Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Νέος ανάδοχος για το έργο Τύρια-Σιστρούνι

Άνοιξε ο δρόμος για την ανάθεση του έργου, «Βελτίωση της οδού Τύρια-Σιστρούνι», στον δεύτερο μειοδότη του διαγωνισμού, με την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο του σχεδίου σύμβασης που κατέθεσε η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά την έκπτωση του πρώτου αναδόχου.
Ήδη, ενημερώθηκε ο νέος ανάδοχος για να μεριμνήσει, ώστε επικαιροποιηθεί ο φάκελος, να κατατεθεί η εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να μπουν και οι υπογραφές, εφόσον δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα.
Η εξέλιξη αυτή κρίνεται θετική, αφού το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το «πράσινο φως» για την ανάθεση στον δεύτερο μειοδότη, παράλληλα με την δικαστική αντιπαράθεση της Περιφέρειας με τον πρώτο μειοδότη ο οποίος κηρύχθηκε έκπτωτος για δεύτερη φορά, (αιτία για την αρχική έκπτωση του ήταν το γεγονός ότι δεν προσέρχονταν επί μακρόν να υπογράψει τη σύμβαση επικαλούμενος ελλείψεις στη μελέτη), μετά την απόφαση του Εφετείου που στάθηκε στο τυπικό και όχι στην ουσία της απόφασης της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αλλά έχει τη δυνατότητα να καταθέσει αίτηση θεραπείας στον υπουργό Υποδομών και να κινηθεί και πάλι δικαστικά.

Λύση το ΕΣΠΑ;
Ανεξάρτητα από τι θα πράξει ο έκπτωτος ανάδοχος για να αποφύγει την απώλεια της εγγύησης συμμετοχής στο διαγωνισμό, ένα ποσό της τάξης των 200.000 ευρώ, η Περιφέρεια έχει τη δυνατότητα να αναθέσει, επιτέλους το έργο, αλλά πριν μπουν οι υπογραφές κανείς δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά αυτή τη φορά.
Το έργο είναι ενταγμένο προ πολλού στο πρόγραμμα «Πίνδος» (ΣΑΕ 440) με προϋπολογισμό 12.600.000 ευρώ και πίστωση για φέτος 1 εκ. ευρώ, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι μειωμένοι εθνικοί πόροι δεν εγγυώνται σε καμιά περίπτωση την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του.
Η δυνατότητα να «μεταφερθεί» στο ΕΣΠΑ υπάρχει, αλλά αποτελεί πολιτική απόφαση της Περιφέρειας και απαιτείται και η συμπλήρωση των μελετών, αφού οι προδιαγραφές για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα διαφέρουν από αυτές για εθνικά προγράμματα.
Όπως και νάχει προέχει να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο ο οποίος θα πρέπει σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο να εξασφαλίσει την εγγυητική επιστολή ύψους 2,8 εκ. ευρώ, διαφορετικά η καλή διάθεση για ανάληψη του έργου δεν θα έχει νόημα.
Δημοπρατημένο από το 2009...
Το έργο αφορά τη σύνδεση του νοτίου τμήματος του νομού Ιωαννίνων (και σε συνέχεια με άλλο έργο του νομού Πρέβεζας στο Θεσπρωτικό) με την Εγνατία οδό στον κόμβο Τύριας.
Δημοπρατήθηκε, αφού χρειάστηκαν και πρόσθετες γεωτεχνικές-γεωλογικές μελέτες, τον Ιούνιο του 2009 με μεγάλη συμμετοχή εργοληπτικών εταιρειών.
Το τμήμα που θα κατασκευαστεί με το έργο έχει μήκος 14, 5 χιλιόμετρα, το πλάτος του φτάνει τα 8,5 μέτρα, ενώ περιλαμβάνει πάρα πολλά τεχνικά. Το υπόλοιπο της σύνδεσης στο νομό Πρέβεζας βρίσκονταν σε επίπεδο μελέτης χωρίς να έχει βρεθεί πηγή χρηματοδότησης, αλλά η πιθανότερη είναι το ΕΣΠΑ.

Έκπτωτος επειδή δεν υπέγραφε
Η ανάδοχος εταιρεία «Α. ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗΣ Α.Τ.Ε.Ε.» δεν προσέρχονταν να υπογράψει τη σύμβαση με την πρώην Ν.Α, επικαλούμενη προβλήματα και ελλείψεις στις μελέτες και απουσία απαλλοτριώσεων, κάτι που η άλλη πλευρά δεν αποδεχόταν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η έκπτωση του 36% που προσέφερε και η προσκόμιση εγγυητικής επιστολής 2,8 εκ. ευρώ ήταν η αιτία. Μετά από 14 μήνες, από την ανάδειξη του ως μειοδότη, η πρώην Ν.Α τον κήρυξε έκπτωτο με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της πρώην Ν.Α. Ο ανάδοχος βρήκε αφορμή να προσφύγει κατά της απόφασης και για την ουσία και το τυπικό, αφού αυτή δεν ελήφθη από την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία. Η ένσταση του, όμως, απορρίφθηκε και ακολούθησε τη δικαστική οδό.

Το Εφετείο δεν δικαίωσε κανέναν
Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων, στο οποίο προσέφυγε ο έκπτωτος ανάδοχος ζητώντας αναστολή εφαρμογής της απόφασης και την ακύρωση της, δεν έδωσε άμεση λύση στο πρόβλημα. Στάθηκε κυρίως στο τυπικό ζήτημα καλώντας ουσιαστικά την Περιφέρεια να τον κηρύξει έκπτωτο με απόφαση της Υπηρεσίας Τεχνικών Έργων της Ενότητας Ιωαννίνων, όπως είναι το ορθό και όχι με απόφαση της πρώην επιτροπής της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, όπως έγινε και προκάλεσε την προσφυγή του έκπτωτου αναδόχου.
Άμεσα η Περιφέρεια, μετά την εφετειακή απόφαση, προχώρησε στο τέλος του καλοκαιριού στην ...ορθή διαδικασία έκπτωσης και πλέον ο έκπτωτος ανάδοχος έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει αίτηση θεραπείας στον αρμόδιο υπουργό και να προσφύγει εκ νέου στο Εφετείο. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάτι, ούτε και επί της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δίνει τη δυνατότητα στην Περιφέρεια να υπογράψει σύμβαση με τον δεύτερο μειοδότη.

Ανάθεση στον δεύτερο μειοδότη
Στο διάστημα που η υπόθεση εκκρεμούσε στο Εφετείο η πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση προχώρησε στην ανάθεση του έργου στον δεύτερο μειοδότη και συγκεκριμένα είχε ανακοινωθεί: : «Mε ομόφωνη απόφαση η Νομαρχιακή Επιτροπή Προγραμματισμού, Εκτέλεσης Έργων, Εκπόνησης Μελετών και Προμηθειών της Ν.Α Ιωαννίνων, ανέθεσε το έργο της «Βελτίωσης της οδού Τύρια - Σιστρούνι», προϋπολογισμού 12.600.000 ευρώ, στην τεχνική εταιρεία «ΠΡΙΣΜΑ ΔΟΜΗ ΑΤΕ» , με έκπτωση 32,33%. Η απόφαση της Ν.Ε., πάρθηκε μετά την απόφαση έκπτωσης της εταιρείας «Α. ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗ Α.Τ.Ε.Ε.», η οποία επέδειξε απροθυμία να υπογράψει τη σύμβαση και να εκτελέσει το έργο».
Αυτή η απόφαση συνοδεύτηκε από την αποστολή της σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο και πρόσφατα δόθηκε η έγκριση, ενώ είχε προηγηθεί η απόφαση του Εφετείου και η νέα απόφαση έκπτωσης.
Αν το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε τη σύμβαση, μοιραία η Περιφέρεια θα έπρεπε να περιμένει την αντίδραση του έκπτωτου αναδόχου και την πιθανή νέα προσφυγή του. Τώρα όλα αλλάζουν και μπορεί να υπογραφεί η σύμβαση, ασχέτως τι θα γίνει με τον έκπτωτο ανάδοχο. Ζητούμενο είναι να ανταποκριθεί ο νέος ανάδοχος και η Περιφέρεια να αποφασίσει αν θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το έργο.

Πηγή : http://www.neoiagones.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου