Στον πάγο μπαίνουν τα όνειρα χιλιάδων Ηπειρωτών, για την οριστική άρση της απομόνωσης της περιοχής, που θα ολοκληρώνονταν με την κατασκευή των δυο μεγάλων οδικών αξόνων, της Ιόνιας Οδού και του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας Ε-65. Η ΤΕΡΝΑ, μια εκ των εταιριών που μετέχουν στην Κοινοπραξία για την Κατασκευή της Ιόνιας Οδού, έκλεισε τα εργοτάξιά της στην περιοχή Γυμνότοπου Φιλιππιάδας, αφήνοντας ουσιαστικά στον «αέρα» το κομμάτι του δρόμου που θα περνά από την Ήπειρο!
Τα προβλήματα όμως δεν έχουν τελειωμό, αφού η Κυβέρνηση, μη έχοντας πλέον λεφτά στα ταμεία της, ψάχνει εναγωνίως να… ξεπουλήσει την Κρατική περιουσία, αφήνοντας στην τύχη τους μεγάλα έργα, η ολοκλήρωση των οποίων –ειδικά της Ιόνιας- επείγει.
Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, το Κράτος έχει δημιουργήσει στις Κοινοπραξίες πολλά και σημαντικά προβλήματα, που προέρχονται από την αφερεγγυότητά του.
Να σημειωθεί, ότι το συνολικό πρόγραμμα για την κατασκευή 5 μεγάλων αυτοκινητοδρόμων είναι 8,7 δισ. ευρώ, από τα οποία το δημόσιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεισφέρουν τα 2,3 δισ., τα 3,3 προέρχονται από τον δανεισμό των τραπεζών στις εταιρίες, τα 2,3 δισ. είναι από τα διόδια και τα 800 εκ. ευρώ είναι από κεφάλαια των Κοινοπραξιών.
ΣΤΗΝ ΙΟΝΙΑ
Υπενθυμίζεται, ότι και επίσημα ανακοινώθηκε διετής παράταση στο χρονοδιάγραμμα της Ιόνιας Οδού. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010 είχε απαλλοτριωθεί μόνο το 50% των εκτάσεων, όταν έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της κατασκευάστριας «Νέας Οδού» κ. Del Rio, «υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη μεταφορά των δικτύων κοινής ωφελείας (κυρίως με τις κολώνες της ΔΕΗ), θέμα για το οποίο έχουν καταβληθεί ήδη 400.000 ευρώ».
Μέχρι σήμερα έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα της παράκαμψης Αγρινίου, ενώ το μεγάλο τμήμα της Ιόνιας, από το Αντίρριο έως το Κεφαλόβρυσο, μήκους 43 χιλιομέτρων, θα παραδινόταν τον φετινό Απρίλιο. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει!
Σύμφωνα με πηγές, οι εργασίες δεν μπορούν να συνεχιστούν καθώς πολλά τμήματα είναι κατακερματισμένα από ιδιώτες που δεν έχουν παρουσιαστεί στη διαδικασία επίταξης ή είναι σε εξέλιξη αρχαιολογικές ανασκαφές! «Ειδικά οι ξένες εταιρίες, μαθαίνουν από… πρώτο χέρι τι σημαίνει ελληνική γραφειοκρατία» σημειώνουν κύκλοι.
ΣΤΟΝ Ε-65
Πολλά προβλήματα υπάρχουν και στον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδος, τον Ε-65, που ως γνωστόν θα συνδέσει τη Λαμία με τα Ιωάννινα. Έχει ολοκληρωθεί το 80,48% των απαλλοτριώσεων και μόλις το 15% του έργου, όμως υπάρχουν δυο βασικά προβλήματα.
Στα 37 από τα συνολικά 174 χλμ. δεν μπορούν να προχωρήσουν οι εργασίες, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει διατάξει προσωρινή αναστολή εργασιών από τον Ιούνιο του 2010. Η δικάσιμος έχει οριστεί στις 16 Νοεμβρίου 2011. Η ανάδοχος εταιρεία έχει προτείνει να γίνει αλλαγή χάραξης, μια άποψη που συμμερίζεται και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι το τμήμα Σκάρφειας - Ραχών στο Μαλιακό, το οποίο κατασκευάζεται ως δημόσιο έργο και θα έπρεπε να είχε παραδοθεί από τον Σεπτέμβριο του 2009! Τα έργα έχουν σταματήσει εδώ και 3 χρόνια, χωρίς έως τώρα να έχει γνωστοποιηθεί κάτι για το τι μέλλει γενέσθαι!
ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Να σημειωθεί, ότι οι Τράπεζες έχουν αναστείλει τη χρηματοδότηση για τους οδικούς άξονες, υπογραμμίζοντας την αφερεγγυότητα του Δημοσίου, ενώ ορατό είναι το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε επίσημη καταγγελία των συμβάσεων, αν δεν τους υποβληθούν επικαιροποιημένα και βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια.
Οι Τράπεζες έδωσαν «τελεσίγραφο» στην Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου, για να υπάρξει συμφωνία, για αυτό και Κυβερνητικοί κύκλοι είναι δυσαρεστημένοι από την τακτική των Τραπεζών. Αυτό που σημειώνουν πηγές από τις Κοινοπραξίες είναι, ότι το Κράτος έπρεπε να είναι πιο ξεκάθαρο στις διαπραγματεύσεις του.
Οι οδικοί άξονες, ειδικά στην Ήπειρο, πρέπει να γίνουν. Αυτό το ξέρουν καλά και οι Κοινοπραξίες, όμως η Κυβέρνηση θα πρέπει να προσέξει τις κινήσεις της, γιατί το Κράτος μπορεί να χάσει σημαντικά έσοδα