Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Παράταση μέχρι 14/9 για τακτοποίηση αυθαιρέτων


Παράταση της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων τακτοποίησης των αυθαιρέτων, που λήγει στο τέλος Ιουνίου, μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου αποφάσισε η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ μετά από κύκλο συναντήσεων συνεργασίας με τη διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ΤΕΕ .
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το ΤΕΕ πρότεινε, μεταξύ άλλων, την παράταση «για προφανείς κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους, που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες, για λόγους που υπαγορεύονται από το δημόσιο συμφέρον, αλλά και λόγω προβλημάτων που αφορούν σε δυσλειτουργίες της διοίκησης».
Στις ίδιες συναντήσεις διαμορφώθηκε, επίσης, το πλαίσιο κοινών αποφάσεων και δραστηριοτήτων ΥΠΕΚΑ και ΤΕΕ, βάσει του οποίου το Επιμελητήριο είναι έτοιμο να ενεργοποιήσει από την Τρίτη 19 Ιουνίου τη δεύτερη φάση της διαδικασίας ελέγχου και επεξεργασίας των δηλώσεων αυθαιρέτων, που ήδη έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του.
Επιπλέον, αποφασίστηκε να εκδοθεί εγκύκλιος που αφορά ειδικά πρότυπα «δελτίων τρωτότητας των κτιρίων», αναλόγως της κατηγορίας τους. Το ΤΕΕ πρόκειται να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες χρήσης για το λογισμικό σύστημα και για ό,τι άλλο τυχόν απαιτηθεί.
Συμφωνήθηκε παράλληλα, η δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος και η άμεση έκδοση οδηγίας από το ΥΠΕΚΑ για το προβλεπόμενο διάγραμμα κάλυψης των προς εξέταση κτιρίων, ανάλογα με τις κατηγορίες κτιρίων, με στόχο να μην υπάρχουν προβλήματα από ασάφειες και ερμηνείες και τα στοιχεία να συμπεριληφθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα κατά τη δοκιμαστική λειτουργία.
Επίσης, συμφωνήθηκε και το περιεχόμενο του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για την εφαρμογή του θεσμού της «Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του Κτιρίου», το οποίο είχε θεσμοθετηθεί προ διετίας. Στόχος είναι η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ σύντομα να βρει έτοιμο το σχετικό ΠΔ για την προώθηση της εφαρμογής του.
Μετά από την ολοκλήρωση της συνεργασίας, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γρηγόρης Τσάλτας δήλωσε πως με αυτές τις προβλέψεις συμπληρώθηκαν οι εκκρεμότητες, είναι πλέον δυνατή η ολοκλήρωση της ρύθμισης πολλών κατηγοριών αυθαίρετων κτιρίων και διευκολύνονται οι έλεγχοι για την πάταξη της αυθαιρεσίας, ενώ με την σύνταξη του σχεδίου ΠΔ για την "Ταυτότητα του Κτιρίου" μπαίνουν οι βάσεις για την επίλυση πολλών προβλημάτων του κτιριακού τομέα που χρονίζουν.
Σημειώνεται, τέλος, ότι με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ και μετά από εισήγηση του Πράσινου Ταμείου, μελετάται ο τρόπος για την απλοποίηση της διαδικασίας επιστροφής χρημάτων στους πολίτες, σε περιπτώσεις λαθών σε αιτήσεις για ρύθμιση αυθαιρέτων

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Πρός νέα παράταση η διαδικασία ρύθμισης για τα αυθαίρετα

Ζήτημα ημερών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, η ανακοίνωση παράτασης της προθεσμίας για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, η οποία λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου. Εφόσον τελικά δοθεί παράταση, αυτή θα είναι ολιγόμηνη -πιθανότατα μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η ανταπόκριση των πολιτών στη διαδικασία συνεχίζεται, έστω και με περιορισμένο πλέον ρυθμό. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΤΕΕ, μέχρι τις 6 Ιουνίου είχαν υποβληθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα πάνω από 362.000 δηλώσεις, ενώ τα έσοδα πλησιάζουν τα 550 εκατομμύρια ευρώ.

Το ΤΕΕ εκτιμά ότι μία ακόμα παράταση της προθεσμίας είναι απαραίτητη προκειμένου να εκδοθούν όλες οι απαραίτητες εγκύκλιοι για την εκκίνηση της δεύτερης φάσης της τακτοποίησης, που αφορά στην ηλεκτρονική κατάθεση του σχετικού φακέλου.

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Ανάδοχοι και δημοπρατήσεις σημαντικών έργων από την Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας

Ιδιαίτερα σημαντικές αποφάσεις για έργα περιβάλλοντος και οδικών υποδομών έλαβε η Οικονομική Επιτροπή που συνεδρίασε σήμερα με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.
Ειδικότερα:
Δημοπρατούνται τα έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ
Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη δημοπράτηση πέντε έργων που αφορούν την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, με την υλοποίηση των οποίων θα επέλθει αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες.
Αναλυτικά οι δημοπρατήσεις αφορούν τους:
             I.      ΧΑΔΑ Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, με προϋπολογισμό 599.800 ευρώ
         II.      ΧΑΔΑ Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, με προϋπολογισμό 457.900 ευρώ
      III.      ΧΑΔΑ Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, με προϋπολογισμό 515.550 ευρώ
       IV.      ΧΑΔΑ Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, με προϋπολογισμό 598.400 ευρώ
           V.      ΧΑΔΑ Δ.Δ. Ηγουμενίτσας και Φιλιατών Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, με προϋπολογισμό 762.200 ευρώ.
Πέραν αυτών η Ο.Ε. ενέκρινε την εκπόνηση μελέτης οδοποιίας για το ΣΜΑ Ηγουμενίτσας, προεκτιμώμενης αμοιβής 23.774 ευρώ.
Ανάδοχος για την 13η επαρχιακή οδό Ιωαννίνων
Μετά από πολύχρονες και επίπονες προσπάθειες ένα αίτημα πολλών ετών γίνεται πλέον πραγματικότητα. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής της 13ης Επαρχιακής Οδού Ιωαννίνων, η οποία θα εξυπηρετεί τη Βιομηχανική Περιοχή και τα Γραμμενοχώρια, καθώς και το νοτιοδυτικό και δυτικό λεκανοπέδιο στην πρόσβασή τους προς την Εγνατία Οδό, χωρίς να επιβαρύνονται κυκλοφοριακά οι οικισμοί. Σήμερα από την Οικονομική Επιτροπή αναδείχτηκε ο ανάδοχος του έργου (ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΤΕ), που με προϋπολογισμό 14.900.000 ευρώ είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.
Ανακατασκευή της Εθν. Οδού Τέροβο - Φιλιππιάδα
Στην ανακατασκευή των ασφαλτοταπήτων στο τμήμα της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Αντιρρίου, από Τέροβο μέχρι και τη Φιλιππιάδα, προχωρά άμεσα η Περιφέρεια, καθώς σήμερα από την Οικονομική Επιτροπή αναδείχτηκε ο ανάδοχος του έργου (προϋπολογισμού 200.000 ευρώ) που είναι η Ο.Ε. Τσουμάνης Ευάγγελος & ΣΙΑ.
Οδικά έργα στην Π.Ε. Άρτας
Δύο ακόμη έργα συντήρησης και βελτίωσης του οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα, καθώς στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής αναδείχτηκαν οι ανάδοχοί τους.
Το πρώτο αφορά τις «Εργασίες συντήρησης ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου περιοχής Ραδοβυζίων και Ανατολικών Τζουμέρκων», προϋπολογισμού 120.000 ευρώ για το οποίο ανάδοχος αναδείχτηκε η Ελένη Αρτέμη και το δεύτερο την «Αποκατάσταση οδού Σουμέσι - Γέφυρα Τζαρή», προϋπολογισμού 295.000 ευρώ για το οποίο ανάδοχος αναδείχτηκε ο Χρήστος Κατερός.
Αντικαταστάσεις δικτύων ύδρευσης
Δύο έργα που αφορούν αντικαταστάσεις εσωτερικών δικτύων ύδρευσης, και είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, προωθούνται προς υλοποίηση μετά τις αποφάσεις που έλαβε σήμερα η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας.
Το πρώτο πρόκειται να υλοποιηθεί στην Τ.Κ. Βαρλαάμ Δ.Ε. Αγίου Δημητρίου του Δήμου Δωδώνης, προϋπολογισμού 335.000 ευρώ, για το οποίο ανάδοχος αναδείχτηκε ο Αθανάσιος Π. Μηλιώνης.
Το δεύτερο αφορά τον οικισμό Ιτέας Ζαγορίου, προϋπολογισμού 235.000 ευρώ, του οποίου εγκρίθηκε η δημοπράτηση.

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Άρτα: στο ΕΣΠΑ η αποχέτευση σε Κομπότι, Σελλάδες, Πέτα, Αγ.Νικόλαο και Αγ. Δημήτριο

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών το έργο "ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ, ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΣΕΛΛΑΔΩΝ (ΤΟΥ Τ. ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ) ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΠΕΤΑ ΚΑΙ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΤΟΥ Τ. ΔΗΜΟΥ ΠΕΤΑ) ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ". 

Το έργο εντάχθηκε μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος ανάπτυξη». Το έργο είναι από τα πιο σημαντικά αποχετευτικά έργα στην Άρτα. Το έργο θα δημοπρατήσει ο Δήμος Ζήρου. 

Ο προϋπολογισμός του είναι 18.541.930 ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) ενώ η χρονική διάρκεια υλοποίησης είναι 70 μήνες. Θα παραδοθούν ολοκληρωμένα δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων συνολικού μήκους 44.000 μέτρων και μία εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων συνολικής δυναμικότητας 9.500 ΙΚ αναλυτικότερα θα παραδοθούν: 

Συνολικό μήκος δικτύου ακαθάρτων είναι 16,57km, ενώ θα κατασκευαστούν συνολικά 399 φρεάτια συμβολής και επίσκεψης. Βιολογικός καθαρισμός (ΕΕΛ) δυναμικότητας 9500 ικ η οποία θα εγκατασταθεί σε απόσταση 1300 m από τον οικισμό Κομποτίου και Αγίου Νικολάου. 

Δίκτυο συλλογής ακαθάρτων συνολικού μήκους 16,1 χλμ εκ των οποίων τα 10,7 χλμ για το ΔΔ Πέτα και τα 5,4 χλμ για το ΔΔ Αγίου Δημητρίου. 

Οι αγωγοί μεταφοράς έχουν συνολικό μήκος 11,30 χλμ. Επίσης θα κατασκευαστούν και τα αντλιοστάσια. 

Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου για την παρακολούθηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου.

Οριστικές μελέτες για τα έργα κατασκευής δικτύου και μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στον τ. Δήμο Κομποτίου και κατασκευής ακαθάρτων οικισμών Πέτα και Αγίου Δημητρίου, διερευνητικές τομές - Ανασκαφές και αγορά γης για την κατασκευή 2 αντλιοστασίων για το έργο κατασκευής ακαθάρτων οικισμών Πέτα και Αγίου Δημητρίου. 

Πηγή:ypodomes.com 

Ανάπλαση περιπατητικής διαδρομής στο ΕΣΠΑ


Με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη εντάσσεται στο ΕΣΠΑ η πράξη «Ανάπλαση περιπατητικής διαδρομής ‘Καλαρρύτες – Μύλος Κουιάσα – Γέφυρα Φιλο’ της Τ.Κ. Καλαρρυτών Δήμου Βορείων Τζουμέρκων», με προϋπολογισμό 310.000 ευρώ.Η πράξη περιλαμβάνει εργασίες ανάδειξης – ανάπλασης και βελτίωσης της περιπατητικής διαδρομής, που ξεκινά από τον οικισμό των Καλαρρυτών και καταλήγει στον Καλαρρύτικο ποταμό στη θέση Μύλος Κουιάσας. Με την υλοποίηση της πράξης θα διαμορφωθούν δύο πεζοπορικές διαδρομές, μήκους 2+250 km και 2+500 km αντίστοιχα, με μικρό βαθμό δυσκολίας, ενώ αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος για την περιοχή και στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών. Επίσης, επιτυγχάνεται η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς όλες οι επεμβάσεις και οι κατασκευές θα είναι ήπιας μορφής και συμβατές με την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική