Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΠΕΔΜΕΔΕ: Να γίνει κατανομή σε έργα για όλες τις τάξεις του ΜΕΕΠ από το Π.Δ.Ε.


Την παρέμβαση του Υπουργού Υποδομών, ώστε το περικομμένο Π.Δ.Ε. να λάβει ισόρροπη κατανομή σε έργα για όλες τις τάξεις των εργοληπτών (Α1 έως και 7η), προκειμένου να υπάρξει αντικείμενο για όλες τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις και να στηριχθούν στην πράξη ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του κλάδου ζητά η ΠΕΔΜΕΔΕ σε επιστολή της προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Μ. Βορίδη.
Συγκεκριμένα στην επιστολή της η Ένωση μεταξύ άλλων αναφέρει ότι με τους χειρισμούς της η κυβέρνηση, και ειδικότερα με την απόφαση μείωσης του Π.Δ.Ε., στην παρούσα οικονομική κατάσταση, οδηγεί τον κατασκευαστικό κλάδο στον αφανισμό καθώς πολλές εταιρίες οδηγήθηκαν είτε στην υπαγωγή τους στο άρθρο 99 (πτωχευτική διαδικασία) είτε στο κλείσιμο, με κύρια αιτία την μη πληρωμή οφειλομένων από το δημόσιο, τους ΟΤΑ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Τονίζει ακόμα ότι έχει ζητηθεί κατά επανάληψη από τον προκάτοχο Υπουργό Υποδομών, η λήψη απλών και άμεσων μέτρων (π.χ. κατάργηση πρόσθετων εγγυήσεων, διαγωνισμός σε 2 φάσεις κλπ) έστω την ύστατη στιγμή, για να προσπαθήσουν οι εταιρίες του κλάδου να αντιμετωπίσουν την συνεχιζόμενη κρίση.

Επίσης η ΠΕΔΜΕΔΕ πιστεύει ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει και η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής υπεργολαβίας (σε αντίθεση με τη δυνητική άρθρο 68 §1 ν.3669/2008) από τον κύριο του έργου σε ποσοστό 30% της σύμβασης , ενώ η δυνατότητα συνεργιών μεταξύ των επιχειρήσεων θα αυξηθεί με την επαναφορά παλαιότερης διάταξης του νόμου 2940/01 (άρθρο 4 § 42). Η διάταξη αυτή έδιδε την ειδική δυνατότητα στις εταιρίες 6ης τάξης για σύμπραξη άνω των 2 εταιρειών, ώστε να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς μεγαλύτερου προϋπολογισμού από το επιτρεπόμενο όριο σήμερα.

Παρέμβαση για αποπληρωμή του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ

Εξάλλου με επιστολή της προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων η Ένωση ζητά την εξόφληση των λογαριασμών των εργοληπτών Δ.Ε. που έχουν χρηματοδοτήσει και κατασκευάσει έργα, με αφορμή πληροφορίες για νέα εμπλοκή που προέκυψε σχετικά με την αποπληρωμή έργων ενταγμένων στο πρόγραμμα "ΘΗΣΕΑΣ".

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι μέλη της Ένωσης διαμαρτύρονται γιατί, ενώ έχουν προ πολλού σταλεί από το Υπουργείο Εσωτερικών προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων οι εντολές μεταφοράς πιστώσεων για την πληρωμή συγκεκριμένων λογαριασμών έργων ενταγμένων στο ως άνω πρόγραμμα, τα ποσά αυτά δεν εκταμιεύονται και τα χρήματα δεν αποδίδονται στους δικαιούχους, διότι έχει επιβληθεί από τρίτους κατάσχεση.

Όμως οι πιστώσεις του ειδικού αυτού λογαριασμού διατίθενται αποκλειστικά και ειδικά για την αποπληρωμή του Προγράμματος "ΘΗΣΕΑΣ" και αφορούν έργα με συγκεκριμένους κωδικούς.

Τέλος η Ένωση ζητά την άμεση επίλυση του προβλήματος για την εξόφληση των λογαριασμών των εργοληπτών δημοσίων έργων, οι οποίοι, ενώ έχουν χρηματοδοτήσει και κατασκευάσει κατά τρόπο τεχνικά άρτιο έργα, αδυνατούν ακόμα και σήμερα να εισπράξουν τα δεδουλευμένα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου