Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

ΔΕΥΑΙ : ΕΡΓΑ 49,7 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΕΣΠΑ


Την περιβαλλοντική θωράκιση της λίμνης Παμβώτιδας σηματοδοτεί η ένταξη της πράξης «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Λυμάτων δήμου Ιωαννιτών» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, που υπέγραψε χθες ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων Ανδρέας Ανδρεαδάκης.Πρόκειται για την έγκριση της πρότασης που είχε υποβάλει η ΔΕΥΑΙ για έργα συνολικού προϋπολογισμού 50 περίπου εκ. ευρώ, αν και τελικά η χρηματοδότηση είναι κατά τι μειωμένη και ανέρχεται σε 49,7 εκ. ευρώ, προκειμένου να μη χρειαστεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.Το έργο αφορά στη συλλογή λυμάτων με οργανωμένα εσωτερικά δίκτυα σε περιοχές της πόλης Ιωαννίνων και όμορους συνοικισμούς του Δήμου Ιωαννιτών και τη μεταφορά τους στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Βιολογικός Καθαρισμός), για την οποία προβλέπεται η επέκτασή της κατά 100.000 Ισοδύναμους Κατοίκους (ικ). Με την προτεινόμενη επέκταση θα εξυπηρετούνται οι οικισμοί του Κατσικά, του Περάματος, της Ελεούσας και της Ανατολής.Η πρόταση αφορά έξι υποέργα τα οποία είναι τα εξής:
Υποέργο 1: Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης πόλης Ιωαννίνων (Ιστορικό Κέντρο - Λούτσα - Μακρυγιάννη - Αμπελόκηποι - Ανεξαρτησίας - Τσακάλωφ). Το αντικείμενο του 1ου Υποέργου περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης μήκους περίπου 6.000μ σε περιοχές όπως: Ιστορικό Κέντρο-Λούτσα-Μακρυγιάννη - Αμπελόκηποι - Ανεξαρτησίας - Τσακάλωφ. «Για το έργο έχει συνταχθεί οριστική μελέτη και υπάρχει ωριμότητα δημοπράτησης», τονίζεται στην απόφαση, ενώ υπενθυμίζεται ότι ήδη ο δήμαρχος Ιωαννίνων και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Φίλιππας Φίλιος έχει ανακοινώσει την απόφαση δημοπράτησης του συγκεκριμένου έργου, με προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 2,9 εκ. ευρώ.
Υποέργο 2: Μελέτη έργων αποχέτευσης δήμου Ιωαννιτών
Το μελετητικό αντικείμενο αφορά στις περιοχές ή σε τμήματα των περιοχών όπως Καρδαμίτσια, Εξοχή, Τσιφλικόπουλο, Δροσιά-Πεντέλη, Κ. Νεοχωρόπουλο, τμήμα οικισμού Νεοχωρόπουλου, τμήμα οικισμών Κ.Μαρμαρά, Σταυράκι και Ολυμπιάδα, Σεισμόπληκτα, Αγία Μαρίνα, Αμφιθέα. Επίσης περιλαμβάνονται και οι αγωγοί μεταφοράς λυμάτων Πεδινής έως Νεοχωρόπουλο, Αμφιθέας έως Πέραμα και συμπληρωματικός ΓΑΑ Φ1200. Τα εκτιμώμενα μήκη δικτύων είναι 97 περίπου km. Στις μελέτες περιλαμβάνονται υδραυλικές, τοπογραφικές, γεωτεχνικές, ΗΜ, στατικές και περιβαλλοντικές μελέτες.
Υποέργο 3: Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων δήμου Ιωαννιτών
Η κατασκευή των έργων των άνω μελετών.
Υποέργο 4: Επέκταση εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων δήμου Ιωαννιτών
Τα νέα έργα επέκτασης της ΕΕΛ Ιωαννίνων κατά 100.000 ικ θα περιλαμβάνουν τις ακόλουθες νέες μονάδες – αναβαθμίσεις υφιστάμενων έργων:
• Φρεάτιο εισόδου (νέο έργο)
• Αντλιοστάσιο εισόδου (νέο έργο)
• Μονάδα προεπεξεργασίας αποτελούμενη από τρεις μηχανικά καθαριζόμενες εσχάρες και μία χειροκίνητη εσχάρα, καθώς και δίδυμο εξαμμωτή – απολιπαντή (νέα μονάδα)
• Δεξαμενές πρωτοβάθμιας καθίζησης (νέα μονάδα)
• Βιολογική βαθμίδα αποτελούμενη από δύο δεξαμενές βιομεμβρανών (νέα μονάδα)
• Μονάδα απολύμανσης (UV)
• Μονάδα μεταερισμού (νέα μονάδα)
• Κτίριο φυσητήρων (νέο κτίριο)
• Κτίριο χημικών (νέο κτίριο)
• Αντλιοστάσιο τροφοδοσίας μονάδας μηχανικής πάχυνσης (νέο έργο)
• Μονάδα μηχανικής πάχυνσης (εντός υφιστάμενου κτιρίου στέγασης ταινιοφιλτροπρεσσών)
• Μονάδα μηχανικής αφυδάτωσης (επέκταση υφιστάμενου κτιρίου αφυδάτωσης)
• Κτίριο εξυπηρέτησης μονάδας ξήρανσης (νέο κτίριο)
• Κτίριο ενέργειας (νέο κτίριο)
Προβλέπονται επίσης έργα διαμόρφωσης του χώρου επέκτασης (οδοποιία και φυτοκάλυψη), δίκτυο στραγγιδίων, δίκτυο ομβρίων στο οικόπεδο επέκτασης της εγκατάστασης, αυτοματισμός των έργων επέκτασης και οποιοδήποτε άλλο έργο είναι αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία της εγκατάστασης. Επίσης προβλέπονται οι απαιτούμενες εργασίες αποξήλωσης του υφιστάμενου φρεατίου τηλεσκοπικών δικλείδων και του παχυντή βαρύτητας, της υφιστάμενης δεξαμενής ομογενοποίησης της πρωτοβάθμιας ιλύος καθώς και της υφιστάμενης ανενεργής μονάδας επίπλευσης (DAF).
Εκτός των ανωτέρω, προβλέπονται κρίσιμες επεμβάσεις κυρίως στο υφιστάμενο έργο που κατασΣκευάσθηκε κατά την Α’ Φάση (1992) οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου να εξασφαλισθεί η εύρυθμη και περιβαλλοντικά βέλτιστη λειτουργία του. Οι απαιτούμενες επεμβάσεις έχουν προσδιορισθεί μετά από λεπτομερή έλεγχο της εγκατάστασης που έγινε το 2002.
Υποέργο 5: Τεχνικός σύμβουλος
Αφορά στα καθήκοντα τεχνικού συμβούλου από ιδιωτικό γραφείο για την παρακολούθηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της κατασκευής και δοκιμαστικής λειτουργίας του έργου. Στα καθήκοντα του Τεχνικού Συμβούλου, πέραν από την παρακολούθηση των Υποέργων συμπεριλαμβάνεται ο έλεγχος, ο συντονισμός και η επιβεβαίωση της ορθής και συμβατής συνδεσιμότητας με την ΕΕΛ Ιωαννίνων των αποχετευτικών έργων της ευρύτερης περιοχής που θα κατασκευαστούν.
Υποέργο 6: Αγορά γης
Αφορά στη δαπάνη αγοράς γης γηπέδων όπου θα κατασκευαστούν οικίσκοι εξυπηρέτησης αντλιοστασίων (Α/Σ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου