Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΑΠ' ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΟΤΑ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΕΔΜΕΔΕ-ΤΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ –
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΤΑ Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 1ου ΕΞΑΜ. 2011

Με την ολοκλήρωση του 1ου εξαμήνου του 2011 θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους αλλά και τους πολίτες των Ιωαννίνων για τα πεπραγμένα της νέας αιρετής διοίκησης του τόπου μας σε ότι αφορά την εκτέλεση δημοσίων έργων.
Οι νέοι δήμοι δεν δημοπράτησαν ΚΑΝΕΝΑ δημόσιο έργο με ανοιχτή διαδικασία. Το γεγονός αυτό σε συνάρτηση με την άσχημη οικονομική κατάσταση τόσο των ιδίων όσο και της κεντρικής διοίκησης ήταν μέχρι ενός σημείου αναμενόμενο, αφού κάθε νέος δήμος πρέπει κανονικά να εξοφλήσει παλαιές οφειλές και συνεχιζόμενα έργα. Βέβαια ούτε εκεί υπήρξε ανάλογη πρόοδος καθώς τα γραφειοκρατικά γρανάζια φρενάρουν τις διαδικασίες πληρωμών ακόμη και όταν υπάρχουν στα ταμεία οι αντίστοιχες πιστώσεις.
Παρά τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται, ορισμένοι νέοι δήμοι προχώρησαν σε απ’ ευθείας αναθέσεις μικρών έργων, με απλή απόφαση της αντίστοιχης οικονομικής τους επιτροπής. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ήδη αναρτηθεί στο διαδίκτυο με το πρόγραμμα «Διαύγεια» οι νέοι δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων έχουν προβεί σε :
·        Δήμος Βορείων Τζουμέρκων             :   0 απ΄ευθείας αναθέσεις έργων
·        Δήμος Δωδώνης                     :   6 απ΄ευθείας αναθέσεις έργων
·        Δήμος Ζαγορίου                      : 16 απ΄ευθείας αναθέσεις έργων
·        Δήμος Ζίτσας                          :   7 απ΄ευθείας αναθέσεις έργων
·        Δήμος Ιωαννιτών                    :   0 απ΄ευθείας αναθέσεις έργων
·        Δήμος Κόνιτσας                     :   0 απ΄ευθείας αναθέσεις έργων
·        Δήμος Μετσόβου                    :   6 απ΄ευθείας αναθέσεις έργων
·        Δήμος Πωγωνίου                    : 14 απ΄ευθείας αναθέσεις έργων (από τις οποίες οι 9 στον ίδιο εμπειροτέχνη εργολάβο)

Άλλη πρακτική που ακολουθούν ορισμένοι Δήμοι είναι να αναθέτουν ορισμένα έργα ως εργασίες (υπηρεσίες), αφού πρώτα «σπάσουν» το αντικείμενο διαχωρίζοντας την προμήθεια των υλικών (τα προμηθεύονται οι ίδιοι) από την εργασία τοποθέτησης τους.  

Αντίστοιχα, η νέα αιρετή περιφέρεια ξεκίνησε τη θητεία της χωρίς νέες δημοπρατήσεις έργων. Το μόνο θετικό σημείο ήταν ότι για την αντιμετώπιση  εκτάκτων αναγκών (κλοπές σε αντλιοστάσια) διενήργησε ορισμένους πρόχειρους διαγωνισμούς και διαγωνισμούς με προσκλήσεις, ενημερώνοντας τις εργοληπτικές ενώσεις ώστε αυτές με την σειρά τους να ενημερώσουν τα μέλη τους. Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει ανοιχτή διαδικασία, γεγονός που στο παρελθόν ως νομαρχιακή αυτοδιοίκηση απέφευγε να το πράξει, παρά τα συνεχή αιτήματά μας. Θέλουμε να πιστέψουμε ότι η νέα αρχή δεν θα επαναλάβει πρακτικές του παρελθόντος..

Με δεδομένο ότι η χώρα μας βρίσκεται στη μέση μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης και οι πολίτες διαβιούν δύσκολες μέρες, περιμένουμε και απαιτούμε από όλους τους φορείς που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, να ενεργούν με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και των πολιτών, να σέβονται τον αγώνα για επιβίωση των συναδέλφων εργοληπτών που ως επί το πλείστον είναι μικρές ατομικές επιχειρήσεις και επιτέλους να εφαρμόσουν διαφανείς και ανοικτές διαδικασίες για κάθε έργο που εκτελούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου