο ΕΣΠΑ
2.
3.

Οι εκπρόσωποι των Εργοληπτικών Οργανώσεων
της ΠΕΔΜΕΔΕ έδωσαν έμφαση και πάλι στο
καθυστερήσεων πληρωμών
περισσότερων εργοληπτικών επιχειρήσεων
στους εργολήπτες δημοσίων έργων έχουν ξεκινήσει εδώ και μία πενταετία
τουλάχιστον
ακόμη φορά την ανησυχία τους διότι πέραν των καθυστερήσεων που
παρατηρούνται στις πληρωμές από το Πρόγραμμα
ξεκινήσει ακόμη το Πρόγραμμα
ΟΦΕΙΛΕΣ ΟΤΑ (ΣΑΤΑ κλπ.)ΕΝΤΑΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΕΣΠΑ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑ κλπ), τόσο της ΠΕΣΕΔΕ, όσο καιφλέγον θέμα τωνπου έχει οδηγήσει στον αφανισμό των. Τονίσθηκε ξανά ότι οι οφειλές, καθιστώντας την κατάσταση ανυπόφορη. Εξέφρασαν για μιαν«ΘΗΣΕΑΣ», δεν έχει«ΕΛΛΑΔΑ» που θα το αντικαταστήσει και
ζήτησαν
:
• -τ
ην άμεση αποπληρωμή των εκτελεσμένων έργων,
• -
την ένταξη επιλέξιμων έργων του «ΘΗΣΕΑ» στο ΕΣΠΑ,
• -
ένταξή του στο ΕΣΠΑ κ
την άμεση ενεργοποίηση του Προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ» και.ά.
Ειδικότερα
νομοσχέδιο
, ο κ. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι περιελήφθη διάταξη στοπου έχει κατατεθεί, συζητείται και ψηφίζεται άμεσα στη Βουλή
«
εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου
δημοσιονομικής στρατηγικής
Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο- βαθμολόγιο, εργασιακή2012-2015», στο άρθρο 40, παράγραφος 7 ,
σύμφωνα με την οποία
«Η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης
(
άρθρου
Αναφοράς
την ένταξη πράξεων ή την ανάκληση αυτών
ΕΕΤΑΑ) ασκεί καθήκοντα ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης, κατά την έννοια του4, στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου(ΕΣΠΑ) και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Η απόφαση για, κατά την έννοια της παραγράφου
1
η ΕΕΤΑΑ θα ασκεί καθήκοντα διαχειριστικής αρχής μέσα από την οποία
θα πληρωθούν όλα τα έργα του Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ έως τις
του άρθρου 8, εκδίδεται από τον Υπουργό Εσωτερικών». Αυτό σημαίνει ότι
31.12.2011.
Επίσης
τον Υπουργό Οικονομικών τροπολογία που θα παρέχει ρευστότητα στο
Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προκειμένου να εξοφληθούν οι
παλαιές υποχρεώσεις των Δήμων προς τους εργολήπτες δημοσίων
έργων και άλλους οφειλέτες
, την ερχόμενη Τρίτη θα κατατεθεί στην ολομέλεια της Βουλής από.
 

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Και νέα μείωση των οικοδομικών αδειών κατά 27,8% τον Ιούνιο του 2011

Νέα μείωση της τάξεως του 27,8% σημείωσε ο αριθμός των οικοδομικών αδειών τον Ιούνιο του 2011, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).
Συγκεκριμένα, το μέγεθος της συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής - Δημόσιας) στο σύνολο της χώρας μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες διαμορφώθηκε σε 3.369 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 524,2 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.871,4 χιλιάδες m3 όγκου.
Παρουσίασε, δηλαδή, μείωση κατά 27,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 35,9% στην επιφάνεια και κατά 37,5% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.
Το μέγεθος της Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, διαμορφώθηκε σε 3.343 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 514,1 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.827,4 χιλιάδες m3 όγκου. Παρουσίασε, δηλαδή, μείωση κατά 27,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 35,4% στην επιφάνεια και κατά 36,7% στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.
Αντίστοιχα το μέγεθος της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας διαμορφώθηκε σε 26 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 10,1 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 44,0 χιλιάδες m3 όγκου.
Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από το Ιούλιο 2010 έως τον Ιούνιο 2011, το μέγεθος της συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής - Δημόσιας) μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της χώρας, διαμορφώθηκε σε 40.963 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 7.993,6 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 29.165,9 χιλιάδες m3 όγκου.
Παρατηρήθηκε, δηλαδή, μείωση κατά 23,9 % στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 32,4% στην επιφάνεια και κατά 32,4% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιουλίου 2009 - Ιουνίου 2010.

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Τη δημοπράτηση νέων έργων στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, ενέκρινε στη χθεσινή της συνεδρίαση (4-10-2011) η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Πρόκειται για τα εξής:
  1. 1.Βελτιώσεις, συντηρήσεις, ασφαλτοστρώσεις, σήμανση, διαγραμμίσεις, τοποθέτηση προστατευτικών στηθαίων στο επαρχιακό και βασικό οδικό δίκτυο, με προϋπολογισμό 160.000 ευρώ. Συγκεκριμένα εργασίες προβλέπονται να γίνουν κυρίως σε τμήματα της 2ης και 7ης επαρχιακής οδού και των οδών Ζαλόγγου- Κρυοπηγής, Αβάσσου – Άνω Ράχης κ.α.
  2. 2.Τοποθέτηση προστατευτικών στηθαίων στην Επ. Ο. υπ. αρ.21 στο Ηλιοβούνιο, προϋπολογισμού 35.000 ευρώ.
 Επίσης αναδείχτηκε ο ανάδοχος (Στεφάνου Απόστολος) του έργου «αποκατάσταση ζημιάς πρανούς τμήματος της οδού Άσσου – Πολυστάφυλλου, της 8ης Επαρχιακής Οδού», προϋπολογισμού 50.000 ευρώ.

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΑΔΟΧΟΙ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΑΡΤΑΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΕΙΣ

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής αναδείχτηκαν οι ανάδοχοι δύο έργων στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας. Πρόκειται για τα εξής:
1.Προστασία πρανών και καθαρισμός κοίτης χειμάρρου Μπούση, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ. Ανάδοχος ο ΕΔΕ Σωτήριος Σφήκας.
2.Εργασίες συντήρησης ορεινού επαρχιακού δικτύου, προϋπολογισμού 120.020,43 ευρώ. Ανάδοχος ο ΕΔΕ Δημήτριος Φούκας.
Επίσης η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη δημοπράτηση δύο έργων που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Το πρώτο αφορά την επισκευή – συντήρηση εγκαταστάσεων αντλιοστασίου Βίγλας, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ και το δεύτερο την «συντήρηση αναχωμάτων και τάφρων ιχθυοτροφείων των λιμνοθαλασσών Π. Ε. Άρτας», προϋπολογισμού 60.000 ευρώ.

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Eντάξεις 27 έργων προϋπολογισμού 307εκ. ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη - ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ


Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έδωσε στη δημοσιότητα τον πίνακα των έργων που εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη" (ΕΠΕΡΑΑ) τον Σεπτέμβριο του 2011.
Το ΕΠΠΕΡΑΑ, ένα από τα μεγαλύτερα σε προϋπολογισμό Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, στοχεύει στη σύγκλιση της χώρας μας και των Περιφερειών της με τα υπόλοιπα κράτη μέλη και Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από την προώθηση και ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξης, έχοντας ως μοχλό την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Τον Σεπτέμβριο του 2011 εντάχθηκαν 27 έργα, συνολικού ποσού περίπου 307,5 εκατομμυρίων ευρώ. Με τα ποσά αυτά οι εντάξεις του τελευταίου τριμήνου ανέρχονται σε 750 εκ ευρώ και συνολικά υπερβαίνουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 100% του προϋπολογισμού του Προγράμματος. Με τη συνεχιζόμενη ένταξη ώριμων περιβαλλοντικών έργων εντός του 2011 γίνεται δυνατή η έγκαιρη υλοποίησή τους μέσα στην προγραμματική περίοδο 2007-2013, έτσι ώστε με τη λήξη εφαρμογής του Προγράμματος να έχουν αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά τα περιβαλλοντικά ζητήματα της χώρας.
Παράλληλα, με αυτές τις παρεμβάσεις, οι οποίες συντελούν τα μέγιστα στην αύξηση της ελκυστικότητας της χώρας για παραγωγικές δραστηριότητες, υλοποιούνται σημαντικές επενδύσεις οι οποίες δημιουργούν προϊόν και απασχόληση συμβάλλοντας σημαντικά και άμεσα στην άμβλυνση της παρούσας οικονομικής κρίσης, αλλά και στην αειφόρο ανάπτυξη της χώρας
ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ...
Εδώ μπορείτε να δείτε τον πίνακα των έργων :