Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Χωρίς ''εξοικονομώ'' δεκάδες Ηπειρώτες

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση των δικαιούχων για το πρόγραμμα του «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» που δημοσιεύτηκε στις 25 Νοεμβρίου στην ιστοσελίδα Etean.gr, καθώς κανένας από τους δικαιούχους δεν προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου.
Τα αποτελέσματα των δικαιούχων που ανακοινώθηκαν για ακόμα μια φορά πολύ καθυστερημένα, προκάλεσαν δυσάρεστη έκπληξη σε όσους Ηπειρώτες είχαν αμυδρές ελπίδες ότι πιθανώς θα συμπεριλαμβάνονταν στη συγκεκριμένη «φουρνιά» δικαιούχων.
Είναι γεγονός ότι ο άξονας προτεραιότητας για την ενιαία περιοχή που αφορά την Ήπειρο (Ε.Π. Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου) δίνει προτεραιότητα σε περιοχές της Στερεάς, ωστόσο εύλογο προκύπτει το ερώτημα για ποιο λόγο να μην έχουν δικαίωμα να επιλεγούν εξαρχής και δικαιούχοι από την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου δεδομένου ότι οι θέσεις των δικαιούχων αυτή τη φορά είναι υπερδιπλάσιες από ότι συνήθως.
Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη ότι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα θέρμανσης και μόνωσης των κατοικιών πολλών Ηπειρωτών δεδομένων των δύσκολων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή τις οποίες κάποιοι δείχνουν να αγνοούν, τότε προκύπτει εύλογο το ερώτημα γιατί η Ήπειρος να είναι απ' έξω από τις 1200 σχεδόν θέσεις των ωφελουμένων.
Επιπλέον οι 1200 σχεδόν θέσεις του προγράμματος θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν άμεσα (πάντα αναλογικά με τους δικαιούχους της περιοχής) την τελματωμένη αγορά οικοδομικών εργασιών της περιοχής η οποία επιβεβαιωμένα δεν διάγει και τις καλύτερες μέρες της.
Έτσι, σε σύνολο 1191 ωφελουμένων, με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό επενδύσεων 13.693.194,22 ευρώ, οι θέσεις μοιράζονται κυρίως στους νομούς της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας, στους νομούς Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής αλλά και αρκετούς άλλους με την Ήπειρο να μένει... απ' έξω.
Δεν εμπλέκεται η Περιφέρεια Ηπείρου
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ερωτώμενος για το θέμα από τον «Α» απάντησε ότι δεν εμπλέκεται σε κανένα στάδιο η Περιφέρεια Ηπείρου στη διαχείριση του προγράμματος και ότι αυτό ελέγχεται κεντρικά από το Υπουργείο Ανάπτυξης και άλλους αρμόδιους φορείς.
Ωστόσο παραδέχτηκε ότι υπάρχει στρέβλωση στον τρόπο που το πρόγραμμα «τρέχει» και δίνει έμφαση σε διαφορετικές περιοχές κάθε φορά καθώς στη λειτουργία του εμπλέκονται και πιστωτικά ιδρύματα τα οποία παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον τρόπο στη χρηματοδότηση αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τελικά επιλέγονται οι δικαιούχοι.
Ελπίδες για δικαίωση στην... επόμενη επιλογή
Μπορεί στην συγκεκριμένη επιλογή η Ήπειρος να έμεινε στην «απ' έξω» υπάρχουν όμως βάσιμες ελπίδες ότι με το νέο ΕΣΠΑ θα ανοίξουν πολύ περισσότερες θέσεις δικαιούχων με άξονα προτεραιότητας για τα Γιάννινα και την Ήπειρο.
Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Νάκα μηχανολόγο μηχανικό, πιθανότατα από τον Ιανουάριο και μετά θα υπάρξει νέος άξονας προτεραιότητας για την περιοχή μας. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ενεργειακή αναβάθμιση και η μετασκευή ενός σπιτιού απαιτεί σφιχτό οικονομικό υπολογισμό αλλά και χρονικά περιθώρια προκειμένου ο ιδιοκτήτης να προβεί στις απαραίτητες εργασίες και αγορές που απαιτεί το πρόγραμμα.
Σημαντικότατο ρόλο σε αυτό παίζουν και οι τράπεζες οι οποίες χρηματοδοτούν τους υποψήφιους δικαιούχους με κριτήρια αγοράς. Είναι πάντως γεγονός ότι με τον τρόπο που το πρόγραμμα λειτουργεί και επιλέγει τους ενδιαφερομένους περισσότερο μπερδεύει και απογοητεύει παρά δίνει λύσεις σε μια περιοχή που έχει ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου