Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ήπειρος: στο απόλυτο μηδέν ο κατασκευαστικός κλάδος, ελπίδες μόνο για Ιόνια Οδό και μεγάλα έργα!


Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει ο κλάδος των κατασκευών στην Ήπειρο. Η «ελεύθερη πτώση» έχει μια μεγάλη αλυσίδα συνεπειών στην κοινωνία, κυριότερη εκ των οποίων είναι η εκτίναξη της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο. Όσοι απασχολούνταν στα εκατοντάδες επαγγέλματα του κλάδου (μηχανικοί, ελαιοχρωματιστές, χτίστες, μαραγκοί κ.α.) έχουν οδηγηθεί σε οριακό σημείο, αφού τόσο η κρίση στην οικοδομή, όσο και η επενδυτική άπνοια που υπάρχει στην περιοχή έχουν «παγώσει» κάθε έννοια ανάπτυξης.

Μάλιστα, λόγω και των συνεχώς αυξανόμενων ξενοίκιαστων εμπορικών χώρων σε πόλεις όπως τα Γιάννινα, ακόμη και όσοι θέλουν να επενδύσουν, τελικά δεν το κάνουν, αφού είναι σχεδόν? βέβαιο, ότι αυτή την εποχή θα δουν τις οικοδομές τους να μένουν άδειες!

Βασικότερο όλων των προβλημάτων του κατασκευαστικού κλάδου είναι, ότι ειδικά στα δημόσια έργα, η Πολιτεία δεν έχει αποδώσει ακόμη το ΦΠΑ, με αποτέλεσμα οι εταιρίες στην περιοχή μας να χάνουν αρκετά χρήματα, ενώ ακόμη πολλά δημοτικά κυρίως έργα παραμένουν απλήρωτα.

Έτσι, δεκάδες τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρίες στην περιοχή έχουν ήδη βάλει λουκέτο και άλλες ετοιμάζονται να το κάνουν. Μάλιστα, αρκετές έχουν απολύσει κόσμο, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί.

Όπως αναφέρει Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ), οι πολιτικές της νυν και της προηγούμενης Κυβέρνησης έρχονται σε αντίθεση με την Κοινοτική οδηγία για πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου εντός 90 ημερών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου