Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Χρηματοδότηση ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτιρίων

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ευφυής Ενέργεια 2013» του οργανισμού EACI (Executive Agency for the Competitiveness and Innovation) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εγκρίθηκε το Έργο CERTUS που αφορά στην διαμόρφωση καινοτομικών μεθόδων χρηματοδότησης των κτιριακών ανακαινίσεων μεγάλης κλίμακας ώστε να μειωθούν οι ενεργειακές τους ανάγκες σε επίπεδο σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης.
Στόχος του CERTUS είναι η ενεργειακή βελτίωση του κτιριακού αποθέματος των Δήμων και η υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να συνταχθούν ρεαλιστικά σχέδια για την ανακαίνιση των κτιρίων. Η υποστήριξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι οι Δήμοι πρέπει να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας Οδηγίας 2012/27/EU σχετικά με την Ενεργειακή Αποδοτικότητα των κτιρίων.
Το Έργο CERTUS επικεντρώνεται στις χώρες της Νότιας Ευρώπης που λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να επενδύσουν σε μεγάλης κλίμακας επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς αυτές είναι εντάσεως κεφαλαίου.
Τέσσερις δήμοι της Νότιας Ευρώπης, ο Άλιμος (Ελλάδα), η Μεσσίνα (Ιταλία), η Ερεντερία (Ισπανία) και η Κοΐμπρα (Πορτογαλία), θα μελετήσουν σε συνεργασία με εξειδικευμένους τεχνικούς και οικονομικούς φορείς, την εφαρμογή νέων τρόπων χρηματοδότησης των ανακαινίσεων στα δημοτικά τους κτήρια ώστε να επιτύχουν σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τις συνθήκες ευκρασίας (θερμικής και οπτικής) των εργαζομένων.
Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα CERTUS, θα διερευνήσει τις μη τεχνολογικές ( π.χ. οργανωτικές, θεσμικές, κ.α.) δυσκολίες που αναχαιτίζουν την εφαρμογή των καινοτομικών τρόπων χρηματοδότησης και θα διαμορφώσει προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς για την επίλυση τους, τόσο σε εθνικό όσο και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η Ελληνική εταιρεία ΕΥΔΙΤΗ, η οποία συντονίζει τις δράσεις επιμόρφωσης και επικοινωνίας του προγράμματος CERTUS, έχει ήδη ξεκινήσει την κατάρτιση καταλόγου Δήμων που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν με άμεσο τρόπο στο πρόγραμμα και να επιμορφώσουν το προσωπικό τους αλλά και να ωφεληθούν από τα νέα χρηματοδοτικά σχήματα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων τους.
Η ομάδα εκτέλεσης του έργου απαρτίζεται από 13 εταίρους. Ο συντονιστής του έργου είναι ο ιταλικός οργανισμός ENEA. Από την Ελλάδα συμμετέχουν η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και η εταιρεία ΕΥΔΙΤΗ – Ενεργειακός & Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός.
Η πρόταση προς τον οργανισμό EACI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταρτίσθηκε από την εταιρεία ΕΥΔΙΤΗ σε συνεργασία με τον ΕΝΕΑ και την υποστήριξη της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, της εταιρείας Tecnalia (Ισπανία), του Παν/μιου της Κοΐμπρα (Πορτογαλία) και των τεσσάρων Δήμων.
Περισσότερα για την εταιρεία ΕΥΔΙΤΗ μπορείτε να δείτε στο euditi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου