Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Αυθαίρετα: με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη θα αποδεικνύεται ο χρόνος κατασκευής του


Σε περίπτωση, που δεν υπάρχουν δημόσια έγγραφα, αεροφωτογραφίες ή ιδιωτικά έγγραφα βεβαίας χρονολογίας, η απόδειξη του χρόνου εκτέλεσης της κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης μπορεί να γίνεται με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, η οποία πρέπει να συνοδεύεται από τεχνική έκθεση μηχανικού, η οποία υποστηρίζει το περιεχόμενό της.
Αυτό ορίζει, προσθήκη που έγινε χθες στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για την "Ποινική προστασία του περιβάλλοντος" και πέρασε χθες από από δεύτερη ανάγνωση, από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Παράλληλα, όσον αφορά στο πρόστιμο για τα αυθαίρετα, για τα νησιά, όπου στα εκτός σχεδίου δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης, ορίστηκε ότι λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό του προστίμου η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην περιφερειακή ενότητα, εφόσον στην οικεία τοπική ή δημοτική κοινότητα η μέγιστη τιμή ζώνης δεν υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ (αντίστοιχη ρύθμιση έχει γίνει για την ηπειρωτική χώρα).

Επίσης, ορίστηκε ότι η παράνομη αλλαγή στην κατανομή των διαμερισμάτων σε έναν όροφο "νομιμοποιείται" με την εφάπαξ καταβολή 500 ευρώ.

Στις τροπολογίες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο προβλέπονται επίσης και τα ακόλουθα:
-ότι η δεύτερη δόση του προστίμου "τακτοποίησης" για τους ημιυπαίθριους θα πρέπει να καταβάλλεται ένα μήνα μετά την πρώτη δόση
-χιονοδρομικά: διευκρινίζεται ότι σε περιοχές που υπόκεινται στη δασική νομοθεσία και είναι χαρακτηρισμένες ως περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης δεν επιτρέπεται η δημιουργία ορειβατικών καταφυγίων και χιονοδρομικών κέντρων, ενώ επιτρέπεται σε δάση και δασικές εκτάσεις, συμπεριλαμβανομένων των χορτολιβαδικών και βραχωδών εκτάσεων.
-επιτρέπονται οι επεκτάσεις σχεδίων πόλεων μέσα σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΤΕΕ - ΤΜΗΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΜΕΔΕ ΣΤΙΣ 30/01/2012



H Διοικούσα Επιτροπή του τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, καλεί όλα τα μέλη του σε παντεχνική συνάντηση – ενημέρωση για τα μεγάλα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τον κλάδο με αιχμή τα θέματα του ασφαλιστικού φορέα ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ.
Η συνάντηση θα γίνει στα γραφεία του ΤΕΕ\ΤΗ, Αραβαντινού 6-8 Ιωάννινα, την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 6:00 μ.μ.
Θα παρευρεθεί και θα ενημερώσει το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ συνάδελφος Ντίνος Μακέδος.
Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια των κινητοποιήσεων του ΤΕΕ και των Μηχανικών σε όλη την χώρα, που θα κορυφωθούν στις 3 Φεβρουαρίου με την Παντεχνική Συγκέντρωση στην Αθήνα.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ (24/1/2012)



Τα έργα των πεζοδρομήσεων στο εμπορικό και στο ιστορικό κέντρο και της παιδικής χαράς Κουραμπά απέκτησαν αναδόχους. Ο πρώτος διαγωνισμός είχε γίνει στις 6 Δεκεμβρίου, αλλά ήταν άγονος. Ακολούθησε ο δεύτερος μία εβδομάδα μετά, αλλά λόγω της αποχής των μηχανικών δεν έγινε. Ο τρίτος διαγωνισμός ανέδειξε τους προσωρινούς αναδόχους.
Στο έργο των πεζοδρομήσεων αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος με έκπτωση 49,04%, ενώ για το έργο του Κουραμπά, ο προσωρινός ανάδοχος έδωσε έκπτωση 29,07%.
Η αναβάθμιση της παιδικής χαράς Κουραμπά έχει προϋπολογισμό 600.000 ευρώ. Το έργο είναι ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου κι η αναβάθμιση συνίσταται σε νέο σχεδιασμό και οργάνωση του χώρου, έκτασης 1800 τ.μ. Σημειωτέον ότι μετά από διαμαρτυρίες εργολάβων οι οποίοι κατηγορούσαν τον Δήμο για «φωτογραφικούς όρους» όσον αφορά τον εξοπλισμό της παιδικής χαράς, είχε γίνει μια μικρή τροποποίηση στο αντικείμενο του έργου, που αφορούσε τις διαστάσεις των παιχνιδιών.
Το έργο αναπλάσεις-πεζοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης και φωτισμός διατηρητέων κτιρίων έχει προϋπολογισμό 5,9 εκατομμύρια ευρώ και είναι επίσης ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου. Αφορά τη δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων στο κέντρο της πόλης και τον φωτισμό ανάδειξη τεσσάρων σημαντικής αρχιτεκτονικής σημασίας κτιρίων, εκ των οποίων τα τρία έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ένταξη στο ΕΣΠΑ της γέφυρας επί του ρέματος Ρετσιανών


Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα - Ήπειρος» η πράξη «κατασκευή γέφυρας προ Καλεντίνης επί του ρέματος Ρετσιανών» με προϋπολογισμό 1.140.000 ευρώ. Φορέας Υλοποίησης είναι η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και χρόνος υλοποίησης είναι 32 μήνες.
Το φυσικό αντικείμενο της πράξης:

Προβλέπεται η κατασκευή αμφιέρειστης γέφυρας, ενός ανοίγματος, επί του ρέματος Ρετσιανών προ Πέρα Καλεντίνης στη Χ.Θ. 0+900 της επαρχιακής οδού Άνω Καλεντίνη- Τετρακώμου, καθώς και η κατασκευή των οδικών προσβάσεων εκατέρωθεν αυτής. Αναλυτικά το συνολικό μήκος της γέφυρας είναι 42,20 μ. και το συνολικό πλάτος της είναι 9,50 μ. Η θεμελίωση εκάστου ακροβάθρου, προβλέπεται με μια σειρά τεσσάρων φρεατοπασσάλων διαμέτρου 1,00 μ. Ο φορέας της γέφυρας προβλέπεται από έξι (6) προκατασκευασμένες προεντεταμένες δοκούς, ύψους 1,80 μ., και επί τόπου
εγχυνόμενη πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα, πάχους 0,20 μ. Επίσης θα γίνει κατασκευή των νέων πτερυγοτοίχων και η εξασφάλιση των υφιστάμενων
πτερυγοτοίχων και της υφιστάμενης γέφυρας, σύμφωνα με την μελέτη.

Τέλος θα πραγματοποιηθούν εργασίες οδοστρωσίας και ασφαλτικών, καθώς και εργασίες σήμανσης, ασφάλισης και ηλεκτροφωτισμού της γέφυρας και των προσβάσεων αυτής.

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΠΙΣΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ - ΚΑΚΑΒΙΑ


Ένα βήμα ακόμα έγινε από το Υπουργείο Υποδομών για την επέκταση της Ιόνιας Οδού από το τέλος της παραχώρησης στον κόμβο της Εγνατίας Οδού στην είσοδο της πόλης των Ιωαννίνων μέχρι τον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς.Συγκεκριμένα με απόφαση του ΥΠΟΜΕΔΙ εγκρίνεται η διάθεση πίστωσης ποσού 3.971.600 ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης για αυτό το τμήμα. Το τμήμα του οδικού άξονα που θα μελετηθεί είναι περίπου 65 χιλιόμετρα. Αντικείμενο της μελέτης θα είναι η αναβάθμιση του σημερινού δρόμου σε κλειστό αυτοκινητόδρομο με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση.Πιο συγκεκριμένα θα γίνουν γεωτεχνικές έρευνες για τα τεχνικά έργα του αυτοκινητόδρομου (δύο γέφυρες, δύο κάτω διαβάσεις, ένα cut and cover, τοίχους αντιστήριξης, επιχώματα και ορύγματα).Επίσης θα γίνει αρχιτεκτονική μελέτη του αρχαιολογικού χώρου Βορτοπού, συμπεριλαμβανομένων χώρου στάθμευσης στον αυτοκινητόδρομο, οδών πρόσβασης από τους αυτοκινητόδρομους, τελική ηλεκτρομηχανολογική μελέτη (φωτισμός σε επιλεγμένα μέρη) και αντιπλημμυρική μελέτη.Να θυμίσουμε ότι πριν από μερικούς μήνες είχε εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, που ήταν και ο προάγγελος για την μελέτη και την μελλοντική δημοπράτηση του έργου εφόσον μπει σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα πιθανότατα στο επόμενο ΚΠΣ.

Πηγή: ypodomes

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ήπειρος: στο απόλυτο μηδέν ο κατασκευαστικός κλάδος, ελπίδες μόνο για Ιόνια Οδό και μεγάλα έργα!


Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει ο κλάδος των κατασκευών στην Ήπειρο. Η «ελεύθερη πτώση» έχει μια μεγάλη αλυσίδα συνεπειών στην κοινωνία, κυριότερη εκ των οποίων είναι η εκτίναξη της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο. Όσοι απασχολούνταν στα εκατοντάδες επαγγέλματα του κλάδου (μηχανικοί, ελαιοχρωματιστές, χτίστες, μαραγκοί κ.α.) έχουν οδηγηθεί σε οριακό σημείο, αφού τόσο η κρίση στην οικοδομή, όσο και η επενδυτική άπνοια που υπάρχει στην περιοχή έχουν «παγώσει» κάθε έννοια ανάπτυξης.

Μάλιστα, λόγω και των συνεχώς αυξανόμενων ξενοίκιαστων εμπορικών χώρων σε πόλεις όπως τα Γιάννινα, ακόμη και όσοι θέλουν να επενδύσουν, τελικά δεν το κάνουν, αφού είναι σχεδόν? βέβαιο, ότι αυτή την εποχή θα δουν τις οικοδομές τους να μένουν άδειες!

Βασικότερο όλων των προβλημάτων του κατασκευαστικού κλάδου είναι, ότι ειδικά στα δημόσια έργα, η Πολιτεία δεν έχει αποδώσει ακόμη το ΦΠΑ, με αποτέλεσμα οι εταιρίες στην περιοχή μας να χάνουν αρκετά χρήματα, ενώ ακόμη πολλά δημοτικά κυρίως έργα παραμένουν απλήρωτα.

Έτσι, δεκάδες τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρίες στην περιοχή έχουν ήδη βάλει λουκέτο και άλλες ετοιμάζονται να το κάνουν. Μάλιστα, αρκετές έχουν απολύσει κόσμο, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί.

Όπως αναφέρει Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ), οι πολιτικές της νυν και της προηγούμενης Κυβέρνησης έρχονται σε αντίθεση με την Κοινοτική οδηγία για πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου εντός 90 ημερών

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΑΝ ΤΡΙΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ (17/1/2012)

Ανάδοχοι αναδείχθηκαν σήμερα για τρία σημαντικά έργα τα οποία μπαίνουν πλέον στη φάση της κατασκευής.
Πρόκειται για την επέκταση- αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του αποχετευτικού συστήματος της παραλίμνιας ζώνης, με προϋπολογισμό 9,4 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο της ΔΕΥΑΙ θεωρείται από τα πιο σπουδαία που δρομολογεί η επιχείρηση. Με την ολοκλήρωσή του θα επιλύσει σοβαρά προβλήματα στην παραλίμνιο (Μακαρίου, Γαριβάλδη) καθώς το νέο δίκτυο που θα κατασκευαστεί θα πάρει μεγάλο όγκο λυμάτων που σήμερα καταλήγουν στην περιοχή αυτή.
Παράλληλα θα αναβαθμιστούν τα αντλιοστάσια και θα εξυπηρετηθούν οι περιοχές μεταξύ Ανεξαρτησίας- Παπανδρέου που περιμένουν χρόνια την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου.
«Πρόκειται για ένα έργο που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες νοικοκυριά, τα οποία υπομονετικά περίμεναν το δίκτυο αποχέτευσης. Συνάμα θα αποτελέσει την ουσιαστική λύση στα γνωστά από χρόνια προβλήματα που διαπιστώνονται ανά τακτά διαστήματα στη Μακαρίου, το Πάρκο Κατσάρη και τη Γαριβάλδη. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι επιτυγχάνουμε μεγαλύτερη προστασία της λίμνης και καλύτερη ποιότητα ζωής», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος και Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Δημήτρης Θεμελής.
Το ποσοστό έκπτωσης για το έργο αυτό ανέρχεται στο 26%.
Για το έργο εκσυγχρονισμού της θεατρικής σκηνής του Πνευματικού Κέντρου, με προϋπολογισμό 1.830.000 ευρώ ο ανάδοχος αναδείχθηκε με ποσοστό έκπτωσης 42,6%.
Στον εκσυγχρονισμό της σκηνής του Πνευματικού Κέντρου περιλαμβάνονται όλοι οι μηχανισμοί που θα την καταστήσουν πλήρως θεατρική, όπως επίσης ο εξοπλισμός εικόνας και ήχου, ο φωτισμός, ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός και οι παρεμβάσεις πυρασφάλειας.
Ανάδοχος για το έργο «δημιουργία διαδραστικής αίθουσας ιστορίας της τέχνης της Γιαννιώτικης Αργυροχοίας» με προϋπολογισμό 1.100.000 ευρώ αναδείχθηκε η με ποσοστό έκπτωσης 47,2%.
Η μελέτη του έργου έχει εκπονηθεί από το ΚΕΠΑΒΙ το οποίο προχώρησε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο προκειμένου να καλυφθεί η διαχειριστική επάρκεια. Ο Δήμος υπέβαλλε το φάκελο του έργου για ένταξη στο ΕΣΠΑ και ολοκλήρωση τη διαδικασία με την δημοπράτησή του.
Η παρέμβαση περιλαμβάνει τη δημιουργία διαδραστικού χώρου ιστορίας της τέχνης της Γιαννιώτικης αργυροχοίας. Η αίθουσα θα δημιουργηθεί στον πρώτο όροφο του κτιρίου και θα έχει συνολικό εμβαδόν 634 τετραγωνικά μέτρα.
Σκοπός της λειτουργίας του χώρου αυτού είναι η εισαγωγή- ενημέρωση και επίδειξη των πρώτων εργασιών επεξεργασίας του ασημιού, με έμφαση στη δημιουργία του κοσμήματος

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Τη δημοπράτηση  νέων έργων  ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση (09/01/2012) η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Συγκεκριμένα οι δημοπρατήσεις αφορούν: «Ασφαλτοστρώσεις οδικών τμημάτων περιοχής Δήμου Πρέβεζας, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ και επισκευή – συντήρηση χώρων Υγιεινής Γηροκομείου Πρέβεζας, προϋπολογισμού 72.000 ευρώ. Επίσης  η  Οικονομική Επιτροπή  ενέκρινε την επαναδημοπράτηση του έργου «Βελτιώσεις, συντηρήσεις, ασφαλτοστρώσεις, σήμανση, διαγραμμίσεις- τοποθέτηση προστατευτικών στηθαίων στο επαρχιακό και βασικό οδικό δίκτυο τα Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού 160.000 ευρώ, καθώς ο πρώτος διαγωνισμός απέβη άγονος.

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ Γ.Ο.Κ.

Μέσα στην άνοιξη αναμένεται να έχουν ψηφισθεί οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος στον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό.

Ο νέος ΓΟΚ, που θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες στο Διαδίκτυο για διαβούλευση, προβλέπει, μεταξύ άλλων, αύξηση υπό προϋποθέσεις του συντελεστή δόμησης και ενσωμάτωση των ημιυπαίθριων χώρων σε αυτόν, μεγαλύτερα ύψη και όγκους στα κτίρια και συνενώσεις οικοπέδων.

Όπως λέει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, στην εφημερίδα «Τα Νέα», «η δόμηση χωρίζεται σε δύο κύριες κατηγορίες και εισάγεται ένα τρίτο περιβλαλλοντικό στοιχείο που είναι η αύξηση της αρτιότητας».

Στο νέο ΓΟΚ, η έννοια των ηιμυπαίθριων χώρων καταργείται και αντικαθίσταται με την ένοια των «ανοικτών στεγεσμένων χώρων», δηλαδή οι ημιυπαίθριοι ενσωματώνονται στον συντελεστή δόμησης.

Επίσης, προβλέπεται η υπό προϋποθέσεις αύξηση 10% του συντελεστή δόμησης και μεγαλύτερες αρτιότητες στα εκτός σχεδίο οικόπεδα.

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ "ΘΗΣΕΑ" ΓΙΑ ΤΟ 2010. ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ 2011 ?

Σημαντική ένεση ρευστότητας για ολόκληρο τον εργοληπτικό κόσμο της Ηπείρου, αποτελεί η εκταμίευση κονδυλίων ύψους 5.113.818,15 ευρώ, για την αποπληρωμή εκτελεσμένων έργων στους ΟΤΑ της Περιφέρειας Ηπείρου, τα οποία είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα «Θησέας».
Η απόφαση, με ημερομηνία 30 Δεκεμβρίου 2011, του υπουργείου Εσωτερικών, αφορά την καταβολή οφειλών προς τους εργολήπτες, τους μελετητές και τους προμηθευτές για εκτέλεση δημοτικών και διαδημοτικών έργων για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του έτους 2010, που αντιστοιχούν σε 208 δράσεις έργων.Επίσης, με άλλη απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, που υπογράφηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2011, εκταμιεύτηκαν κονδύλια ύψους 906.444,67 ευρώ για την αποπληρωμή εκτελεσμένων δημοσίων έργων, που είναι ενταγμένα στις οριζόντιες δράσεις του προγράμματος «Θησέας». Δεν υπάρχει καμμιά ενημέρωση για τις οφειλές του 2011..