Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Στο ΤΕΕ το τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών



Μια υπόθεση-κληρονομιά του τρόπου με τον οποίο φτιάχνονταν πανεπιστημιακά τμήματα τον καιρό της «μεταρρύθμισης», έκλεισε, τουλάχιστον τυπικά, χτες το μεσημέρι. Οι απόφοιτοι του τμήματος "Μηχανικών Επιστήμης Υλικών" του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι και επίσημα πλέον μηχανικοί, καθότι τους δέχεται το ΤΕΕ στα μητρώα του. Αυτή η εξέλιξη είναι θετική, είναι δικαίωση πρώτα από όλα του συλλόγου των φοιτητών του τμήματος και κατόπιν, κάποιων πρυτανικών αρχών της τελευταίας δεκαετίας (της τωρινής και της προηγούμενης συμπεριλαμβανόμενων), αλλά δεν είναι το τέλος της «περιπέτειας».

Ο πρύτανης Γιώργος Καψάλης, έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο του τμήματος Μιχάλη Καρακασίδη, δήλωσε «συγκινημένος και χαρούμενος» για την εξέλιξη. Οι απόφοιτοι του τμήματος θα έχουν δικαιώματα Χημικών Μηχανικών, κάτι που ήταν μια αναπόδραστη εξέλιξη μετά την αλλαγή του οδηγού σπουδών του τμήματος, πριν από σχεδόν μια οκταετία.

Η σχολή έφτασε πολύ κοντά στην αναγνώριση άλλη μια φορά, αλλά τότε, ήταν ο σημερινός υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης που έβαλε βέτο στην εισδοχή των αποφοίτων στα μητρώα του ΤΕΕ, ως πρόεδρος τότε του Επιμελητηρίου.

«Για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πάντα υπήρχε η πεποίθηση ότι πρώτα οι φοιτητές του τμήματος και, από κοινού, το εξαίρετο προσωπικό του, δικαιούνταν με κάθε τρόπο επαγγελματικά δικαιώματα και στην Ελλάδα, γιατί το δίπλωμά τους αναγνωριζόταν, ήδη, στο εξωτερικό» τόνισε ο κ. Καψάλης. Αναφέρθηκε επίσης στις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό της σχολής, καθώς και στο γεγονός ότι θα είναι μια από τις τρεις του Πολυτεχνείου Ιωαννίνων, από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Ευχαρίστησε δε θερμά όλους όσους και όσες βοήθησαν να λήξει το θέμα, μεταξύ των οποίων την πρώην αντιπρύτανη του ΕΜΠ Τόνια Μωροπούλου που εισηγήθηκε το θέμα στη διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ, αλλά και τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Γιώργο Στασινό, ο οποίος κατάγεται από την Ήπειρο. Ευχαρίστησε επίσης και όσους δεν υπερψήφισαν την πρόταση, για το θετικό τρόπο που αντιμετώπισαν την εισήγησή του.

Τέλος, ευχαρίστησε τον κ. Καρακασίδη για τη συνεργασία τόσων χρόνων, τους αναπληρωτές πρυτάνεις και τα μέλη της συγκλήτου, καθώς επίσης και το ΤΕΕ Ηπείρου. Κατά τη συνεδρίαση της διοικούσας του ΤΕΕ, ο κ. Καψάλης έθεσε και το θέμα της εγγραφής των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής στο ΤΕΕ. Για το συγκεκριμένο αίτημα, δεν υπήρχε καμία αντίρρηση και θα αποφασιστεί και τυπικά, σε επόμενη συνεδρίαση του ΤΕΕ, γιατί δεν είχε εγγραφεί ως θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.

Όλα αυτά φυσικά, παρότι συνιστούν δικαίωση ετών και ανθρώπων, δεν λύνουν οριστικά το πρόβλημα. Τα επαγγελματικά δικαιώματα, ειδικά των Χημικών Μηχανικών είναι σε... ανεργιακή αμφισβήτηση, όπως και της πλειοψηφίας των μηχανικών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου