Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Έργα πολιτιστικού ενδιαφέροντος στο Δήμο Ζίτσας


Έργα αναβάθμισης και ανάπλασης κτιρίων σε τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Ζίτσας ετοιμάζεται να προωθήσει η δημοτική αρχή με την ένταξη συγκεκριμένων δράσεων στο πρόγραμμα «Αγροτικής Ανάπτυξης».
Οι δράσεις αυτές αναμένεται να υλοποιηθούν μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δράσεις που έχουν ως απώτερο σκοπό την ανάδειξη και προβολή σημείων πολιτιστικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος.
Σε δηλώσεις του χθες ο Δήμαρχος Ζίτσας, έκανε γνωστό πως ήδη υπέγραψε τα τεχνικά δελτία, και πλέον αναμένεται η έγκριση των προτάσεων.
Ουσιαστικά οι νέες δράσεις αφορούν την αναβάθμιση και ανάδειξη των τοπικών κοινοτήτων Μεταμόρφωσης και Εκάλης, προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ, με στόχο την αναβάθμιση των οικισμών, τη λειτουργική και μορφολογική σύνδεση των κοινόχρηστων χώρων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Μία ακόμη δράση είναι η ολοκλήρωση του Πολιτιστικού Κέντρου Λιγοψάς προϋπολογισμού 369.000 ευρώ, η ανάπλαση της τοπικής κοινότητας Πετσαλίου προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, και η διαμόρφωση χώρου υπαίθριας αναψυχής στις θέσεις «Μοναστήρι, Ζαλονέτσι, Ανατολή, Τριανταφυλλιά, Βελτς Γεφύρια» της Δημοτικής Ενότητας Ευρυμενών. Η συγκεκριμένη δράση είναι προϋπολογισμού 210.000 ευρώ και περιλαμβάνει την τοποθέτηση καθισμάτων, πινακίδων και τραπεζοπάγκων στην περιοχή.
Προϋπολογισμού 310.000 ευρώ είναι η δράση αποκατάστασης της οικίας Ρεντζέλου και μετατροπής της σε εκθετήριο στο Γραμμένο. Στόχος είναι η προβολή της λαογραφικής, πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Ακόμη περιλαμβάνεται η δράση ανάπλασης και ανάδειξης του νερόμυλου Βροσύνας προϋπολογισμού 90.000 ευρώ.
Μία ακόμη δράση είναι η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της κοινότητας Πετσαλίου με εργασίες κατασκευής πεζοδρομίων, ανάπλαση κοινοτικών χώρων και διαμόρφωση λιθόστρωτων στο κέντρο του οικισμού. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 650.000 ευρώ.
Ακόμη προβλέπεται το έργο διαμόρφωσης χώρων υπαίθριας αναψυχής στη θέση «Μνημείο Διονυσίου Φιλοσόφου» στο Ραδοβίζι της ενότητας Μολοσσών με προϋπολογισμό 157.000 ευρώ.
Τέλος, προτείνεται η ανάπλαση και ανάδειξη των νερόμυλων Γκριμπόβου της ενότητας Μολοσσών με στόχο την η προβολή του παραδοσιακού νερόμυλου το
οποίο μπορεί να αποτελέσει ζωντανή μνήμη αυτής της σημαντικής πτυχής της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, πηγή γνώσης και έναν πόλο έλξης των επισκεπτών. Ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης δράσης ανέρχεται σε 280.000 ευρώ.
Στις δηλώσεις του ο κ. Ρογκότης ανέφερε πως η δημοτική αρχή έχει ως στόχο να αξιοποιήσει τέτοια προγράμματα ώστε να υλοποιήσει δράσεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, ενώ παράλληλα σημείωσε πως στο ΕΣΠΑ είναι ενταγμένα δύο μεγάλα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 10 εκ. ευρώ.
Ο κ. Ρογκότης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως οι προτάσεις που κατατέθηκαν στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης θα εγκριθούν, παρά το γεγονός πως το ποσό που συνολικά έχει προβλεφθεί για ολόκληρη τη χώρα ανέρχεται σε 100 εκ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου