Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΖΗΤΑ Η ΠΕΔΜΕΔΕ



Επιστολή με την οποία ζητά από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας να εξασφαλίσει τη διαφάνεια και τον υγιή ανταγωνισμό στον τομέα των Δημοσίων Συμβάσεων απέστειλε το Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων.

Αφορμή η ολοκλήρωση και ψήφιση των Τεχνικών Προγραμμάτων και των Προϋπολογισμών από τους OTA Α' και ΕΓ βαθμού της περιοχής μας, τα οποία εν συνεχεία αποστέλλονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τον απαιτούμενο έλεγχο νομιμότητας.

Σύμφωνα με το Τμήμα Ηπείρου της ΠΕΔΜΕΔΕ από τα πρώτα Τεχνικά Προγράμματα που δημοσιοποιήθηκαν, διαφαίνεται, η πρόθεση των αναθετουσών αρχών να συνεχίσουν την τακτική της απ' ευθείας ανάθεσης έργων.

«Διαπιστώνουμε πληθώρα έργων στο όριο προϋπολογισμού των 7.200 € με ΦΠΑ, για τα οποία σύμφωνα με την εγκύκλιο 18 /19-10-2016 του ΥΠΟΜΕΔΙ δεν έχει καταργηθεί ρητά η διάταξη του ΠΔ 171/87 με την οποία ανατίθενται.

Σύμφωνα όμως με το Ν. 4412/2016 και το άρθρο 118 που αφορά τις απ' ευθείας αναθέσεις, στην παράγραφο 5, αναφέρεται : «...μπορούν να ανατεθούν από κάθε αναθέτουσα αρχή κατ' έτος, μία ή περισσότερες συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού μέχρι ποσοστού δέκα τοις εκατό (10%) των πιστώσεων της αναθέτουσας αρχής κατ έτος, για ανάθεση συμβάσεων έργων, μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών επιστημονικών υπηρεσιών, αντίστοιχα. Συμβάσεις που συνάπτονται καπά παράβαση των διατάξεων της περίπτωσης αυτής είναι άκυρες και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.». Επομένως, ο λεπτομερής έλεγχος των προϋπολογισμών των ΟΤΑ για την τήρηση του ορίου του 10% που προβλέπει ο Νόμος αποτελεί αδιαπραγμάτευτο όρο για την έγκρισή τους.

Επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά την θέση μας υπέρ των ανοικτών διαδικασιών, υπέρ της κατάργησης των απ' ευθείας αναθέσεων και του περιορισμού της προσφυγής σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση. Ειδικά για την τελευταία περίπτωση, αν συντρέχουν πραγματικά έκτακτες ανάγκες και πρέπει να ανατεθεί έργο με διαπραγμάτευση, η διαδικασία πρέπει να τεκμηριώνεται πλήρως και να καλείται ικανός αριθμός εργοληπτικών επιχειρήσεων, ώστε να γίνεται πραγματική (και ανταγωνιστική) διαπραγμάτευση», αναφέρει η ΠΕΔΜΕΔΕ για να καταλήξει:

Παρακαλούμε να ενεργήσετε με κάθε τρόπο ώστε να εξασφαλίσετε τη διαφάνεια και τον υγιή ανταγωνισμό στον τομέα των Δημοσίων Συμβάσεων. Ελπίζουμε να ανταποκριθείτε στο ρόλο σας ως ελεγκτής της νομιμότητας και να συμβάλλετε στη διαμόρφωση συνθηκών για την επιβίωση του κατασκευαστικού κλάδου της περιοχής μας, ο οποίος συμπορεύεται με πλήθος επαγγελματιών και εργαζομένων της τοπικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου