Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ



Μετά τους 42 πρώτους δήμους για τους οποίους εγκρίθηκαν 255 εκατ. ευρώ και τους 99 που ακολούθησαν, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, υποηγράφτηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη η απόφαση για την κατανομή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους των 13 περιφερειών της χώρας.

Πρόκειται για 58.707.414 ευρώ (από τα 71.013.155 ευρώ, με βάση το Σεπτέμβριο 2012). που διεκδίκησε από το υπουργείο Οικονομικών, για λογαριασμό των Β/βάθμιων ΟΤΑ, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης

Συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Ηπείρου εγκρίνονται 15.923.708 €

Αναλυτικότερα:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ – ΣΕΠΤ. 2012ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ
ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
2.655.201
1.549.633
ΑΤΤΙΚΗΣ
8.603.613
8.603.613
ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
2.467.282
937.665
ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
19.333.345
19.333.345
ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
1.734.407
1.734.407
ΗΠΕΙΡΟΥ
15.923.708
15.923.708
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
3.523.215
560.150
ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
810.773
810.773
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
3.429.211
3.429.211
ΚΡΗΤΗΣ
1.386.964
172.467
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
915.416
640.015
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
8.344.357
3.126.764
ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
1.885.663
1.885.663
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ
71.013.155
58.707.414

Πηγή: aftodioikhsh.gr

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Οδικό τμήμα Καρτέρι-Πάργα, οι απαλλοτριώσεις το πάνε πίσω

Το οδικό έργο Καρτέρι-Πάργα αποτελεί μέρος της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσα-Πρέβεζα. Με την ολοκλήρωση του θα γίνει ένας ασφαλής δρόμος που θα συνδέει τα παράλια της Ηπείρου μέσω της Εγνατίας Οδού.

Τα έργο του οδικού άξονα «Καρτέρι – Πάργα», δημοπρατήθηκε στις 27.7.2010 και η σύμβαση του έργου υπεγράφη στις 2.11.2010 με προθεσμία ολοκλήρωσης 36 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Η ΤΕΡΝΑ, με έκπτωση 41%, αναδείχθηκε ανάδοχος του έργου που είχε αρχικό προϋπολογισμό  48,8 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου 2007-2013.

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου παρουσιάζει προβλήματα καθώς από τον Νοέμβριο του 2012 μετά από αίτημα της αναδόχου εταιρείας ΤΕΡΝΑ ο χρόνος ολοκλήρωσης πήγε για τον Μάιο του 2014 χωρίς όμως να αποκλείεται περαιτέρω παράταση λόγω προβλημάτων των απαλλοτριώσεων.

Αυτή την εποχή το έργο προχωρά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αλλά ήδη έχει παρατηρηθεί καθυστερημένη πρόοδος για το έργο. Μία από τις σοβαρές αιτίες είναι ένας νερόμυλος και άλλες απαλλοτριώσεις που επιβαρύνουν το έργο με περίπου 25εκ.ευρώ.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το έργο Καρτέρι – Πάργα έχει μήκος 15 χιλιομέτρων με πλάτος 13,5 μέτρων. Περιλαμβάνει 6 ισόπεδες διαβάσεις, 6 μεγάλα τεχνικά και 70 μικρά. Η πρώτη δημοπράτησή του είχε ακυρωθεί για να ακολουθήσει συμπλήρωση της μελέτης, ώστε να συμπεριληφθεί στο έργο   και η «γέφυρα της Δέσπως», η οποία έχει μετατραπεί για την Ήπειρο σε σύγχρονο γεφύρι της Άρτας.

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Aπευθείας αναθέσεις έργων - παρέμβαση Γ.Γ.ΑΠ.Δ.



Ρυθμίσεις για την κατανομή της ΣΑΤΑ με στόχο να μπει φραγμός στην κατάτμηση έργων και την απευθείας ανάθεσή τους από τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης προτείνει ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης στον Υπουργό ΕσωτερικώνΕυριπίδη Στυλιανίδη.Ο Γενικός Γραμματέας απευθύνεται στον Υπουργό Εσωτερικών μετά και τις διαπιστώσεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στη διάρκεια των έλεγχων που διενήργησαν στους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ και ιδιαίτερα στις αποφάσεις κατανομής της ΣΑΤΑ, όπου παρατήρησαν ότι πλήθος έργων που συμπεριλαμβάνονται, έχουν προϋπολογισμούς έως 7.200 Ευρώ. Τα έργα αυτά είναι διάσπαρτα σε τοπικές ενότητες , αφορούν ίδιο φυσικό αντικείμενο, μπορούν να γίνουν χωρίς μελέτη, να δοθούν σε εργολάβο με απευθείας ανάθεση και εν τέλει να παραληφθούν από επιτροπή Δημοτικών Συμβούλων.«Το καθεστώς αυτό, επισημαίνει στο έγγραφό του ο κ. Θεοδωρίδης, συντηρεί την αδιαφάνεια, υποκρύπτει «νομιμοφανείς» κατατμήσεις έργων τα οποία ανατίθενται στην πλειοψηφία τους χωρίς έκπτωση, με αποτέλεσμα την απώλεια οικονομικών πόρων για το δημόσιο και εν τέλει οδηγεί σε κακής ποιότητας έργα λόγω έλλειψης μελέτης και παραλαβής από τεχνικούς.Προκειμένου λοιπόν να ελεγχθεί το συγκεκριμένο καθεστώς προτείνει:Οι απευθείας αναθέσεις έργων με προϋπολογισμό μικρότερο ή ίσο με 8.000 Ευρώ, να μην μπορούν να υπερβούν συνολικά το 10% της ΣΑΤΑ που δικαιούται κάθε ΟΤΑ.Όλα τα υπόλοιπα έργα ανεξαρτήτως προϋπολογισμού να γίνονται με διαγωνισμούς σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.«Έτσι, καταλήγει στο έγγραφό του ο Γενικός Γραμματέας προς τον Υπουργό Εσωτερικών, μπορούμε να εξασφαλίσουμε αφενός την διαφάνεια στην διαδικασία της εκτέλεσης των έργων και την εξοικονόμηση πόρων και αφετέρου οι ΟΤΑ να έχουν την δυνατότητα εκτέλεσης έργων με επείγοντα χαρακτήρα».

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

ΥΠΕΚΑ: όχι σε νέα παράταση για τα αυθαίρετα


"Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι, δηλώνοντας το αυθαίρετό τους, θα αποφύγουν μελλοντικά πρόστιμα μεγάλου ύψους". Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξη στην Real Planet.
Με αυτόν τον τρόπο, ανέφερε ο κ. Καλαφάτης, "μόλις η Πολιτεία αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα του δομημένου χώρου, θα μπορεί να σχεδιάσει πιο αποτελεσματικά και να προστατέψει το περιβάλλον πιο ουσιαστικά. Αυτό θα γίνει μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, την οποία σχετικά σύντομα, ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα ενεργοποιούμε. Τονίζω δύο πράγματα: Πρώτον ότι θα υπάρχει απόλυτη προστασία των δασών, του αιγιαλού , των μνημείων, στο πλαίσιο του Συντάγματος. Και δεύτερον, ότι καμία αυθαιρεσία, η οποία έγινε μετά τον Ιούλιο του 2011, δεν θα νομιμοποιηθεί".

Παράλληλα, ο υπουργός λίγες ημέρες πριν δοθεί τη δημοσιότητα το νέο σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα, τόνισε ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση για την τακτοποίηση πέραν της 31ης Μαΐου, ενώ για διευκόλυνση των πολιτών δρομολογείται η δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης του ειδικού προστίμου.

"Ετοιμάζουμε - και είμαστε ήδη σε τελική φάση - ένα νέο σχέδιο νόμου με το οποίο θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με έναν, όσο το δυνατόν, πιο συνολικό, ολιστικό και δομικό τρόπο το ζήτημα. Βασικός στόχος μας είναι να δώσουμε κίνητρα και ευκαιρία στους πολίτες να δηλώσουν τις όποιες αυθαιρεσίες έχουν κάνει, ώστε η πολιτεία να γνωρίζει την ποσότητα και την έκταση των αυθαιρεσιών, τη βαρύτητά τους και την επιβάρυνση σε σχέση με το περιβαλλοντικό ισοζύγιο".

Σχετικά με την παράταση και τα πρόστιμα σημείωσε "Επιλέξαμε να δώσουμε παράταση μέχρι τέλη Μαΐου στον υφιστάμενο νόμο για τα αυθαίρετα, προκειμένου να διευκολύνουμε τους πολίτες, να δώσουμε καλύτερους οικονομικούς όρους και τη δυνατότητα για τμηματική εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου. Δεν σκεφτόμαστε, όμως, άλλη παράταση".

Σε ερώτηση σχετικά με το τι προβλέπεται για τις μικροαυθαιρεσίες (π.χ. ημιυπαίθριους χώρους), που κάποιοι δεν έχουν δηλώσει, ο υπουργός ανέφερε ότι "Στοχεύουμε σε μια οριστική λύση για ένα μεγάλο εύρος μικροαυθαιρεσιών. Δεν είναι δυνατόν πολίτες οι οποίοι είτε από άγνοια είτε από λάθος δεν δήλωσαν, για παράδειγμα, τη νέα διαμερισματοποίηση του σπιτιού τους, να παραμένουν όμηροι της νέας νομοθεσίας που απαγορεύει τις μεταβιβάσεις. Θέλουμε να δώσουμε όμως οριστικές λύσεις και σε πιο σύνθετα ζητήματα. Για τους πολίτες π.χ. που έχουν αυθαιρεσίες εντός του περιγράμματος ή του όγκου του κτιρίου που υφίσταται νόμιμα, με άδεια οικοδομής, πρέπει να διερευνηθεί εξαντλητικά η δυνατότητα ώστε να μπορούν και αυτοί να αποκτήσουν οριστικό τίτλο. Τα αυθαίρετα βέβαια που στερούνται παντελώς άδειας οικοδομής θα μπορούν μόνο να τακτοποιηθούν για ένα διάστημα, ώστε να γίνουν δικαιοπραξίες. Συζήτηση για όσα αυθαίρετα βρίσκονται σε δάση, αιγιαλούς ή αρχαιολογικούς χώρους, δεν γίνεται".

Για όσους έχουν ήδη ενταχθεί στις ρυθμίσεις των υφιστάμενων νόμων για ημιυπαίθριους και αυθαίρετα ο υπουργός πρόσθεσε ότι "θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν επιπλέον χρήματα. Το σχέδιο νόμου που ετοιμάζουμε θα αφορά τους πολλούς και όχι τους λίγους. Δεν σκοπεύουμε να μειώσουμε τα πρόστιμα που προβλέπονται σήμερα, όμως θέλουμε να δώσουμε, ιδιαίτερα σε όσους έχουν οικονομικές δυσκολίες, την ευχέρεια να τα πληρώσουν και να διασφαλίσουν την περιουσία τους. Πάντα με σεβασμό στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Να προσθέσω κάτι ακόμη. Η  νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε, δεν γίνεται  ερήμην των πολιτών. Ήδη, εδώ και μήνες συγκεντρώνουμε προτάσεις φορέων. Και πριν από λίγες ημέρες ανέλαβα  την πρωτοβουλία,να ακούσουμε, ως ΥΠΕΚΑ, προκαταβολικά τις απόψεις και τις προτάσεις των βουλευτών, όλων των κομμάτων, για το θέμα των αυθαιρέτων. Κάτι που συνέβη για πρώτη φορά, από όσο γνωρίζω. Και σας πληροφορώ ότι πολλές από αυτές είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και θα ενσωματωθούν στο σχέδιο νόμου".
Τέλος, δήλωσε ότι κύρια αρμοδιότητα για τις κατεδαφίσεις ανήκει στις αποκεντρωμένες διοικήσεις. "Χρειάζονται όμως γενικοί κανόνες εφαρμογής, από τους οποίους με αδιάβλητο τρόπο να προκύπτουν οι προτεραιότητες στην κατεδάφιση αυθαιρέτων, με έμφαση στη βαρύτητα της κάθε παράβασης. Και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε, ώστε σύντομα να υπάρχει αυτό το διαφανές εργαλείο."