Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Στον ΕΟΠΠΥ από 1/11 γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί

Στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) εντάσσονται από την 1η Νοεμβρίου, ο Κλάδος Υγείας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) καθώς και οι Τομείς Ασθένειας Προσωπικού ΕΤΒΑ, Προσωπικού Εμπορικής Τραπέζης της Ελλάδος και Ασθένειας Προσωπικού Τραπεζών Πίστεως, Γενικής και American Express του Κλάδου Υγείας του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).
Τα παραπάνω προβλέπονται σε τροπολογία του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, στο σχέδιο νόμου, που συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και αφορά την κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για επείγοντα μέτρα εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Ο κλάδος Υγείας του ΕΤΑΑ, στον οποίο ασφαλίζονται γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί, επρόκειτο με βάση το νόμο 4075/12 να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ από τον περασμένο Ιούνιο, αλλά είχε εξαιρεθεί προσωρινά με απόφαση του τότε υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη.

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Νέο κύκλο κινητοποιήσεων των διπλωματούχων μηχανικών αποφάσισε η διοικούσα επιτροπή ΤΕΕ, με εισήγηση του προέδρου ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη. Οι κινητοποιήσεις αποτελούν απάντηση στην συνεχιζόμενη κυβερνητική αδιαλλαξία, εφαρμογής νέων αντιαναπτυξιακών και ισοπεδωτικών μέτρων και στοχεύουν στην ανατροπή της αδιέξοδης πολιτικής του Μνημονίου, της επίκλησης των διαρθρωτικών αλλαγών, της μετατροπής της Χώρας σε ειδική οικονομική ζώνη, του αδιεξόδου, της φτώχειας, της ανεργίας. Οι Μηχανικοί δίνουν τη μάχη, στερούμενοι ακόμη και τα πενιχρά εισοδήματά τους από τις εντάξεις των αυθαιρέτων. Δίνουν τη μάχη της αξιοπρέπειάς τους.
Οι κινητοποιησεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον ως την 28 Οκτωβρίου 2012

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Αντίθετες στην κατάργηση του 2% οι εργοληπτικές οργανώσεις

Ανακοίνωση, για διάταξη που υπάρχει σε Νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών, σχετικά με την κατάργηση της υποχρεώσης των μηχανικών, περί καταβολής εισφοράς ποσοστού 2% υπέρ του ΤΕΕ, εξέδωσαν οι ενώσεις εργοληπτών, εκφράζοντας την αντίθεσή τους .
 Οπως αναφέρουν οι οργανώσεις ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ, στο Νομοσχέδιο καταργείται "η αναλογική εισφορά μας, (2‰) υπέρ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), χωρίς να προβλέπει ισοδύναμα έσοδα. Γνωρίζουμε ότι με την κατάργηση των δύο εισφορών (2% και 2‰), το ΤΕΕ δεν μπορεί να καλύψει στοιχειωδώς τη λειτουργία του και θα έπρεπε να ερωτηθούμε σχετικά, δεδομένου ότι αυτές οι εισφορές προέρχονται από τα μέλη του".

Τέλος, επισημαίνουν ότι ο ρόλος του ΤΕΕ στην ανάπτυξη της χώρας ειδικότερα σήμερα, όχι μόνο δεν πρέπει να αποδυναμωθεί, αλλά να ενισχυθεί βοηθώντας τόσο την Πολιτεία στις αδυναμίες που έχει για την υλοποίηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για τον σχεδιασμό αναπτυξιακών δράσεων, όσο και τα μέλη του για την επιστημονική τους επάρκεια

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Ν.Ο.Κ.-Οι Σοφίτες δεν προσμετρώνται στο Συντελεστή Δόμησης

Με την επιβολή του Ν.4067/2012 (Ν.Ο.Κ.) οι νεόδμητες σοφίτες ευεργετούνται, καθώς δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης του κτιρίου. Αρκεί να έχουν κατασκευαστεί με τον ορθό τρόπο.
Οι σοφίτες ορίζονται με αρκετή σαφήνεια στο άρθρο2 παρ.80 και παρ.81 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Στην παράγραφο 80 ''στέγη είναι η κατασκευή κάλυψης του κτιρίου, η οποία περιλαμβάνει τη φέρουσα κατασκευή και την επικάλυψή της και μπορεί να αποτελείται από επιφάνειες διαφόρων μορφών, κλίσεων και υλικών''. Στην παράγραφο 81 ''Σοφίτα είναι ανοικτός ή κλειστός προσβάσιμος χώρος που βρίσκεται εντός του ύψους της επικλινούς στέγης του κτιρίου και δεν μπορεί να αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία''. Προσβάσιμος χώρος εκ των έσω λοιπόν και με την υπόνοια ότι δεν έχει νόημα μια σοφίτα να έχει είσοδο-έξοδο με εξωτερική ανεξάρτητη κλίμακα, διότι τότε αποτελεί εύκολα ανεξάρτητη και αυτοτελή ιδιοκτησία.
Στο άρθρο 11 παρ.6ιε, στην περιγραφή των χώρων που δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης περιέχονται ''σοφίτες με συνολικό εμβαδόν μικρότερο ή ίσο των ½ του χώρου της υποκείμενης κάτοψης, με το οποίο συνδέονται λειτουργικά, χωρίς να αποτελούν ανεξάρτητο όροφο και εφόσον το μέσο ελεύθερο ύψος είναι μικρότερο από 2,20μ''. Ελεύθερο ύψος κατά την έννοια του άρθρου2 παρ.25 είναι αυτό που μετράται από το τελειωμένο δάπεδο ως το κατώτατο σημείο της τελειωμένης οροφής (σοβάδες) ή τυχόν ψευδοροφής.
Επομένως μια σοφίτα 50μ2 επί 100μ2 ορόφου, η οποία έχει σχεδιαστεί μέσα στην κεραμοσκεπή στέγη, επικοινωνεί με τον όροφο μέσω εσωτερικού κλιμακοστασίου, το μέσο (ελεύθερο) ύψος της είναι 2.20, άρα κάτω από τον κορφιά μιας δίρριχτης στέγης έχει καθαρό ύψος 2.80μ. και στο χαμηλό άκρο ύψος 1.60μ. (που είναι λειτουργικό) δεν προσμετράται στον συντελεστή δόμησης.
Βεβαίως υπάρχουν ζητήματα  που κατά το σχεδιασμό προκύπτουν για τέτοιους χώρους και σχετίζονται με το φωτισμό των χώρων αυτών, όταν οι στέγες είναι τετράρριχτες, αλλά ο ορισμός της στέγης είναι τέτοιος που επιτρέπει στο κεκλιμένο τμήμα της στέγης διάφορα υλικά και επομένως τρόπους φωτισμού με το ανάλογο ύφος αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Μέχρι αυτή τη στιγμή η διάταξη κρίνεται θετικά από τους μελετητές. Προτρέπει τον μελετητή να εντάξει στο έργο την σοφίτα, να επιλέξει στέγη, επομένως τον κατευθύνει και σε μορφολογικές επιλογές, οι οποίες έχουν αξία για την δική μας ιστορία της αρχιτεκτονικής.
πηγή: www.buildnet.gr

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

ΤΕΕ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 8 - 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Μεταξύ των πολύμορφων κινητοποιήσεων που αποφάσισε το ΤΕΕ για το διάστημα από 8 έως 18 Οκτωβρίου 2012 προβλέπεται:
 Αναστολή όλων των Υπηρεσιών Εξυπηρέτησης του ΤΕΕ και των Υπηρεσιών της Τράπεζας Πληροφοριών
 Αποχή όλων των εκπροσώπων και των Μελών του ΤΕΕ( Διπλ  Μηχανικοί Δημοσίου, Εργολήπτες, Μελετητές, Μισθωτοί, Ελ Επαγγελματίες, από όλες τις Επιτροπές Συμβούλια - Εκπροσωπήσεις της Χώρας.
Και στις δύο περιπτώσεις θα επανεξεταστεί ο χρόνος αναστολής λειτουργίας του ΤΕΕ και αποχής των Μελών του ΤΕΕ από Επιτροπές κλπ ανάλογα με τις εξελίξεις.