Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η πανελλαδική αποχή των εργοληπτικών επιχειρήσεων δημοσίων έργων της χώρας από τις δημοπρασίες, με αποτέλεσμα να μην διενεργηθούν διαγωνισμοί για νέα έργα, ενώ πολύ σημαντική ήταν η συμμετοχή των εργοληπτών στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 10. 30 π. μ. στο ΤΕΕ στην Αθήνα (Νίκης 4, Σύνταγμα).
Μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι εργολήπτες έλαβαν μέρος στην κινητοποίηση αυτή, που αποφασίστηκε από την ΠΕΣΕΔΕ και υλοποιήθηκε με τη συμπαράσταση του ΤΕΕ και της ΕΜΔΥΔΑΣ, τη στήριξη και συμμετοχή όλων των άλλων πανελλήνιων εργοληπτικών οργανώσεων, δηλαδή ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ, ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ. Στην κινητοποίηση μετείχε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων, με τρίωρη στάση εργασίας (από την αρχή του ωραρίου) που έχει εξαγγείλει η Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ.
Στη συγκέντρωση ήταν παρόντες οι Πρόεδροι του ΤΕΕ κ. Χρήστος Σπίρτζης, της ΠΟ.ΕΜΔΥΔΑΣ κ. Π. Μούζιος , της ΠΕΔΜΕΔΕ κ. Γ. Ρωμοσιός, της ΠΕΔΜΗΕΔΕ κ. Ε. Μανδηλαράς, του ΣΑΤΕ κ. Γ. Βλάχος και του ΣΤΕΑΤ κ. Κ. Κουβαράς, της ΠΕΣΕΔΕ κ. Κ. Σαββίδης, επικεφαλείς αντιπροσωπειών των Διοικήσεων του ΤΕΕ, της ΕΜΔΥΔΑΣ και των εργοληπτικών οργανώσεων και πολλοί Σύνδεσμοι της ΠΕΣΕΔΕ από την Περιφέρεια, καθώς και εργολήπτες δημοσίων έργων.
Μετά τη συγκέντρωση στο ΤΕΕ, οι συγκεντρωμένοι εν πορεία κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Εκεί τους γνωστοποιήθηκε ότι ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας απουσιάζουν στο εξωτερικό. Κατόπιν τούτου κατευθύνθηκαν στο άλλο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών επί της οδού Καραγεώργη Σερβίας 10, όπου οι επτά Πρόεδροι συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Δημήτρη Κουσελά και τον Γενικό Διευθυντή Φορολογίας κ. Δημ. Σταματόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Οι επτά Πρόεδροι έθεσαν τα αιτήματά τους και έδωσαν υπόμνημα επί του οποίου έγινε διαλογική συζήτηση. Εκεί τέθηκαν τα εξής θέματα:
**Άμεση εξόφληση εκτελεσμένων έργων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσα από ένα συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής
**Ενεργοποίηση- αύξηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων (Π.Δ.Ε., ΕΣΠΑ, ΘΗΣΕΑΣ, ΠΙΝΔΟΣ, ΑΛ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ, κλπ.) για έργα απαραίτητα και αναγκαία κυρίως για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, έργα που θα τονώσουν όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου και τις τοπικές αγορές και θα στηρίξουν την απασχόληση.
**Ένταξη στο ΕΣΠΑ ανεξόφλητων έργων από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν καταστεί ανενεργά ή υπολειτουγούν (ΘΗΣΕΑΣ, ΠΙΝΔΟΣ, ΑΛ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ, κλπ.)
**Επιβολή αποδοχής εκχώρησης εγκεκριμένων ανεξόφλητων λογαριασμών από τις τράπεζες, χωρίς πρόσθετες «τοκογλυφικές» εξασφαλίσεις.
Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι επανήλθαν στην αίθουσα του ΤΕΕ, όπου αφού οι Πρόεδροι τους ενημέρωσαν για τα διαμειφθέντα, έγινε διαλογική συζήτηση και εγκρίθηκε ψήφισμα.
Για απόλυτα επιτυχημένη κινητοποίηση, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ κ. Κωνσταντίνος Σαββίδης, ο οποίος τόνισε ότι σήμερα οι περισσότερες από τις 6.500 μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις της χώρας, που εκπροσωπεί η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ), αντιμετωπίζουν την απειλή της χρεοκοπίας, εξαιτίας της ουσιαστικής στάσης πληρωμών, που εφαρμόζει το ελληνικό δημόσιο. Οι οφειλές της Ελληνικής πολιτείας προς τις εργοληπτικές επιχειρήσεις υπολογίζονται στα 2, 5 δισ. ευρώ, δηλαδή γύρω στο 1% του ΑΕΠ. Και αυτά για έργα τα οποία έχουν παραδοθεί από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας.
«Αν χρεοκοπήσουν οι εργοληπτικές επιχειρήσεις», πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης, «θα συμπαρασύρουν το σύνολο σχεδόν της οικονομίας των τοπικών κοινωνιών, τους συνδεδεμένους κλάδους, αλλά και τα έσοδα των Ταμείων». Οι μικροί και μεσαίοι εργολήπτες της χώρας απαιτούν να τους καταβληθούν τα χρωστούμενα, ενώ τόνισε ότι η ΠΕΣΕΔΕ «απευθύνει ύστατη έκκληση προς την Κυβέρνηση και τους συναρμόδιους υπουργούς, ζητώντας εδώ και τώρα τα χρήματα που χρωστά το δημόσιο και οι φορείς του στα μέλη της. Πρόκειται για οφειλές που δεν έχουν καταβληθεί για έργα που οι εργολήπτες έχουν εκτελέσει και παραδώσει σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια και για τα οποία έχουν πληρωθεί ΙΚΑ, ΦΠΑ και άλλοι φόροι, γιατί αυτό επιβάλλει το κράτος! Δηλαδή πρόκειται για αναγκαστικό άτοκο δανεισμό του κράτους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου