Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Ποιές εργασίες του "Εξοικονόμηση κατ' Οίκον" επιτρέπoνται χωρίς άδεια Δόμησης;



Ο νέος νόμος για την αυθαίρετη δόμηση, δηλαδή ο Ν.4178-ΦΕΚ174/08.02.2013 "Αντιμετώπιση της αυθαίρετης Δόμησης-Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις", στο Αρθρο 48 παρ.3ι τροποποιεί τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, Ν.4067/2012.
Όλο το άρθρο 48 του Ν.4178/13 αποτελεί αντικατάσταση του άρθρου 4 του Ν.4067/12 περί Αδειών Δόμησης. Σε ότι αφορά εργασίες που πραγματοποιούνται σε σχέση με το "Εξοικονομώ κατ’ οίκον" το άρθρο 48 αναφέρει στην παράγραφο3ι τα ακόλουθα, αποσαφηνίζοντας τα πράγματα, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις υπήρχαν διαφορετικές ερμηνείες υπαλλήλων Υπηρεσιών Δόμησης και Μηχανικών που επιβλέπουν τις εργασίες:
Αρθρο 48 παρ. 3ι
Δεν απαιτείται άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας για τις ακόλουθες εργασίες:
ι. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», εργασίες τοποθέτησης εξωτερικής θερμομόνωσης ή θερμομόνωση στεγών ή τοποθέτηση παθητικών ηλιακών συστημάτων ή αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων ή τοποθέτησης/αντικατάστασης καμινάδων
στις εξωτερικές όψεις υφιστάμενων κτιρίων χωρίς χρήση ικριωμάτων. Για τις ανωτέρω εργασίες απαιτείται, προ 48 ωρών, έγγραφη ενημέρωση για την εκτέλεσή τους, της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης, που γνωστοποιείται στο οικείο αστυνομικό τμήμα.
Για τις ανωτέρω εργασίες της παρούσας περίπτωσης όπου απαιτείται η χρήση ικριωμάτων απαιτείται: α) κατάθεση Σχεδίου και Φακέλου ασφάλειας και υγείας του έργου με ορισμό του υπεύθυνου συντονιστή σύμφωνα με τα οριζόμενα στο π.δ. 305/1996 (Α ?305) και δήλωση ανάληψης της ευθύνης από μηχανικό για την επίβλεψη του έργου και β) έκδοση έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας της παραγράφου 3.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου