Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Ποιές εργασίες του "Εξοικονόμηση κατ' Οίκον" επιτρέπoνται χωρίς άδεια Δόμησης;



Ο νέος νόμος για την αυθαίρετη δόμηση, δηλαδή ο Ν.4178-ΦΕΚ174/08.02.2013 "Αντιμετώπιση της αυθαίρετης Δόμησης-Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις", στο Αρθρο 48 παρ.3ι τροποποιεί τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, Ν.4067/2012.
Όλο το άρθρο 48 του Ν.4178/13 αποτελεί αντικατάσταση του άρθρου 4 του Ν.4067/12 περί Αδειών Δόμησης. Σε ότι αφορά εργασίες που πραγματοποιούνται σε σχέση με το "Εξοικονομώ κατ’ οίκον" το άρθρο 48 αναφέρει στην παράγραφο3ι τα ακόλουθα, αποσαφηνίζοντας τα πράγματα, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις υπήρχαν διαφορετικές ερμηνείες υπαλλήλων Υπηρεσιών Δόμησης και Μηχανικών που επιβλέπουν τις εργασίες:
Αρθρο 48 παρ. 3ι
Δεν απαιτείται άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας για τις ακόλουθες εργασίες:
ι. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», εργασίες τοποθέτησης εξωτερικής θερμομόνωσης ή θερμομόνωση στεγών ή τοποθέτηση παθητικών ηλιακών συστημάτων ή αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων ή τοποθέτησης/αντικατάστασης καμινάδων
στις εξωτερικές όψεις υφιστάμενων κτιρίων χωρίς χρήση ικριωμάτων. Για τις ανωτέρω εργασίες απαιτείται, προ 48 ωρών, έγγραφη ενημέρωση για την εκτέλεσή τους, της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης, που γνωστοποιείται στο οικείο αστυνομικό τμήμα.
Για τις ανωτέρω εργασίες της παρούσας περίπτωσης όπου απαιτείται η χρήση ικριωμάτων απαιτείται: α) κατάθεση Σχεδίου και Φακέλου ασφάλειας και υγείας του έργου με ορισμό του υπεύθυνου συντονιστή σύμφωνα με τα οριζόμενα στο π.δ. 305/1996 (Α ?305) και δήλωση ανάληψης της ευθύνης από μηχανικό για την επίβλεψη του έργου και β) έκδοση έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας της παραγράφου 3.

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Λειτουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος Δηλώσεων Αυθαιρέτων από 2-9-2013


Κατόπιν της ψήφισης του νέου Νόμου για την Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης με αριθ.4178/13 (ΦΕΚ 174 /Α/13), το ΥΠΕΚΑ ενημερώνει ότι στις 2-9-13 θα λειτουργήσει το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης του ΤΕΕ, οπότε και θα είναι δυνατή η υποβολή νέων δηλώσεων αυθαιρέτων στο Νόμο 4178/13, η μεταφορά των δηλώσεων του Ν.4014/11 στο νέο Νόμο μετά από σχετική αίτηση, καθώς και η εκτέλεση των λοιπών διαδικασιών της υπαγωγής που αφορούν τις πληρωμές και την χορήγηση των αντίστοιχων βεβαιώσεων.

Έναρξη διαδικασίας για τη συγκρότηση οριστικού Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών

Σε συνέχεια δελτίου τύπου, που εξέδωσε το ΥΠΕΚΑ στις 8/8/2013, ανακοινώνεται ότι η διαδικασία για τη συγκρότηση του «οριστικού» Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών θα ξεκινήσει στις 4 Σεπτεµβρίου 2013.
Από την παραπάνω ηµεροµηνία, οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να υποβάλλουν, στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ) του ΥΠΕΚΑ, Αναγγελία έναρξης άσκησης της δραστηριότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή, συνοδευόµενη από τα απαιτούµενα δικαιολογητικά.
Η υποβολή γίνεται ηλεκτρονικά, µέσω του πληροφοριακού συστήµατος του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών (www.buildingcert.gr).
Στους υποψήφιους θα παρασχεθούν αναλυτικές οδηγίες, µέσω της ιστοσελίδας του ΥΠΕΚΑ ή/και της ηλεκτρονικής πλατφόρµας 'buildingcert', ώστε να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία εγγραφής τους στα οικεία Μητρώα

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Συγκρότηση «οριστικού» Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών


Με το άρθρο 52 του νόμου «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης - Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες, το ΥΠΕΚΑ προχωρά στην κατάρτιση «οριστικού» Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών, δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες μηχανικούς που έχουν ήδη παρακολουθήσει το υποχρεωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα να δραστηριοποιηθούν άμεσα ως Ενεργειακοί Επιθεωρητές.
 
Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε :
 
«Στο ΥΠΕΚΑ, προσπαθούμε να δίνουμε πραγματικές λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα των πολιτών και της αγοράς. Οι λύσεις σε πολλά θέματα του Υπουργείου, βρίσκονται στον εξορθολογισμό του πλαισίου. Με τη ρύθμιση που φέραμε για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, διευρύνεται το πλήθος των μηχανικών που μπορούν να απασχοληθούν σε αυτή τη δραστηριότητα. Προχωράμε όμως και ένα βήμα παραπέρα : σύντομα οι μηχανικοί θα μπορούν να επιδοτηθούν για τα σχετικά σεμινάρια. Διότι η επένδυση στη γνώση και στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας δεν συμβάλλει μόνο στην επίτευξη των ενεργειακών μας στόχων για το 2020, μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, αλλά και στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.»
 
Σύμφωνα με την ανωτέρω ρύθμιση, αλλά και με βάση το ευρύτερο νομικό πλαίσιο, ισχύουν τα παρακάτω:
 
·          Με την έναρξη ισχύος της ρύθμισης (δηλαδή από την ημερομηνία δημοσίευσης του ΦΕΚ), όσοι διπλωματούχοι και πτυχιούχοι μηχανικοί έχουν παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για εγγραφή στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (www.buildingcert.gr).
·          H Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ) οφείλει να εξετάσει το αίτημα εντός διαστήματος δύο (2) μηνών.
·          Η προϋπόθεση της επιτυχούς συμμετοχής σε σχετικές εξετάσεις από το ΤΕΕ δεν καταργείται, αλλά αναβάλλεται προσωρινά για σύντομο χρονικό διάστημα.
·          Μέσα σε διάστημα ενός (1) έτους από την ημερομηνία δημοσίευσης του ΦΕΚ, όσοι έχουν εγγραφεί στο Μητρώο, προκειμένου να συνεχίσουν να ασκούν αδιάλειπτα τη δραστηριότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή, πρέπει να συμμετάσχουν επιτυχώς στις σχετικές εξετάσεις. Διαφορετικά, μετά την παρέλευση του ενός (1) έτους θα διαγράφονται αυτοδίκαια από το Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών και θα απολλύουν τη δυνατότητα άσκησης της δραστηριότητας έως την υποβολή του Πιστοποιητικού Επιτυχούς Εξέτασης.
·          Ουσιαστικά μετά την παρέλευση διαστήματος ενός (1) έτους από την ημερομηνία δημοσίευσης του ΦΕΚ, στο Μητρώο θα είναι ενταγμένοι μόνο όσοι έχουν επιτύχει και στις εξετάσεις.
·          Η ισχύς του μέχρι τώρα «προσωρινού» Μητρώου λήγει την 6η Οκτωβρίου 2013, όπως προέβλεπε η τελευταία παράτασή του. Πρόθεση του ΥΠΕΚΑ είναι να μη δοθεί επιπρόσθετη παράταση, εκτός εάν ο αριθμός των «οριστικών» Ενεργειακών Επιθεωρητών δεν είναι αρκετός για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της αγοράς (περίπου 5.000).
·          Η διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο θα είναι πλέον ανοιχτή, χωρίς προθεσμία για την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με τα παραπάνω.
·          Επισημαίνεται ότι, η αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία δεν αποτελεί πλέον προϋπόθεση για την εγγραφή στο Μητρώο.
 
Επίσης, το ΥΠΕΚΑ με πλήρη συναίσθηση της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της χώρας και των μηχανικών, ικανοποιώντας το αίτημα των προέδρων των Επιστημονικών Συλλόγων Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων και Αρχιτεκτόνων προς τον Υπουργό Αναπληρωτή, Σταύρο Καλαφάτη, έχει προβεί σε σειρά ενεργειών με στόχο την επιδότηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης των υποψήφιων Ενεργειακών Επιθεωρητών. Η σχεδιαζόμενη δράση, η οποία συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΚΤ) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» (Ε.Π.ΑΝ.Α.Δ.) θα έχει και αναδρομική ισχύ, δηλαδή θα καλύπτει και όσους μηχανικούς έχουν ήδη εκπαιδευτεί. Σύντομα αναμένεται ανακοίνωση με αναλυτικές οδηγίες για την υποβολή αιτήσεων, για την εγγραφή στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών και την επιδότηση της εκπαίδευσης τους, μέσω της ηλεκτρονική πλατφόρμας (www.buildingcert.gr).

ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΜΕ ΤΟ 50% ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΜΟΥ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ

Τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν το 50% του προστίμου προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ενισχύσουν στατικά τα κτίρια τους έχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου.
"Όσοι κάνουν χρήση του νόμου θα μπορούν να συμψηφίσουν μέχρι το 50% του προστίμου με το κόστος που θα καταβάλλουν για να βελτιώσουν ενεργειακά ή στατικά το ακίνητο τους", δηλώνει στα "Νέα" ο αναπλ. υπ. Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης.
Έτσι στο νέο τοπίο που διαμορφώνει ο νέος νόμος το μισό του προστίμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων αντί να καταλήγει στο κράτος μπορεί να επενδύεται στο ίδιο το ακίνητο.
Διευκρινίζεται ότι η ρύθμιση ισχύει για όλα τα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν έως το 2003 κάτι που σημαίνει ότι η πλειοψηφία τους χρειάζονται βελτιωτικές παρεμβάσεις.
Από το ΥΠΕΚΑ θεωρούν ότι με τη ρύθμιση αυτή δίνεται "τονωτική ένεση" στην οικοδομική δραστηριότητα, ενώ και το κράτος θα είναι κερδισμένο αφού θα υπάρξουν έσοδα από τη φορολόγηση.
Σημειώνεται ότι προκειμένου να γίνει συμψηφισμός των προστίμων θα πρέπει να προσκομιστούν όλα τα τιμολόγια με τις σχετικές εργασίες.
Με βάση όσα προβλέπονται απ' το νέο νόμο οι δόσεις καταβάλλονται σε εξάμηνα: 17, 14 και 10 ανάλογα με το πότε θα αιτηθεί κάποιος να ενταχθεί στη ρύθμιση.