Σε πλήρη κατάρρευση του κατασκευαστικού κλάδου οδηγούν οι αποφάσεις του υπουργείου Υποδομών, υποστηρίζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) με ανακοίνωσή του, συμπληρώνοντας ότι επιδιώκεται "με αυθαίρετο τρόπο" η αναδρομική επιστροφή τουλάχιστον 5% του τζίρου του 2012. Ο ΣΑΤΕ μεταξύ άλλων καλεί στη δημιουργία Πανελλήνιας Ομοσπονδίας μέσω της οποία να επιδιωχθεί η ενοποίηση του κλάδου.
Ολόκληση η ανακοίνωση του ΣΑΤΕ:
«Την καταστροφή σχεδόν του συνόλου των κατασκευαστικών επιχειρήσεων μεθοδεύει το ΥΠΥΜΕΔΙ, μέσω της απόφασης επιστροφής χρημάτων από έργα που εκτελέστηκαν το 2012 και για τα οποία έχουν πληρωθεί ΦΠΑ, όλοι οι άλλοι φόροι, ή έχουν πληρωθεί μεροκάματα, προμήθειες υλικών !
Η μεθόδευση επιχειρείται μέσω του νομότυπου, πλην, όμως, απαράδεκτου και αυθαίρετου τρόπου βάσει του οποίου γίνεται αναδρομικά η αναθεώρηση τιμών στα δημόσια έργα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες από την αρμόδια επιτροπή του ΥΠΥΜΕΔΙ (ΕΔΤΔΕ), επιχειρείται να εκδοθεί πρακτικό για την αναθεώρηση τιμών του τελευταίου τριμήνου του 2012, σύμφωνα με το οποίο μειώνονται μεσοσταθμικά όλες οι τιμές κατ΄ εκτίμηση περίπου κατά 5% για το σύνολο εκείνου του έτους και κατόπιν αυτού να κληθούν όλες οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις να επιστρέψουν αντίστοιχο ποσοστό του τζίρου τους !
Να σημειωθεί ότι σύσσωμος ο κατασκευαστικός κόσμος, τα τελευταία χρόνια έχει καταγγείλει ως απαράδεκτο, αυθαίρετο και υποκειμενικό τον τρόπο προσδιορισμού και αναλύσεων των τιμών και έχει, με δικές του δαπάνες, ετοιμάσει και καταθέσει στο Yπουργείο ένα αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των τιμών, αντίστοιχο με αυτά που ισχύουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ζητώντας τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών που θα λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΥΠΥΜΕΔΙ, κατά τρόπο επιστημονικό και απολύτως διαφανή.
Αντί της αποδοχής της πρότασης το ΥΠΥΜΕΔΙ επιμένει στο αναχρονιστικό σύστημα, το οποίο, μάλιστα, έφτασε να εφαρμόζεται με τεράστια χρονική υστέρηση και παρά την εναρμόνιση της ελληνικής Νομοθεσίας με αυτή της ΕΕ στις προδιαγραφές των υλικών.
Το θέμα έθεσε κατά την διάρκεια της Ετήσιας Τακτικής Συνέλευσης ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ Ζαχαρίας Αθουσάκης, συναντώντας την ομόθυμη απαίτηση των μελών του Συνδέσμου, αλλά και των προέδρων των άλλων οργανώσεων εργοληπτών και μελετητών, να υπάρξει άμεση και σκληρή αντίδραση στην κυοφορούμενη από το ΥΠΥΜΕΔΙ καταστροφή όλων των επιχειρήσεων του κλάδου.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Αθουσάκης, η εμμονή στην εφαρμογή του πρακτικού αναθεώρησης τιμών του τελευταίου τριμήνου του 2012 με αλχημείες, όχι μόνο θα καταστρέψει τις επιχειρήσεις που σήμερα, προσπαθούν να επιβιώσουν στη δεδομένη τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης και των αλλεπάλληλων μέτρων (ιδίως φορομπηχτικών) που έχει λάβει η κυβέρνηση, αλλά και θα διαλύσει έναν κατ΄ εξοχή παραγωγικό τομέα, αφού κανείς δεν θα θέλει να αναλάβει την εκτέλεση ενός έργου, όταν δεν θα μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί μετά δυο χρόνια. Στην καλύτερη περίπτωση, τόνισε, στο εξής οι κατασκευαστές δημόσιων έργων, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το ρίσκο ενός μελλοντικού και, κατά αυθαίρετο, τρόπο προσδιορισμού αναθεώρησης τιμών σε εκτελεσμένα έργα, με συνέπεια να ανέβει στα ύψη το κόστος των έργων.
Με τις απόψεις αυτές συντάχθηκαν οι παριστάμενοι πρόεδροι των άλλων εργοληπτικών οργανώσεων, ενώ ο τέως πρόεδρος του ΣΑΤΕ Γιώργος Βλάχος ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Συντονιστικής Επιτροπής των Εργοληπτικών Οργανώσεων για να ληφθούν άμεσες αποφάσεις και κοινές δράσεις.
Όσο για τα μέλη του ΣΑΤΕ υπερψήφισαν την πρόταση του προέδρου του Συνδέσμου για προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά της απόφασης του ΥΠΥΜΕΔΙ, καθώς και μαζικής κινητοποίησης και παρουσίας των εργοληπτών τη Δευτέρα (7 Απριλίου) στο χώρο όπου θα συνεδριάσει η Επιτροπή Αναθεώρησης Τιμών για να επικυρώσει το απαράδεκτο και καταστροφικό πρακτικό.
Το δεύτερο θέμα που κυριάρχησε στην Γενική Συνέλευση του ΣΑΤΕ ήταν αυτό της ενοποίησης των εργοληπτικών οργανώσεων και της ενιαίας έκφρασης του κλάδου.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ Γιώργος Ρωμοσιός, αφού τόνισε πως δεν υπάρχει "η πολυτέλεια της διαφορετικής στάσης" απέναντι στα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, πρότεινε τη δημιουργία μιας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, στην οποία να ενταχθούν όλες οι οργανώσεις εργοληπτών.
Πρόταση που βρήκε σύμφωνους, κατά σειρά που ανέβηκαν στο βήμα της συνέλευσης, τον πρόεδρο της ΠΕΔΜΗΕΔΕ Τάσο Κουτεντάκη, τον πρόεδρο του ΣΤΕAΤ Γιώργο Συριανό (χαρακτήρισε ως τελευταία γραμμή άμυνας απέναντι στις αλλεπάλληλες καταστροφικές αποφάσεις των τελευταίων ετών την ενοποίηση), αλλά και τον πρόεδρο της Τράπεζας Αττικής και πρόεδρο του Τομέα Μηχανικών του ΕΤΑΑ (τ. ΤΣΜΕΔΕ) Γιάννη Γαμβρίλη.
Από την πλευρά τους οι πρόεδροι του ΣΕΓΜ και ΣΜΕ (των δυο μαζικότερων οργανώσεων μελετητών) Γιώργος Κάζος και Κώστας Αλεξόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι μελετητές είναι κρίκοι της ίδιας παραγωγικής αλυσίδας, τόνισαν ότι ο κλάδος των μελετητών βιώνει τα τελευταία χρόνια την αθλιότερη κατάσταση στην ιστορία του. Μάλιστα, ο κ. Κάζος "έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου" και απευθυνόμενος προς τους εργολήπτες είπε χαρακτηριστικά: "Εσείς θα κληθείτε να υλοποιήσετε τα έργα που μελετήθηκαν αυτή την περίοδο. Εμείς ανησυχούμε εξαιτίας αυτών που συμβαίνουν" !»