Με την επιβολή του Ν.4067/2012 (Ν.Ο.Κ.) οι νεόδμητες σοφίτες ευεργετούνται, καθώς δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης του κτιρίου. Αρκεί να έχουν κατασκευαστεί με τον ορθό τρόπο.
Οι σοφίτες ορίζονται με αρκετή σαφήνεια στο άρθρο2 παρ.80 και παρ.81 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Στην παράγραφο 80 ''στέγη είναι η κατασκευή κάλυψης του κτιρίου, η οποία περιλαμβάνει τη φέρουσα κατασκευή και την επικάλυψή της και μπορεί να αποτελείται από επιφάνειες διαφόρων μορφών, κλίσεων και υλικών''. Στην παράγραφο 81 ''Σοφίτα είναι ανοικτός ή κλειστός προσβάσιμος χώρος που βρίσκεται εντός του ύψους της επικλινούς στέγης του κτιρίου και δεν μπορεί να αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία''. Προσβάσιμος χώρος εκ των έσω λοιπόν και με την υπόνοια ότι δεν έχει νόημα μια σοφίτα να έχει είσοδο-έξοδο με εξωτερική ανεξάρτητη κλίμακα, διότι τότε αποτελεί εύκολα ανεξάρτητη και αυτοτελή ιδιοκτησία.Στο άρθρο 11 παρ.6ιε, στην περιγραφή των χώρων που δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης περιέχονται ''σοφίτες με συνολικό εμβαδόν μικρότερο ή ίσο των ½ του χώρου της υποκείμενης κάτοψης, με το οποίο συνδέονται λειτουργικά, χωρίς να αποτελούν ανεξάρτητο όροφο και εφόσον το μέσο ελεύθερο ύψος είναι μικρότερο από 2,20μ''. Ελεύθερο ύψος κατά την έννοια του άρθρου2 παρ.25 είναι αυτό που μετράται από το τελειωμένο δάπεδο ως το κατώτατο σημείο της τελειωμένης οροφής (σοβάδες) ή τυχόν ψευδοροφής.
Επομένως μια σοφίτα 50μ2 επί 100μ2 ορόφου, η οποία έχει σχεδιαστεί μέσα στην κεραμοσκεπή στέγη, επικοινωνεί με τον όροφο μέσω εσωτερικού κλιμακοστασίου, το μέσο (ελεύθερο) ύψος της είναι 2.20, άρα κάτω από τον κορφιά μιας δίρριχτης στέγης έχει καθαρό ύψος 2.80μ. και στο χαμηλό άκρο ύψος 1.60μ. (που είναι λειτουργικό) δεν προσμετράται στον συντελεστή δόμησης.
Βεβαίως υπάρχουν ζητήματα που κατά το σχεδιασμό προκύπτουν για τέτοιους χώρους και σχετίζονται με το φωτισμό των χώρων αυτών, όταν οι στέγες είναι τετράρριχτες, αλλά ο ορισμός της στέγης είναι τέτοιος που επιτρέπει στο κεκλιμένο τμήμα της στέγης διάφορα υλικά και επομένως τρόπους φωτισμού με το ανάλογο ύφος αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Μέχρι αυτή τη στιγμή η διάταξη κρίνεται θετικά από τους μελετητές. Προτρέπει τον μελετητή να εντάξει στο έργο την σοφίτα, να επιλέξει στέγη, επομένως τον κατευθύνει και σε μορφολογικές επιλογές, οι οποίες έχουν αξία για την δική μας ιστορία της αρχιτεκτονικής.
πηγή: www.buildnet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου