Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Επιστολή ΣΑΤΕ: Στάση πληρωμών δημοσίων έργων


 Κύριοι Υπουργοί,

Σας έχουμε ήδη επισημάνει με τα σχετικά ότι η κατάσταση στο χώρο των Κατασκευαστών Τεχνικών Έργων επιδεινώνεται συνεχώς αφού κανένα από τα θεσμικά ζητήματα που αποτελούν πάγια αιτήματα του Κλάδου ή τα τρέχοντα δεν έχουν επιλυθεί.

Ενδεικτικά για το πρόβλημα της μεγάλης καθυστέρησης πληρωμών σε έργα ΠΔΕ και του ΕΣΠΑ σημειώνουμε ότι:

  • Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι Υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών γίνεστε αποδέκτες επιστολών μας με τις οποίες καταγγέλλουμε τη στάση πληρωμών έργων ΕΣΠΑ και Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) που υλοποιούνται, από τις Εταιρείες­ Μέλη μας.
  • Ήδη με τις από 31/08/2023 και 15/11/2023 σχετικές παρεμβάσεις μας έχουμε αναδείξει ως κρίσιμο ζήτημα προς επίλυση την πληρωμή όλων των απλήρωτων πιστοποιήσεων, που σύμφωνα με καταγγελίες μελών μας διαρκώς αυξάνονται.
  • Δυστυχώς, και φέτος διαπιστώνουμε ότι η Πολιτεία συνεχίζει να επιλέγει την παύση πληρωμών τους τελευταίους μήνες κάθε έτους, φαινόμενο, το οποίο όπως τονίζαμε και στην περσινή επιστολή μας όχι μόνο δεν έχει περιοριστεί διαχρονικά – όπως θα έπρεπε – αλλά έχει λάβει διαστάσεις μονιμότητας για περισσότερα από 16 έτη!

Επισημαίνουμε ότι η μη πληρωμή λογαριασμών αφορά σχεδόν σε όλα τα έργα σύμφωνα με τις έντονες διαμαρτυρίες Εταιρειών-Μελών μας, που προέρχονται από όλο τον γεωγραφικό χώρο της Ελλάδας, διαμαρτυρίες οι οποίες αφορούν σε έργα χρηματοδοτούμενα τόσο από το ΠΔΕ όσο και από το ΕΣΠΑ.

Με δεδομένα ότι:

α) οι εργοληπτικές επιχειρήσεις ήδη βρίσκονται σε δεινότατη οικονομική θέση λόγω της υπέρογκης αύξησης των τιμών των δομικών υλικών, της εργασίας και της ενέργειας, που παρατηρούνται τα τελευταία έτη, με ιδιαίτερη ένταση δε το πιο πρόσφατο διάστημα,

β) ακόμη δεν έχουν καθορισθεί συντελεστές αναθεώρησης από το 1° τρίμηνο 2022 και εντεύθεν, που θα ενσωματώνουν και αποζημιώνουν για αυτές τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στο κόστος κατασκευής των έργων,

οι περισσότερες Τεχνικές Εταιρείες βρίσκονται (χωρίς δική τους ευθύνη) μπροστά στο ενδεχόμενο να μην μπορούν να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει. Δεδομένης δε και της λειψής τραπεζικής χρηματοδότησης των εταιρειών υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα έργα να διακοπούν προσωρινά ή οριστικά.

Σημειώνουμε ιδιαιτέρως ότι οι εταιρείες-μέλη μας ουδέποτε ενημερώθηκαν ότι δεν θα πληρωθούν σύμφωνα με τα εγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα των έργων και κατά συνέπεια αδυνατούν εκ των υστέρων να ενσωματώσουν στον επιχειρηματικό τους σχεδιασμό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τονίζουμε ότι αρκετοί συνάδελφοι εξαναγκάστηκαν να τιμολογήσουν μήνες πριν τη λήξη του έτους, έχουν καταβάλει τον ΦΠΑ και τις άλλες υποχρεώσεις και μέχρι και σήμερα δεν έχουν πληρωθεί ενώ θα πρέπει να καταβάλουν Δώρο Χριστουγέννων και κάθε άλλη φορολογική και ασφαλιστική υποχρέωση!

Κύριοι Υπουργοί,

Παρακαλούμε να λάβετε υπ’ όψιν τα ανωτέρω και να ενεργήσετε ταχύτατα για όλα τα παραπάνω και τουλάχιστον το ζήτημα των πληρωμών λογαριασμών εκτελεσμένων εργασιών να επιλυθεί άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου