Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

«Καλά κρατούν» οι απευθείας αναθέσεις




Για μια ακόμη φορά, οι μηχανικοί διαμαρτύρονται για τις απευθείας αναθέσεις έργων και εργασιών, ζητώντας αυστηρή εφαρμογή του νόμου αλλά και ουσιαστικούς ελέγχους.



Από την επιστολή του τμήματος Ηπείρου της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων προς τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βασίλη Μιχελάκη, προκύπτει ότι ακόμη και μετά την εφαρμογή του νέου νόμου (4412/2016) οι αναθέτουσες αρχές βρίσκουν «παράθυρο» για απευθείας αναθέσεις, ενώ σύμφωνα με τις διαμαρτυρίες των μελών της, ακόμη δεν έχει γίνει καμία ηλεκτρονική κλήρωση, όπως προβλέπεται στο άρθρο 118 του ίδιου νόμου.

«Ιδιαίτερα στις σημερινή, εξαιρετικά δύσκολη, οικονομική συγκυρία όπου οι εργοληπτικές επιχειρήσεις της περιοχής μας μαστίζονται από την έλλειψη αντικειμένου, είναι αναγκαίο να δημοπρατηθεί ένα πλήθος έργων και να επικρατήσει ο υγιής ανταγωνισμός Αυτό όμως δεν επιτυγχάνεται με τις απευθείας αναθέσεις έργων ή και υπηρεσιών. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε συχνά το φαινόμενο τεχνικά έργα να ανατίθενται ως εργασίες, καθώς μετά την εφαρμογή του νόμου υπάρχει περιορισμός στο ύψος του προϋπολογισμού των έργων που μπορούν να ανατεθούν απευθείας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, παρατηρείται η ανάθεση έργων με την διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση, που θα πρέπει κανονικά να χρησιμοποιείται μόνο σε πραγματικά έκτακτες ανάγκες, ενώ παράλληλα, όπως επισημαίνεται, δε γίνεται κανένας ουσιαστικός έλεγχος για την τήρηση του ορίου του 10% των πιστώσεων της αναθέτουσας αρχής που μπορούν να διατεθούν για αναθέσεις.

Για τα ζητήματα αυτά το τμήμα Ηπείρου της ΠΕΔΜΕΔΕ ζητά αυστηρή εφαρμογή του άρθρου 118 ως προς το όριο του 10% των πιστώσεων που διατίθενται για έργα και επιτρέπει να αναταθεί, εφαρμογή των ηλεκτρονικών κληρώσεων από τους καταλόγους του ίδιου άρθρου, ουσιαστικό έλεγχο από τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης στη φύση του έργου που ανατίθεται ώστε να πάψουν οι φορείς να «βαφτίζουν» τα έργα ως υπηρεσίες και προσφυγή στη διαδικασία του άρθρου 32 μόνο σε πραγματικά κατεπείγουσες περιπτώσεις. «Ακόμη και σε αυτές οι αρχές μπορούν να δημιουργούν συνθήκες πραγματικού ανταγωνισμού, προσκαλώντας μεγάλο αριθμό εργοληπτικών επιχειρήσεων», επισημαίνεται.

Η ΠΕΔΜΕΔΕ κλείνει την επιστολή καλώντας την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να προβεί σε ουσιαστικούς ελέγχους ενόψει την έγκρισης των προϋπολογισμών και των τεχνικών προγραμμάτων του 2018 των δήμων. «Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε ότι οι απευθείας αναθέσεις θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο και η συντριπτική πλειοψηφία των έργων να ανατίθεται με ανοικτούς διαγωνισμούς. Έτσι θα ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμό μεταξύ των εργοληπτικών επιχειρήσεων και θα δοθεί η δυνατότητα σε όσες επιθυμούν, να εργαστούν και να επιβιώσουν στην ιδιαίτερα δύσκολη εποχή που ζούμε», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος Γεώργιος Ντάτσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου