Παροχή οικονομικού κινήτρου στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, που θα ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις του νέου πολεοδομικού νομοσχεδίου, μαζί με τη νομιμοποίηση να κάνουν «λίφτινγκ» στο αυθαίρετό τους, μελετά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για να δώσει νέα ώθηση στην εισπρακτική επιχείρηση των προστίμων αυθαιρέτων, συνολικού ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ, η οποία λόγω της οικονομικής κρίσης βρίσκεται σε καμπή.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ θα περιλαμβάνεται διάταξη η οποία θα προβλέπει για τους ιδιοκτήτες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση νομιμοποίησης, εφόσον επιθυμούν να φτιάξουν το αυθαίρετό τους, μεγάλο μέρος, σε ποσοστό έως 50% της δαπάνης, που θα αντιστοιχεί σε πιστοποιημένες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης είτε βελτίωσης της στατικής επάρκειας του κτηρίου, να συμψηφίζεται με το πρόστιμο νομιμοποίησης. Παράλληλα, θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο ευνοϊκές ρυθμίσεις υπολογισμού και αποπληρωμής των προστίμων σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε ιδιοκτήτη, σε βάθος χρόνου έως 5 ετών. Το νέο νομοσχέδιο βρίσκεται στην τελική φάση της διαμόρφωσής του και εκτός απροόπτου θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδος. Οι λεπτομέρειες και ο χρόνος έναρξης της εφαρμογής της νέας ρύθμισης για το «λίφτινγκ» στα υπό νομιμοποίηση αυθαίρετα θα κανονιστούν στη συνέχεια, με την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης.
Το "παζάρι"
Ωστόσο από τις επόμενες ημέρες αρχίζει «μεγάλο παζάρι» στην κυβέρνηση, μεταξύ των δύο συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος, για την πορεία της εισπρακτικής επιχείρησης των αυθαιρέτων αλλά και την τύχη των πόρων του «Πράσινου Ταμείου». Το υπουργείο Περιβάλλοντος διαπιστώνει αφ' ενός μεν ότι τους τελευταίους μήνες σημειώνεται ραγδαία πτώση των δηλώσεων αυθαιρέτων, λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, αφ' ετέρου δε διαρκή συρρίκνωση των πόρων του «Πράσινου Ταμείου», που διοχετεύονται σε ποσοστό 97,5% στον κρατικό προϋπολογισμό και μόλις κατά 2,5% σε «πράσινες δραστηριότητες». Σε αυτές τις συνθήκες, ενόψει και των τελικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου εκδικάστηκε στις 15 Φεβρουαρίου προσφυγή κατά των νομιμοποιήσεων αυθαιρέτων, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σ. Καλαφάτης και το επιτελείο του θα προσπαθήσουν να πείσουν την κυβέρνηση σε κεντρικό επίπεδο και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τους συνεργάτες του, ότι το οικοδόμημα της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων κλυδωνίζεται, τόσο σε οικονομικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο και ότι απαιτούνται, ενόψει της νέας νομοθετικής παρέμβασης που ετοιμάζει το ΥΠΕΚΑ, μέτρα στήριξης και προσέλκυσης εσόδων από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες.
Ειδικότερα το ΥΠΕΚΑ στο τραπέζι των συζητήσεων με το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να «ρίξει» ως προτάσεις και επιχειρήματα ότι:
Για τη χορήγηση οικονομικού κινήτρου ενεργειακής και στατικής αναβάθμισης των υπό νομιμοποίηση αυθαιρέτων: 1) Το μέτρο δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. 2) θα δώσει ώθηση στη χειμαζόμενη οικοδομική δραστηριότητα και θα απόφερει προσθετά έσοδα στα ασφαλιστικά και κρατικά ταμεία από εισπράξεις εισφορών, ΦΠΑ υλικών, εργασιών, υπηρεσιών κ.λπ. και 3) θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες, που έχουν παλαιά αυθαίρετα, ώστε να ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις και να αυξηθούν τα έσοδα των προστίμων αυθαιρέτων. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο συνολικός λογαριασμός νομιμοποίησης και ανακατασκευής για πολλά παλαιά κτήρια είναι απαγορευτικός.
Για την αύξηση των πόρων υπέρ του «Πράσινου Ταμείου» σημειώνεται ότι τα τρία τελευταία χρόνια από τις επιχειρήσεις νομιμοποίησης ημιυπαίθριων χώρων και αυθαιρέτων έχουν εισπραχθεί συνολικά περί τα 780 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από την εξόφληση των προστίμων, για τις δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, τα συνολικά έσοδα θα φτάσουν περί τα 2 δισ. ευρώ.
Στο ΥΠΕΚΑ πιστεύουν ότι είναι εφικτός ο στόχος εισπράξεων προστίμων αυθαιρέτων άνω των 3 δισ. ευρώ. Έτσι θα προτείνουν στο υπουργείο Οικονομικών, πάνω από τα 2,5 δισ. ευρώ να αυξάνονται κλιμακωτά και να φθάσουν έως 50% των νέων εισπράξεων οι πόροι που θα διοχετεύονται σε «πράσινες δραστηριότητες» μέσω του «Πράσινου Ταμείου».
Οι αλλεπάλληλες «λεηλασίες» του πράσινου κουμπαρά τινάζουν στον αέρα το θεσμικό θεμέλιο για τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, που είναι το λεγόμενο περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Το θέμα βρίσκεται υπό τη δικαστική κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας, έπειτα από την εκδίκαση σχετικής προσφυγής, με αίτημα ο νόμος των τακτοποιήσεων να κριθεί αντισυνταγματικός.
Οι νέες ρυθμίσεις για τα πρόστιμα
Ευνοϊκοί όροι για την πληρωμή προστίμων αυθαιρέτων, θα προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα γνωστές πληροφορίες, ο αριθμός των δόσεων θα φθάνει ως τις 60. Ο χρόνος αποπληρωμής του προστίμου θα είναι ως 5 έτη, με δυνατότητα να καθορίζει ο ίδιος ο ι ιδιοκτήτης σύμφωνα με τις οικονομίες στου δυνατότητες τον τρόπο εξόφλησης του προστίμου, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλει ένα ελάχιστο ποσό ανά εξάμηνο το οποίο θα καλύπτει ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 10 έως 20% της συνολικής οφειλής του προστίμου. Η νομιμοποίηση των λεγόμενων μικρών πολεοδομικών παραβάσεων, εντός του νόμιμου όγκου του ακινήτων, που έχουν ανεγερθεί με οικοδομική άδεια, θα γίνεται με εφάπαξ πρόστιμο των 500 ευρώ,επίσης με ευνοϊκό διακανονισμό πολλών δόσεων. Τα πρόστιμα διατηρούνται στα ίδια επίπεδα, ώστε να μην υπάρξουν τριβές και προβλήματα και διαφορετική μεταχείριση όσων ιδιοκτητών έχουν ενταχθεί ήδη στο νόμο.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου