Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

«Ναυαγούν» δεκάδες έργα σε Δήμους

 

Πρόβλημα με δεκάδες έργα σε Δήμους!

Σε ναυάγιο οδηγείται η ολοκλήρωση δεκάδων τεχνικών έργων των Δήμων, καθώς οι μικρομεσαίες εργοληπτικές εταιρείες σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς έχουν «παγώσει» οι αναθεωρήσεις τιμών, την ίδια ώρα που καταγράφονται υπέρογκες αυξήσεις σε υλικά, εργατικά και καύσιμα.

Με δραματική παρέμβαση τους προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών προειδοποιεί για τα χειρότερα που έρχονται, καθώς εκτός των άλλων υπάρχουν μείζονα ζητήματα με τη στάση πληρωμών εγκεκριμένων λογαριασμών από την εκτέλεση δημοσίων έργων, χρηματοδοτούμενων τόσο από το ΠΔΕ όσο και από ευρωπαϊκά κοινοτικά ταμεία. Ειδικά, δε, στην περίπτωση των έργων των χρηματοδοτούμενων από το ΠΔΕ η πληρωμή καθυστερεί ακόμη και οκτώ μήνες!

Πρόκειται, όπως σχολιάζει η εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, για μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια των Δήμων που θα δουν να τινάζεται στον αέρα η εκτέλεση δεκάδων έργων, καθώς οι πολλές μικρομεσαίες εργοληπτικές εταιρείες  δεν μπορούν να  εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει και να εκτελέσουν ομαλά τις συμβάσεις τους. Με δεδομένη μάλιστα και τη λειψή τραπεζική χρηματοδότηση των εταιρειών υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα έργα να διακοπούν προσωρινά ή οριστικά.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου απίθανη, αφού καμία εταιρεία δεν έχει προϋπολογίσει στον επιχειρηματικό σχεδιασμό της ότι δεν θα πληρωθεί σύμφωνα με τα εγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα των έργων, δεν θα λάβει αναθεωρήσεις επί των συμβατικών τιμών, όταν διαπιστώνονται υπέρογκες αυξήσεις σε υλικά, εργατικά και καύσιμα και, τέλος, θα πρέπει να πληρώσει υπέρογκες αμοιβές σε ορισμένες ειδικότητες που απασχολούνται στον κλάδο λόγω σημαντικών ελλείψεων σε εργατοτεχνικό προσωπικό.

Στο πλαίσιο αυτό η  Κυβέρνηση οφείλει να δώσει λύση και να προχωρήσει στην άμεση αντιμετώπιση με μορφή κατεπείγοντος των ανωτέρω θεμάτων και ειδικά δε το ζήτημα των συντελεστών αναθεώρησης, σε πρώτο χρόνο, ώστε τάχιστα να εκδοθεί νέα Υπουργική Απόφαση, βάσει των προβλέψεων της παρ. 23 του άρθρου 153 του Ν.4412/2016, με προσωρινούς συντελεστές για όλα τα τρίμηνα που έπονται του Α τριμήνου του 2022.

Ο κ. Αθουσάκης τονίζει ότι είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα του κλάδου, να ληφθούν μέτρα στήριξης του καθώς διαπιστώνεται ότι υπάρχει μία στασιμότητα στην λήψη αποφάσεων και ενεργειών, συνθήκη που δεν συνάδει με τον επείγοντα και σημαντικό χαρακτήρα των προβλημάτων.

Απαξίωση της ελληνικής εργοληπτικής επιχειρηματικότητας

Με σχετική παρέμβαση του ΣΑΤΕ προς το αρμόδιο υπουργείο, τονίζεται ότι υπάρχει γενικευμένη απογοήτευση από την  απαξίωση της Ελληνικής Εργοληπτικής Επιχειρηματικότητας από την Πολιτεία «παρά την πανθομολογούμενη σημαντικότητά της στην επίτευξη των κυβερνητικών οικονομικών στόχων της διατηρήσιμης και βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας. Ειδικά δε σε σειρά ζητημάτων που ο Σύνδεσμός έχει αναδείξει ως ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα του κλάδου».

Ειδικότερα ο Σύνδεσμός τονίζει ότι από το 2006 έχει επισημαίνει τον κίνδυνο του αδιεξόδου στον κλάδο μελέτης και κατασκευής δημοσίων έργων στην χώρα από την έλλειψη ενός συστηματικού και αξιόπιστου μηχανισμού σύνταξης προϋπολογισμών και αναθεώρησης των συμβάσεων δημοσίων έργων. Αναφορικά με τους προσωρινούς συντελεστές αναθεώρησης που εκδίδονται κατόπιν υπουργικών αποφάσεων διαπιστώνεται ότι σε πολλά άρθρα που περιλαμβάνουν υλικά με μεγάλη αύξηση τιμών δεν έχουν υπολογιστεί καθόλου συντελεστές αναθεώρησης.

Επίσης ενώ έχουν εκδοθεί προσωρινοί συντελεστές αναθεώρησης για έργα οδοποιίας, διαπιστώνεται σημαντική στρέβλωση εις βάρος των οικοδομικών έργων, αφού σε παρεμφερή άρθρα οικοδομικών εργασιών διαπιστώνεται μεγάλη αρνητική απόκλιση.   Επίσης ο Σύλλογος ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα καταστεί δυνατό να υλοποιηθούν όλα τα έργα υποδομών, ιδιωτικά και δημόσια, εξαιτίας της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, κυρίως εργατοτεχνιτών».

Εργατοτεχνικό προσωπικό από τρίτες χώρες ζητά ο ΣΑΤΕ

Την ενίσχυση των εργοληπτικών εταιρειών με εργατοτεχνικό προσωπικό από τρίτες χώρες ζητά ο ΣΑΤΕ για να μπορεί να αντεπεξέλθει στην ασφυκτική πίεση που δέχεται.

Όπως επισημαίνει στην παρέμβαση του στα αρμόδια υπουργεία «για την επιτυχή υλοποίηση των κατασκευαστικών έργων στην Ελλάδα ο ορθός προγραμματισμός μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών, η διαδικασία αναγνώρισης των σχετικών διπλωμάτων εξειδίκευσής τους για εργασία σε τεχνικά έργα σε όλη την επικράτεια της χώρας, αποκτά βαρύνουσα σημαντικότητα εάν λάβουμε υπόψη τις σημαντικές ελλείψεις που ήδη παρατηρούνται σε ημεδαπό προσωπικό και τον μεγάλο όγκο των κατασκευαστικών έργων που έχει σχεδιαστεί να υλοποιηθεί τα αμέσως επόμενα έτη, κυρίως, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Συνέπεια της έλλειψης εργατοτεχνιτών είναι και η αλματώδης αύξηση του κόστους της μισθοδοσίας τους, κάτι που επηρεάζει πολύ περισσότερο τις μικρότερες εταιρείες του κλάδου, αφού οι μεγαλύτερες συνήθως μπορούν να πληρώσουν καλύτερα και να εξασφαλίσουν ευκολότερα το διαθέσιμο εργατικό προσωπικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου