Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Αυθαίρετα: "Κόκκινη Γραμμή" η 28 / 07 / 2011

Ως κόκκινη γραμμή για το θέμα των αυθαιρέτων, τέθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλαφάτη, η 28η Ιουλίου του 2011, ημέρα έναρξης της ρύθμισης για την τακτοποίηση, προαναγγέλοντας ταυτόχρονα οριστική λύση, για το θέμα των αυθαιρέτων.
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα αυθαίρετα, σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, θα είναι έτοιμο έως τον Ιανουάριο, καθώς αυτή τη στιγμή έχει συσταθεί ομάδα εργασίας, προκειμένου να λύσει οριστικά το συγκεκριμένο ζήτημα. Το νέο σχέδιο θα κινείται στον άξονα κατηγοριοποίησης των πολεοδομικών παραβάσεων με στόχο την νομιμοποίηση τουλάχιστον των ακινήτων με οικοδομική άδεια και θα μελετά όπως αναφέρθηκε όλες τις περιπτώσεις, έτσι ώστε να μην υπάρξουν αδικίες, τόσο για όσους έχουν τακτοποιήσει τις αυθαιρεσίες, όσο και για τους πολίτες που κινήθηκαν εντός του νομικού πλαισίου. Προσέθεσε, μάλιστα ότι γίνεται προσπάθεια να ενοποιηθεί και να κωδικοποιηθεί ο νόμος με τις τροπολογίες σε ένα κείμενο, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος και την απλούστευση των διαδικασιών.

Σύμφωνα, μάλιστα με τον γενικό γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Σ. Αλεξιάδη "είναι άλλη η αυθαιρεσία να αλλάζει θέση
η κουζίνα, μια μετατροπή που ο ιδιοκτήτης μπορεί να μην τη γνωρίζει, διαφορετική μια αυθαιρεσία σε κτίριο με οικοδομική άδεια και
άλλου τύπου το αυθαίρετο εκτός σχεδίου χωρίς οικοδομική άδεια".

Παράλληλα, το υπουργείο προανήγγειλε και εκτεταμένες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων αρχής γενομένης από την Πελοπόννησο και τα Επτάνησα καθώς περισσότερα από χίλια πρωτόκολλα κατεδαφίσεων έχουν κατατεθεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι το προσεχές διάστημα θα παραγγελθούν νέοι δορυφορικοί χάρτες για την αποκάλυψη όλων των νέων αυθαιρέτων

Τέλος, ο κ. Αλεξιάδης είπε οτι μετά την ανακοίνωση της πέμπτης παράτασης αυξήθηκαν κατά 150.000 ευρώ περίπου την ημέρα οι εισροές παραβόλων και προστίμων. 

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Αναστολή υποβολής οριστικών δηλώσεων αμοιβών μηχανικών για το 2011

Δημοσιεύτηκε από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, η εγκύκλιος ΠΟΛ 1186/2012 του ΥΠΟΙΚ για την αναστολή υποβολής οριστικών δηλώσεων αμοιβών και καταστάσεων έγγραφων συμφωνιών που έχουν συνάψει οι μηχανικοί για τη χρήση 2011.
Η εγκύκλιος έχει θέμα: "Αναστολή υποβολής των οριστικών δηλώσεων αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα, εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις καθώς και των αντίστοιχων βεβαιώσεων αποδοχών (έντυπα Ε20, Ε21, Φ01-043 και Φ01-044), των καταστάσεων των έγγραφων συμφωνιών που έχουν συνάψει οι δικηγόροι με τους εντολείς τους, των καταστάσεων των γραμματίων προκαταβολής από τους δικηγορικούς συλλόγους καθώς και των καταστάσεων των έγγραφων συμφωνιών που έχουν συνάψει οι μηχανικοί με τους αντισυμβαλλόμενους τους, που υποβάλλονται από τους μηχανικούς και το Τ.Ε.Ε. αντίστοιχα, μέσω διαδικτύου στον δικτυακό τόπο της Γ.Γ.Π.Σ., για την χρήση 2011".

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Νέα κράτηση 0,10% στις συμβάσεις για δημόσια έργα

Κράτηση 0,10% στις συμβάσεις που υπάγονται στον ν.4013/2011 για τις λειτουργικές ανάγκες της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων ανακοίνωσε με έγγραφό το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων.
Οπως αναφέρεται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 4τουΝ. 4013/15-9-2011:
".....Για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της Αρχής [εννοείται της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων] στις συμβάσεις που υπάγονται στον παρόντα νόμο και συνάπτονται μετά την έναρξη ισχύος του επιβάλλεται κράτηση ύψους 0,10% η οποία υπολογίζεται επί της αξίας, εκτός Φ.Π.Α., της αρχικής, καθώς και κάθε συμπληρωματικής σύμβασης. Το ποσό της κράτησης παρακρατείται από την αναθέτουσα αρχή κατά την πρώτη πληρωμή στο όνομα και για λογαριασμό της Αρχής και κατατίθεται σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό, η διαχείριση του οποίου γίνεται από την Αρχή σύμφωνα με όσα ορίζονται στον ειδικό κανονισμό οικονομικής διαχείρισης

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Οι έξι τρόποι για να πληρώσετε το πρόστιμο τακτοποίησης του αυθαιρέτου

Μετά την παράταση που ανακοινώθηκε, έχετε χρόνο να σκεφτείτε αν θα τακτοποιήσετε το αυθαίρετό σας και -το κυριότερο- τον τρόπο με τον οποίο θα πληρώσετε.
Παρακάτω παρουσιάζονται όλες οι εναλλακτικές λύσεις. Εσείς θα επιλέξετε αυτή που ταιριάζει καλύτερα στα μέτρα σας.

Για όλες τις εναλλακτικές λύσεις, θα χρησιμοποιήσουμε το ίδιο παράδειγμα. Εκτιμούμε ότι για την τακτοποίηση του αυθαιρέτου σας, πρέπει να πληρώσετε 10.000 ευρώ.
1. 1η λύση: να καταβάλλετε ολόκληρο το ποσό εφάπαξ. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσετε έκπτωση 20% επί του προστίμου δηλαδή θα πληρώσετε 8000 ευρώ. Το κέρδος σας θα είναι 2000 ευρώ.
2. 2η λύση: να πληρώσετε ολόκληρο το ποσό εφάπαξ αλλά μέσω της πιστωτικής σας κάρτας. Η τράπεζα θα αποπληρώσει το πρόστιμο και θα φορτώσει την πιστωτική με 8000 ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό θα μπορέσετε να το πληρώσετε σε έως και 12 άτοκες δόσεις ανάλογα με την τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε. Η λύση δεν απευθύνεται σε όλους. Αφορά μόνο όσους έχουν πιστωτικές κάρτες με υπόλοιπο αρκετό ώστε να σηκώσουν όλο αυτό το ποσό.
3. 3η λύση: να πληρώσετε ολόκληρο το ποσό εφάπαξ μέσω ενός δανείου που χορηγούν οι τράπεζες για να αποπληρωθούν τα πρόστιμα των αυθαιρέτων. Τα δάνεια αυτά έχουν τόκο. Θα φροντίσετε λοιπόν η διάρκεια του δανείου να μην ξεπεράσει τους 18 μήνες. Σε διαφορετική περίπτωση, οι τόκοι που θα κληθείτε να πληρώσετε θα υπερβούν το όφελος των 2000 ευρώ που θα έχετε διότι θα εμφανιστείτε να πληρώνετε το πρόστιμο τοις μετρητοίς
4. 4η λύση: Να πληρώσετε το ποσό στις 48 δόσεις που σας κάνει η πολεοδομία. Κάθε μήνα θα πληρώνετε 208 ευρώ. Συνολικά θα χρεωθείτε και τα 10.000 ευρώ αλλά θα έχετε πολύ καιρό στη διάθεσή σας για να εξοφλήσετε.
5. 5η λύση: Να εκμεταλλευτείτε την καινούργια ρύθμιση που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Να πληρώσετε το 30% του προστίμου μπροστά (δηλαδή 3000 ευρώ) και να εξασφαλίσετε έκπτωση 10%. Δηλαδή, συνολικά θα πληρώσετε 9000 ευρώ ως εξής: τα 3000 ευρώ μπροστά και τα υπόλοιπα 6000 ευρώ σε 47 δόσεις των 127,5 ευρώ.
6. 6η λύση: Να πληρώσουμε το 30% που ζητάει η πολεοδομία τοις μετρητοίς αλλά μέσω πιστωτικής κάρτας. Το ποσό των 3000 ευρώ θα χρεωθεί στην πιστωτική κάρτα. Τι θα κερδίσετε; Είναι πιθανό η τράπεζα να σας επιτρέψει να πληρώσετε το ποσό σε 12 δόσεις των 250 ευρώ. Τα υπόλοιπα 6000 ευρώ, θα μπορούν να καταβληθούν σε 47 δόσεις των 127,5 ευρώ. Αυτή η λύση ενδείκνυται για όσους έχουν να πληρώσουν μαζεμένα τα τρία χιλιάρικα αλλά θέλουν να κερδίσουν την έκπτωση του 10%. Προσοχή: ρωτήσετε την τράπεζα αν θα σας κάνει αυτή τη ρύθμιση πριν χρεώσετε το ποσό στην πιστωτική κάρτα.

Πηγή: www.fpress.gr

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

ΥΠΕΚΑ: Δόθηκε παράταση έως 31 Ιανουαρίου για τα αυθαίρετα και τους ημιυπαίθριους

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, καθώς και για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2013 αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής λαμβάνοντας υπόψη, όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση, τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, αλλά και σε μία προσπάθεια να ωθήσει περισσότερους πολίτες στη ρύθμιση και τακτοποίηση των αυθαιρεσιών των ιδιοκτησιών τους.

Παράλληλα παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013 αντίστοιχα και η προθεσμία για τη δεύτερη φάση υπαγωγής στο νόμο 4014.

Ειδικότερα, μέσω νομοθετικής παρέμβασης, διατηρείται η έκπτωση 20% στο συνολικό ποσό του προστίμου για όσους πολίτες επιλέξουν την εφάπαξ καταβολή του, ενώ για όσους πολίτες επιλέξουν να καταβάλουν το 30% του συνολικού ποσού προστίμου έως την 31η Ιανουαρίου 2013, σε παλιές και νέες δηλώσεις, παρέχεται έκπτωση 10% στο συνολικό ποσό, ενώ παράλληλα αναστέλλεται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της παράτασης η απένταξη από τις ρυθμίσεις του νόμου, καθώς και οι προσαυξήσεις για δηλώσεις που παρουσιάζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Επιτρέπεται ακόμα η διενέργεια οιασδήποτε δικαιοπραξίας, καθώς και η έκδοση σχετικής διοικητικής πράξης, χωρίς να είναι απαραίτητη η ολοσχερής εξόφληση του προστίμου, αλλά μόνον ενός ποσοστού 30% αυτού μέχρι την 31η Ιανουαρίου του 2013.

Όσον αφορά την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και αλλαγών χρήσης, δίνεται η δυνατότητα περαίωσης επίσης μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2013 με αποπληρωμή του εναπομείναντος ποσού όλων των εντάξεων που έγιναν με τον ν.3843/10 ανεξαρτήτως του ποσού του προστίμου που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται ότι μέχρι τις 25 Ιουλίου 2012 σε σύνολο 408.140 δηλωμένων αυθαιρέτων, τα 146.209 βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας, τα 53.911 στο στάδιο της αρχικής υποβολής, τα 128.446 στην προσωρινή υπαγωγή, ενώ για τα 79.574 έχει ολοκληρωθεί η υπαγωγή τους στο νόμο, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία του ΤΕΕ, μέχρι τις 23 Αυγούστου 2012 είχαν εισπραχθεί 626.457.371,96 ευρώ και ειδικότερα, από τέλη υπαγωγής 202.636.400 και από πρόστιμα 423.820.971.

Ποσοστό περίπου 75% των δηλώσεων αφορά περιπτώσεις με οικοδομική άδεια, έναντι 25% δηλώσεων που αφορά περιπτώσεις χωρίς οικοδομική άδεια.

Ποσοστό 67% των δηλώσεων αφορά ακίνητα εντός σχεδίου, έναντι ποσοστού 33% που αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου.

Για την εφαρμογή του νόμου, έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα 4 ερμηνευτικές εγκύκλιοι και έχουν υπάρξει νομοθετικές παρεμβάσεις μέσω 8 νεότερων νόμων.

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ : Πληροφορίες για παράταση έως 28/2/2013 και τροποποίηση προστίμων

Παρατείνεται έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η προθεσμία υπαγωγής των αυθαιρέτων κτισμάτων στην ρύθμιση της τακτοποίησης. Η σχετική απόφαση αναμένεται εντός της εβδομάδος, ενώ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί και η κωδικοποίηση του σχετικού νόμου (Ν.4014/11), διαχωρίζοντας τα αυθαίρετα κτίσματα από τις πολεοδομικές παραβάσεις.
Το γεγονός αυτό θα τροποποιήσει τα επιβαλλόμενα πρόστιμα, τα οποία για κάποιες περιπτώσεις παραβάσεων θα μειωθούν δραστικά, μετά μάλιστα και την εναρμόνιση του Ν.4014/11 με τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τα τέλη του έτους.
Γιατί ο νέος Κανονισμός επιφέρει σημαντικές αλλαγές όχι μόνον στον τρόπο δόμησης, αλλά και στις προβλεπόμενες χρήσεις τμημάτων του κτίσματος. Όπως για παράδειγμα στα υπόγεια, το 50% της επιφάνειας των οποίων με τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό αποτελεί χώρο κύριας χρήσης.
Έτσι, όποιος υπαχθεί σε διαδικασία τακτοποίησης για αυθαίρετη αλλαγή χρήσης υπόγειου χώρου, με βάση ορίζει όσα ο νέος κανονισμός, το επιβαλλόμενο πρόστιμο θα υπολογιστεί για την μισή επιφάνεια, αφού το υπόλοιπο 50%, θεωρείται χώρος κύριας χρήσης.
Όπως αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ, την περασμένη εβδομάδα, πέραν των έμμεσων μειώσεων στα πρόστιμα που θα επέλθουν με την εφαρμογή του νέου Οικοδομικού Κανονισμού, θα έχουμε και άμεσες μειώσεις, στα, ήδη, καταλογισθέντα πρόστιμα.
Οι μειώσεις αυτές, έγιναν αποδεκτές από το Υπουργείο Οικονομικών και συνδέονται με την υλοποίηση του προϋπολογισμού. Έτσι, για να τύχει κάποιος μείωση του καταλογισθέντος προστίμου, πρέπει να καταβάλει μέχρι κάποια ημερομηνία συγκεκριμένο αριθμό δόσεων. Κι αυτό ώστε αναμένεται να βοηθήσει να αυξηθούν οι πιθανότητες ομαλής υλοποίησης του προϋπολογισμού.
Υπενθυμίζεται ότι στο ερώτημα που υποβάλαμε σε στελέχη του Υπουργείο Οικονομικών για το εάν στο καθεστώς μειωμένων προστίμων - που θα προκύψει από την εναρμόνιση του νόμου 4014/11 με τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό - θα συμπεριληφθούν οι αντίστοιχες περιπτώσεις για τις οποίες τα καταλογισθέντα πρόστιμα κατεβλήθησαν εφάπαξ, από το Υπουργείο ήταν κατηγορηματικοί:
"Δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής χρημάτων. Όσοι κατέβαλαν το πρόστιμο εφάπαξ, έτυχαν της έκπτωσης του 20%, ενώ όσοι το καταβάλλουν σε δόσεις, θα υπαχθούν στην ρύθμιση της έκπτωσης, μετά την καταβολή συγκεκριμένου αριθμού δόσεων, εντός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος".

Πηγή: www.skai.gr