Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΓΜΕ

Στην καταγραφή των ζημιών από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στο Νομό Ιωαννίνων προχώρησε το ΙΓΜΕ και υπέβαλλε σχετική έκθεση στις υπηρεσίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων:
Κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα επί τόπου εργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Ν. Α. Ιωαννίνων, εξετάσθηκαν τα φαινόμενα κατολισθήσεων στην Περιοχή του Μετσόβου και δόθηκαν οδηγίες για την ασφάλεια, στην Περιοχή Δαφνούλας, όπου το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και παρακολουθείται, στην Περιοχή Ελεύθερου όπου προτάθηκαν τεχνικά έργα αποστράγγισης των επιφανειακών νερών και υποστήριξη με τοίχους αντιστήριξης θεμελιωμένους σε υγιή εδάφη, στην Περιοχή Ζωτικού, στην Περιοχή Μουζακαίοι, όπου το φαινόμενο βρίσκεται υπό παρακολούθηση, Περιοχή Ζάβροχου, όπου θα συνταχθεί έκθεση για τα αναγκαία μέτρα προστασίας, Δρόμος Γερακάρι-Ηλιόκαλη για τον οποίο έγιναν προτάσεις για άμεση αποκατάσταση.
Στην Περιοχή Μικρής και Μεγάλης Γότιστας, εντοπίσθηκαν σε οικίες μικρής έκτασης αστοχίες, που αποδίδονται σε ολισθήσεις, χωρίς όμως άμεσο πρόβλημα, όπως και στον οικισμό Ανθοχωρίου και Δροσοχωρίου, ενώ στον οικισμό Μάζια επλήγησαν από τα καταστροφικά φαινόμενα δύο (2) οικίες, που βρίσκονται υπό κατάρρευση και προτάθηκε να εγκαταλειφθούν.
Τέλος για τα πλημμυρικά φαινόμενα στο λεκανοπέδιο το ΙΓΜΕ αποδίδει την αδυναμία αποστράγγισης στη μορφολογία της περιοχής και στη μειωμένη παροχετευτική ικανότητα της καταβόθρας αλλά και στην κακή κατάσταση των δευτερευουσών τάφρων. Προτάθηκε ο άμεσος καθαρισμός των τάφρων για τη γρήγορη αποστράγγιση προς την κεντρική τάφρο όσων περιοχών είναι δυνατόν υψομετρικά να αποστραγγιστούν σ΄αυτή.Συμπληρωματικά προτάθηκε η διάνοιξη δύο γεωτρήσεων μεγάλης διαμέτρου (στους ασβεστόλιθους) στην άμεση περιοχή του στομίου της καταβόθρας με κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές μέσω των οποίων θα παροχετεύονται στους υπόγειους καρστικούς αγωγούς της καταβόθρας μεγαλύτερες ποσότητες νερών.
Επίσης προτάθηκε:
- καθαρισμός των στομίων όλων των καταβοθρών του λεκανοπεδίου από τα πάσης φύσης απορρίμματα που κατά καιρούς συσσωρεύονται σ΄αυτά και μειώνουν την απορροφητική ικανότητα των καταβοθρών.
- Ο καθορισμός ζωνών προστασίας στις λεκάνες απορροής όλων των καταβοθρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου