Ο Συνήγορος του Πολίτη εξετάζει την περιβαλλοντική αδειοδότηση και επικινδυνότητα του υπό διαμόρφωση μικρού οδικού δακτυλίου και άλλων έργων οδοποιΐας στα Ιωάννινα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν εκδώσει επανειλημμένα αποφάσεις απαλλαγής από Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για τα συγκεκριμένα έργα. Η Αρχή έχει επισημάνει ότι η πρακτική αυτή της Διοίκησης βρίσκεται σε αντίθεση με την αρχή της νομιμότητας και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Αναγνωρίζει την απόφαση που πρόσφατα έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο για τη βελτίωση της ασφάλειας των πολιτών επί της οδού Κενάν Μεσσαρέ. Ωστόσο, εμμένει στην πρότασή του για εκπόνηση ενιαίας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα συγκεκριμένα έργα οδοποιΐας, ώστε να καθοριστούν όροι για την προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτών. Η Διοίκηση έχει αποδεχτεί την πρόταση του Συνηγόρου από το Μάιο του 2013, δίχως ωστόσο να έχει υλοποιηθεί.
Τρίτη 24 Ιουνίου 2014
Σάββατο 14 Ιουνίου 2014
Πρόστιμο 166.550 ευρώ σε εργολάβους για 6 περιβαλλοντικά εγκλήματα
Το πρόστιμο αφορά συνολικά έξι περιβαλλοντικές παραβάσεις, ως εξής:
1. Εκτέλεση έργων σε έκταση από την οποία διέρχεται υδατόρεμα, χωρίς προηγούμενη οριοθέτηση και άδεια: Το γήπεδο εγκατάστασης του έργου διασχίζεται εγκάρσια από δύο κλάδους υδατορέματος («δεξιός» και «αριστερός» κλάδος κατά τη φορά ροής των υδάτων), που εκκινούν περίπου από το άνω υψομετρικό όριο του γηπέδου και συμβάλλουν σε ένα κύριο υδατόρεμα μεταξύ του λοφίσκου με τα αρχαιολογικά ευρήματα και της θέσης κατασκευής και εγκατάστασης επεξεργασίας υγρών αποβλήτων του έργου. Το οποίο υδατόρεμα εξέρχεται περίπου από το κάτω υψομετρικό όριο του έργου και εκβάλλει στον Ευβοϊκό κόλπο, βορειανατολικά της παραλίας του οικισμού Σέσι Γραμματικού.
Στο άνω τμήμα του δεξιού κλάδου υδατορέματος κατασκευάστηκαν υδραυλικά έργα και επί του κάτω τμήματος κατασκευάστηκε η Α φάση (το πρώτο κύτταρο) του ΧΥΤΑ. Πλησίον της θέσης συμβολής κατασκευάστηκε η μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και στο κάτω υψομετρικό όριο του γηπέδου κατασκευάστηκε υδραυλικό έργο επί του υδατορέματος. Μάλιστα, σε τμήμα του κύριου υδατορέματος μετά το σημείο συμβολής και πριν το υδραυλικό έργο έγινε επέμβαση στην κοίτη με χωματουργικό μηχάνημα. Τα παραπάνω έργα κατασκευάστηκαν χωρίς προηγούμενη οριοθέτηση του υδατορέματος κατά παράβαση της νομοθεσίας (ν3010/203, ΝΔ10/12/1923 κ.ά.) Το πρόστιμο για τη συγκεκριμένη παράβαση ορίζεται σε 90.700 ευρώ.
2. Απόθεση υλικών-προϊόντων εκσκαφής στις όχθες και στην κοίτη του υδατορέματος: Διαπιστώθηκε απόθεση μεγάλου όγκου υλικών προϊόντων εκσκαφής στις όχθες και στην κοίτη του υδατορέματος, που διασχίζει το γήπεδο της υπό κατασκευής ΟΕΔΑ, με αποτέλεσμα την αλλοίωση ή/και καταστροφή των πρανών και της κοίτης. Διαπιστώνεται παράβαση σειράς νόμων και επιβάλλεται για τη συγκεκριμένη παράβαση πρόστιμο 31.100 ευρώ.
3. Απόληψη αργιλικού υλικού για την κατασκευή του γεωλογικού φραγμού του Χώρου Υγειονομικής Ταφής από μη αδειοδοτημένους περιβαλλοντικά χώρους: Για την κατασκευή του γεωλογικού φραγμού του Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) της ΟΕΔΑ χρησιμοποιήθηκαν ποσότητες αργιλικών υλικών που ελήφθησαν από μη αδειοδοτημένους περιβαλλοντικά χώρους. Διαπιστώνεται παράβαση της νομοθεσίας και της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου, ενώ επιβάλλεται πρόστιμο για τη συγκεκριμένη παράβαση 16.200 ευρώ.
4. Πλημμελής προστασία της συνθετικής γεωμεμβράνης από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες: Διαπιστώθηκε καταστροφή της αποστραγγιστικής μεμβράνης (αυγουλιέρας) του Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) της ΟΕΔΑ σε μεγάλης έκτασης επιφάνεια του κυττάρου, μετά την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Διαπιστώθηκε παράβαση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου και το πρόστιμο ορίζεται σε 9.700 ευρώ.
5. Κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων σε άλλη θέση από την προβλεπόμενη στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: Η μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων (στραγγισμάτων) του έργου κατασκευάστηκε πλησίον της ανατολικής όχθης του κυρίως υδατορέματος (στη δεξιά όχθη κατά τη φορά ροής των υδάτων), σε τμήμα της έκτασης, που προορίζεται για την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων (βιοξήρανση) κατά παρέκκλιση της αδειοδοτημένης γενικής διάταξης έργων και των προβλέψεων της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Επιβάλλεται πρόστιμο 16.200 ευρώ.
6. Υπέρβαση των κλίσεων των πρανών του κυττάρου του Χώρου Υγειονομικής Ταφής: Τμήμα των πρανών του κυττάρου του Χώρου Υγειονομικής Ταφής κατασκευάστηκε με κλίση μεγαλύτερη της μέγιστης επιτρεπόμενης 1:3 κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων του έργου. Η σχετική παράβαση θεωρείται μεγάλης επικινδυνότητας διότι εγκυμονεί κινδύνους για μεγάλης έκτασης ρύπανση στην περιοχή, ενώ απαιτούνται πρόσθετες τεχνικές στην κατασκευή και υλικά στεγάνωσης. Ορίζεται πρόστιμο 2.650 ευρώ
Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014
ΥΠΑΝ: επί μαρκόν έχει αφήσει απλήρωτους βιοτέχνες του «Εξοικονομώ»!
Στάση πληρωμής έχει κηρύξει το υπουργείο Ανάπτυξης σε περίπου 20 βιοτέχνες της Μαγνησίας, εδώ και 13 μήνες, με αποτέλεσμα να τους οφείλει περίπου 1 εκ. ευρώ μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ» και οι ίδιοι να είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μπουν στον "Τειρεσία" χωρίς να φταίνε οι ίδιοι, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με τα εργοστάσια που προμηθεύθηκαν την πρώτη ύλη κατασκευής κουφωμάτων, που δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους.
Τα παραπάνω ανέφερε μιλώντας στο magnesianews.gr ο βιοτέχνης κουφωμάτων Θανάσης Πελεκούδας, που εξέφρασε την αγανάκτηση του ιδίου και των άλλων συναδέλφων του για την κατάσταση αυτή, που έχει φτάσει στα όρια, μεγάλη μερίδα επαγγελματιών της Μαγνησίας. Σε επίπεδο Θεσσαλίας, οι οφειλές της Πολιτείας υπολογίζονται σε 10 εκ. ευρώ, ενώ οι τράπεζες "σηκώνουν τα χέρια", ενώ το υπουργείο ισχυρίζεται ότι αδυνατεί να εξοφλήσει τις οφειλές του λόγω έλλειψης διαθέσιμων κονδυλίων.Προκαταβολή και εξόφληση εντός μηνών
Όπως ανέφερε ο κ. Πελεκούδας, με κάθε δουλειά που αναλάμβαναν οι βιοτέχνες της Μαγνησίας (μετά από προσφορά στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα), λάμβαναν προκαταβολή 30% και η εξόφληση θα γινόταν σε 45 ημέρες μέχρι και δύο μήνες. "Μέχρι τον Μάιο του 2013 υπήρχε κανονική ροή εξόφλησης, εντός μερικών μηνών, αλλά έκτοτε το υπουργείο σταμάτησε να πληρώνει, με αποτέλεσμα 13 μήνες μετά και ενώ έγινε αντικατάσταση κουφωμάτων σε πολλά νοικοκυριά, να μην μπορούμε να εξοφληθούμε", δήλωσε ο κ. Πελεκούδας, που συμπλήρωσε ότι το ίδιο συμβαίνει και με άλλες επιχειρήσεις της Θεσσαλίας (με οφειλές περίπου 10 εκ. ευρώ), αλλά και της χώρας γενικότερα.
Ο βιοτέχνης τόνισε ότι στον ίδιο οφείλεται ποσό πάνω από 100.000 ευρώ και εκτίμησε ότι οι συνολικές οφειλές στις 20 επιχειρήσεις της Μαγνησίας, ανέρχονται σε περίπου 1 εκ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι βιοτέχνες κινδυνεύουν να μπουν στον «Τειρεσία» λόγω οφειλών προς τα εργοστάσια από τα οποία προμηθεύτηκαν την πρώτη ύλη των κουφωμάτων. "Τα εργοστάσια δίνουν προθεσμία έξι μηνών για να πληρωθούν, αλλά, λόγω των οφειλών του υπουργείου, οι βιοτέχνες δεν μπορούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να δέχονται πίεση και να κινδυνεύουν να μπουν στον «Τειρεσία», χωρίς τη δική τους ευθύνη", ήταν η δήλωση ου αγανακτισμένου βιοτέχνη.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)