Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ - ΝΕΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΙΟΔΙΑ

Οι Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά στην Εγνατία Οδό. Μέσα στο 2011 θα λειτουργήσουν τρεις νέοι ΣΕΑ στο Ελευθεροχώρι Ημαθίας, στο Σώστη Ροδόπης και στο Αρδάνιο Έβρου. Σήμερα λειτουργεί μόνο ένας στην Κουλούρα Ημαθίας.

Όμως δεν θα είναι και οι μοναδικοί καθώς μέσα στο τρέχον έτος θα δημοπρατηθούν και άλλοι τρεις νέοι σταθμοί στην Καρβάλη Καβάλας, στο Περιστέρι Ιωαννίνων και στον Πολύμυλο Κοζάνης.
Η κατασκευή και λειτουργία των ΣΕΑ είναι μια διαδικασία που έχει απασχολήσει εδώ και αρκετά χρόνια την Εγνατία Οδό ΑΕ μιας και οι διαγωνισμοί που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια είχαν ατυχή κατάληξη.

ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΙΟΔΙΩΝ
Ένα άλλο μεγάλο στοίχημα της Εγνατίας Οδού είναι τα διόδια που μέχρι σήμερα δεν καλύπτουν το σύνολο του αυτοκινητόδρομου. Οι δύο θέσεις που είναι σε λειτουργία είναι στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης (που αποδόθηκε στην Εγνατία Οδό ΑΕ) και στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Μέχρι την εγκατάσταση ηλεκτρονικών διοδίων θα έχουμε λειτουργία και άλλων «συμβατικών» σταθμών διοδίων στις θέσεις: Τύρια Ιωαννίνων, Μαλακάσι, Κλειδί Ημαθίας, Νυμφόπετρα Θεσσαλονίκης, Ίασμος Ροδόπης). Μάλιστα ο σχετικός διαγωνισμός για τους παραπάνω σταθμούς θα γίνει τις επόμενες μέρες.

Σε εξέλιξη είναι ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση ηλεκτρονικών διοδίων όπου ο οδηγός θα πληρώνει ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει. Το ενιαίο αυτό λειτουργικό σύστημα, εάν δεν υπάρξουν προβλήματα, του χρόνου τέτοια εποχή θα λειτουργεί.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών οι τιμές στους σταθμούς διοδίων στην Εγνατία Οδό θα είναι χαμηλότερες από εκείνες των δρόμων με παραχώρηση. Το ετήσιο κόστος για τη συντήρηση του δρόμου είναι 80 με 100.000.000 ευρώ και με τη λειτουργία των σταθμών διοδίων θα αποπληρώνονται τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί κατά τη διάρκεια κατασκευής και το κόστος συντήρησης και λειτουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου