Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Καταγγελία για απευθείας αναθέσεις έργων ύψους 40 εκατ. ευρώ

Σοβαρότατες οι καταγγελίες από μέλη της διοίκησης του Πανελληνίου Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΠΣΑΤΕ) για τις διαδικασίες κατασκευής των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής μεταναστών.
Οπως υποστηρίζεται, με την διαδικασία που ακολουθήθηκε και αφορά τη επιλογή των εταιρειών που θα πάρουν μέρος στα υψηλού κόστους έργα δεν διασφαλίζεται η διαφάνεια, ενώ αποκλείονται για άγνωστους λόγους εταιρείες με κύρος καθώς και περιφερειακές κατασκευαστικές εταιρείες που αυτή την περίοδο δοκιμάζονται.
Οπως υποστηρίζουν οι εργολήπτες μεγάλων τεχνικών έργων, για το σύνολο των κέντρων, που πρόκειται να κατασκευασθούν, θα διατεθούν συνολικά 40 εκατ. ευρώ. Σε πρώτη φάση οι αναθέσεις κατόπιν πρόσκλησης μετά από διαπραγμάτευση αφορούν την κατασκευή κτηριακών εγκαταστάσεων σε Μόρια Λέσβου και Κόρινθο, και όπως καταγγέλλεται για τα δύο κέντρα ζητήθηκαν προσφορές -χωρίς να γίνει διαγωνισμός, λόγω του κατεπείγοντος που επικαλείται το υπουργείο- από δέκα εργοληπτικές εταιρείες. Τις ίδιες εταιρείες τόσο για το Κέντρο της Κορίνθου όσο και για το Κέντρο της Μυτιλήνης. Στο σύνολό τους έχουν έδρα σε Αθήνα και Γρεβενά, δύο δε εξ αυτών δραστηριοποιούνται και στην Κέρκυρα.
Κατεπειγόντως!
Οι εργολήπτες βέβαια επισημαίνουν πως η έγκριση για να ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος δόθηκε από την αρμόδια αρχή για τα δημόσια έργα, στις 26 Φεβρουαρίου, έξι μήνες πριν από την πρόσκληση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης προς τις εργοληπτικές εταιρείες. Αν ήταν τόσο επείγουσα η διαδικασία, γιατί δεν έγινε άμεση ανάθεση ή μήπως αυτό το διάστημα των έξι μηνών δεν αρκούσε για να προκηρυχθεί κανονικά μειοδοτικός διαγωνισμός;
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΣΑΤΕ Στάθης Κοκκίνης, χθες, μιλώντας στην τοπική εφημερίδα της Μυτιλήνης «Εμπρός», ανέφερε πως ολοκληρώθηκε ήδη η διαδικασία για το Κέντρο Υποδοχής Κορίνθου, προϋπολογισμού 5,5 εκατ., όπου -όπως πληροφορήθηκε- το έργο πήρε εταιρεία με έδρα την Αθήνα, η οποία έδωσε προσφορά με τη μεγαλύτερη έκπτωση ανάμεσα στις δέκα εταιρείες που κλήθηκαν, ύψους 4,11%. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντίστοιχη διαδικασία για το Κέντρο Υποδοχής Μόριας, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Μυτιλήνης, προϋπολογισμού 3,386 εκατ. ευρώ, έχει προσδιοριστεί για αύριο Τρίτη.
Σύμφωνα με τον κ. Κοκκίνη, το πράσινο φως για τον τρόπο ανάθεσης μετά από διαπραγμάτευση των Κέντρων της Μυτιλήνης και της Κορίνθου «δόθηκε με το υπ' αριθμ. 690 από 26-2-2013 έγγραφο της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, δηλαδή στις αρχές του χρόνου. Αν τότε είχε κινηθεί η συνήθης διαδικασία της δημοπράτησης του έργου, σήμερα θα είχε ήδη ολοκληρωθεί» σημειώνει.
Αυτό όμως που χαρακτηρίζεται πρόκληση από ντόπιους εργολήπτες αποτελεί το γεγονός ότι καλούνται εταιρείες από άλλες περιοχές στη νησιωτική Λέσβο για ένα δημόσιο έργο, όταν τουλάχιστον πέντε ντόπιες επιχειρήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις - προδιαγραφές να το υλοποιήσουν.
«Ολα πρέπει να γίνονται με απολύτως διαφανείς διαδικασίας, ό,τι προβλέπει η νομοθεσία για τις δημοπρατήσεις έργων, ανεξάρτητα αν πρόκειται για μικρά ή μεγάλα έργα. Θεωρώ απαράδεκτο να υπάρχουν ντόπιες εργοληπτικές επιχειρήσεις, ή ενδεχομένως και η δυνατότητα να συσταθούν κοινοπραξίες από τοπικές εταιρείες για να συμμετάσχουν σε ένα διαγωνισμό, και να μην τους δίνεται η ευκαιρία να υποβάλουν προσφορά για ένα έργο που γίνεται στο νησί μας», ανέφερε η πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Εργων Ν. Λέσβου και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ενωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΣΕΔΕ), Βάσω Αψώκαρδου. Σε ό,τι αφορά το κατεπείγον, η κ. Αψώκαρδου επισήμανε πως δεν νοείται να επιλέγονται τέτοιες διαδικασίες για μεγάλα έργα που έχουν μελέτες. «Εφ' όσον υπάρχουν μελέτες, πρέπει να γίνει δημοπρασία. Δεν είναι κάποιο έκτακτο έργο, μια αποκατάσταση ζημιών από θεομηνία, ένα ρέμα που επείγει να διευθετηθεί, αλλά ένα μεγάλο κτήριο που θα κατασκευαστεί βάσει μελέτης. Οπότε σε ποιο κατεπείγον αναφέρονται;», αναρωτήθηκε η κ. Αψώκαρδου.
«Πρόκληση»
«Οταν αποκλείονται ντόπιοι από μια διαδικασία, παρ' όλο που υπάρχουν αρκετές εταιρείες που πληρούν το σύνολο των προϋποθέσεων για να αναλάβουν και να υλοποιήσουν το έργο, τότε μιλάμε για ξεκάθαρη πρόκληση», ανέφερε ο Στρατής Μπουχλής, από την εταιρεία ΤΕΧΝΗ Α.Ε., σημειώνοντας ότι «κατά την άποψή μου, τουλάχιστον οκτώ εταιρείες με έδρα ή και έδρα τη Λέσβο είναι επαρκέστατες και απόλυτα αξιόπιστες για το συγκεκριμένο έργο. Αναφέρομαι σε υγιείς επιχειρήσεις, που διαθέτουν την τεχνογνωσία και τις αναγκαίες υποδομές - εξοπλισμό για ταχεία και απόλυτα σύμφωνη με το νόμο εκτέλεση του έργου».
«Πιστεύω πως κανένας στο υπουργείο δεν ασχολήθηκε να εξετάσει τι ισχύει στη Λέσβο, να ελέγξει τι δυναμικότητας είναι οι εργοληπτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί, και μετά αν θεωρούσε πως δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προδιαγραφές του έργου, να μας αποκλείσει», σημείωσε ο Αντώνης Καλδέλλης από την ΤΕΧΝΗΜΑ Α.Ε., υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που συνέβη στην περίπτωση του Κέντρου Υποδοχής Μόριας, όπου δεν προσκληθήκαμε, είναι αποκλεισμός και παραγκωνισμός εταιρειών που μπορούν έγκαιρα και άριστα να ανταποκριθούν σε έργα τέτοιου προϋπολογισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου